Rezultatele evaluărilor de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi folosite pentru monitorizarea activității de predare a profesorilor. Evaluarea nu va avea legătură directă cu salarizarea, spune Ligia Deca

Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com

Ministra Educației, Ligia Deca, a spus că a introdus un amendament în proiectele legilor Educației, la cererea părinților, prin care rezultatele evaluărilor elevilor la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a să fie folosite pentru a evalua activitatea de predare a profesorilor. În cadrul dezbaterilor pe proiectul legii învățământului Preuniversitar care au loc marți în comisia de învățământ din Camera Deputaților, Ligia Deca a precizat totuși că evaluarea profesorilor nu va avea “legătură directă cu salarizarea, dar (n. red, se va folosi) pentru a vedea totuși care sunt factorii care influențează această performanță”.

Ministra Educației, Ligia Deca, prezentă în comisia de învățământ din Camera Deputaților, a spus că printre amendamentele pe care le-a introdus în proiectele legilor educației se regăsește și propunerea reprezentanților părinților, prin care profesorii să fie evaluați din punct de vedere al predării, în funcție de rezultatele evaluărilor elevilor de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.

“Am introdus, tot la solicitarea părinților și mulțumim, utilizarea rezultatelor evaluărilor de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a pentru monitorizarea activității personalului didactic de predare. Sigur, într-o metodologie specifică, fără legătură directă cu salarizarea, dar pentru a vedea totuși care sunt factorii care influențează această performanță”, a spus Ligia Deca, marți.

Ministra a subliniat că au fost trimise deja multe amendamente la proiectele legilor educației, doar două-trei fiind incluse. “Este o listă lungă de amendamente introduse. Mulțumesc pentru sugestii. Sigur că au rămas două-trei. Cred că fiecare actor de la masă are câteva amendamente care n-au fost introduse, pentru că multe dintre ele dintre cele rămase, sunt contradictorii cu alți actori. Am introdus însă cât de mult am putut din solicitările dumneavoastră legitime”, a spus Ligia Deca.

A dat și alte exemple de amendamente introduse la cererea studenților.

“Apropo de studenți, am auzit solicitările lor vizavi de ceea ce a fost integrat. Am integrat solicitarea ca soldul universităților să poată fi utilizat în ceea ce privește bursele și transportul studenților în anii următori, ceea ce rămâne pentru burse în conturile universităților. De asemenea, gratuitatea la transport a fost introdusă, așa cum a fost solicitat, accesul la internet wireless, utilizarea resurselor e-electronice în procesul de evaluare, iarăși au fost introduse. Implicarea reprezentanților studenților în administrarea locurilor din căminele pentru studenți, procentul de 25% reprezentare în comisia de etică universitară etc”, a spus Ligia Deca.

Amintim, marti si miercuri au loc dezbateri maraton pe legile educației pentru ca pe 26 aprilie să poată fi dat primul vot în plenul Camerei Deputaților, așa cum a precizat președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero.

Dimineață a fost programată întâlnirea cu reprezentanții administrației publice locale. Consiliile Județene au spus că nu vor să acorde transport gratuit elevilor navetiști și propun păstrarea deconturilor pentru viitoarea lege, invocând contracte încheiate deja.

Reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale din domeniul educației și reprezentanții mediului de afaceri vor participa la dezbaterea de la ora 17.

Miercuri, 12 aprilie, vor fi dezbateri cu reprezentanți ai Consiliului Național al Rectorilor, reprezentanți ai cultelor religioase, iar la ora 15:30 este invitată Ligia Deca, ministrul Educației. Aceasta participă însă la dezbateri încă de marți de la ora 11:30.

Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Natalia Intotero (PSD), președinta comisiei de învățământ a Camerei Deputaților: Vom solicita Biroului Permanent să avem program de lucru non-stop săptămâna viitoare, astfel încât pe 26 aprilie să fie votul pe legile Educației, în plen
Maraton al dezbaterilor pe legile Educației, în Parlament. Marți, 11 aprilie, discuțiile cu toate organizațiile încep la ora 10 și se încheie la 19. Ministra Ligia Deca participă la dezbateri în ambele zile
Exit mobile version