Rovana Plumb vrea să desființeze organismele intermediare de la Educație și Cercetare și să le centralizeze la Ministerul Fondurilor Europene – Surse

Rovana Plumb. Foto: gov.ro

Ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, vrea să desființeze organismele intermediare de la Educație și Cercetare, au declarat pentru Edupedu.ro surse apropiate ministerului. Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de către secretarul de stat Petru Andea și de către fostul secretar de stat Gabriel Ispas. Acesta din urmă a avertizat că desființarea organismului intermediar afectează capacitatea Ministerului Educației de a lua decizii în proiectele pe educație din următorul exercițiu financiar european.

Ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, care este ministru plin al Fondurilor Europene, vrea să desființeze organismele intermediare de la Educație și Cercetare, spun sursele Edupedu.ro. Cele două instituții au în ultimul an o slabă performanță, nu au atras bani europeni, nu au scos apeluri care să atragă proiecte, iar Ministerul Educației nu este în stare să cheltuie banii pe care îi are alocați, potrivit surselor citate.

Petru Andea / Foto: edu.ro

Petru Andea, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro, întrebat dacă organismele intermediare vor fi desființate: “așa am fost informați. Nu putem discuta intențiile, ci doar în momentul în care există promovat un act normativ, indiferent de nivel. Nu pot decât să aștept formularea unei inițiative, fie prin ordin de ministru, fie prin altă decizie”.

Proiectele noastre cu certitudine le decidem noi. În legătură cu viitorul organismului intermediar, eu voi putea comenta în momentul în care văd deciziile. Nu ne-au fost comunicate oficial, la nivel de secretar de stat”, a adăugat Andea.

Gabriel Ispas / Foto: Facebook Gabriel Ispas

Și Gabriel Ispas, fost secretar de stat în Ministerul Educației, în prezent decan al Facultății de Drept de la Titu Maiorescu, a confirmat pentru Edupedu.ro informația. “Am auzit această informație și sunt dezamăgit pentru că o muncă susținută de ani de zile poate să fie anihilată prin inacțiune așa de ușor. Sunt revoltat pentru că educația – prioritate națională, de altfel – este lăsată fără instrumente directe în planificarea, programarea, conceperea ghidurilor și implementarea de proiecte”, a declarat Gabriel Ispas, pentru Edupedu.ro.

Acesta a avertizat că dacă cele două organisme “s-ar desființa, ceea ce mi-aș dori să nu se întâmple și guvernul să ia decizii în privința managementului, nu în privința existenței instituției, toată activitatea va fi centralizată la Ministerul Fondurilor Europene, la Autoritatea de management. Este o centralizare a deciziei la nivelul Ministerului Fondurilor Europene, care poate produce efecte bune pe termen scurt, dar pentru educație e dezastruos pe termen mediu și lung”.

În eventualitatea în care cele două organisme sunt desființate, “programarea exercițiului viitor european nu va mai găsi Educația cu un organism care să fie direct implicat în aceste decizii. Ceea ce înseamnă că educația nu va mai fi la masa celor care decid, ci va accepta propunerile care vin din partea celorlalte ministere de resort”, a adăugat Ispas.

Fac un apel către primul ministru, de a analiza situația și de a lua măsuri, dacă sunt necesare împotriva celor vinovați, nu împotriva existenței organismului intermediar”, a declarat Gabriel Ispas.

Acesta a precizat că a “coordonat echipa de la organismul intermediar, iar anul 2017 a fost un an în care Ministerul Educației a fost dat exemplu pozitiv pentru activitate de către ministrul Rovana Plumb, de către ministrul Marius Nica, premierul Tudose, de consilierii premierului Tudose care astăzi sunt consilieri ai premierului Dăncilă. Nu înțeleg ce s-a întâmpțat în ultimul an, de s-a ajuns într-o asemenea situație”.

Foto: gov.ro

Îți plac informațiile pe care le găsești la noi? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!

Exit mobile version