România, a doua la inflație din UE și pe locul 9 la procentul de majorare al salariului minim – raport Eurofound

Foto: Edupedu.ro

Cele mai mari creșteri de salarii s-au înregistrat în Polonia, Croația și Bulgaria. Creșterea din Polonia a fost de 21,5%, mult peste inflația de 6,2%, arată o analiză publicată de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă (Eurofound), o agenție tripartită a Uniunii Europene, scrie Economedia.ro.

În România, salariul minim la 1 ianuarie 2024 este cu 10% mai mare decât în urmă cu un an (3300 de lei brut), în vreme ce rata anuală inflației era de 7%, în decembrie 2023. Țara noastră este astfel pe locul al doilea la inflație, în UE și pe locul al 9-lea la procentul majorării salariului minim.

Raportul citat menționează că salariile minime naționale fac obiectul unui mecanism de indexare automată doar în Belgia, Franța și Luxemburg.

În absența unui mecanism de indexare automată, factorii de stabilire a salariilor din România și Ungaria au decis să devanseze creșterea regulată și au dispus ca noua rată pentru 2024 să intre în vigoare în octombrie și, respectiv, decembrie 2023, se mai arată în raport.

Analiza integrală și grafic pe Economedia.ro

Exit mobile version