Cîmpeanu: Din 5.000 de teste pozitive de salivă, aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR: “Înseamnă că s-a creat o obișnuință, a fost mai greu la început, se poate înțelege lucrul acesta și crește și responsabilitatea raportării acestor rezultate”

test saliva

Foto: EduPedu.ro

Ministrul Educației consideră că abia acum putem vedea eficiența testării de 2 ori pe săptămână a elevilor și profesorilor, deoarece pentru 2.000 din 5.000 de teste antigen s-au confirmat rezultatele pozitive la PCR, a spus Sorin Cîmpeanu luni, în Parlament.

Săptămâna trecută s-a reluat testarea copiilor, după ce au fost distribuite în școli 10 milioane de teste salivă. Pentru o zi de testare e nevoie de 3,2 milioane de teste, iar într-o săptămână sunt distribuite în total 6,4 milioane pentru elevi și profesori, pentru că se face testarea de 2 ori pe săptămână.

Ministrul educației a spus luni că, din 5.000 de teste antigen raportate pozitiv, aproape 2.000 s-au confirmat la PCR. El a adăugat că se impune responsabilitate în raportarea acestor teste.

“Fac un apel la responsabilitatea raportării acestor teste. Am constatat o îmbunătăţire a procesului, în sensul în care, în ultimele zile, din 5.000 de teste pe bază de salivă care au fost pozitive aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR. Înseamnă că s-a creat o obişnuinţă, a fost mai greu la început, se poate înţelege lucrul acesta şi creşte şi responsabilitatea raportării acestor rezultate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

De subliniat, numărul celor care fac teste nu se raportează, ci doar rezultatele pozitive sunt declarate. Așadar, nu există o evidență oficială din care să reiasă eficiența testării. Se cunoaște doar numărul testelor pozitive, dar nu se știe câți copii și profesori se testează într-adevăr într-o săptămână și câte dintre cele 6,4 milioane de teste sunt folosite.

Ministerul Educației a anunțat vineri că aproape 27 de mii de elevi și peste 7.300 de profesori și angajați sunt pozitivi cu SARS-CoV-2.

Șeful DSU spune că urmează să se stabilească dacă testele salivă sunt eficiente în școli

Pe de altă parte, dacă ministrul Educației consideră că testarea în școli începe să dea roade, luni, după declarația ministrului, șeful DSU Raed Arafat spune că sunt discuții la nivel de epidemiologi și minister al sănătății, despre eficiența testelor și dacă este oportună folosirea lor în continuare.

Întrebat dacă vor mai fi folosite testele de salivă în școli având în vedere că există specialiști care au spus că acestea nu sunt eficiente în depistarea variantei Omicron, Arafat a răspuns: „La acest moment au fost distribuite pentru cel puțin încă două săptămâni, o să fie probabil analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu. Asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu, dar asta normal că se discută și cu Ministerul Educației, cu Ministerul Sănătății, cu experții în epidemiologie și se va decide dacă au, într-adevăr, să zicem o valoare adăugată, sau nu. Dacă vom considera că sunt fără valoare adăugată, este posibil să decidem să le oprim”, a spus Arafat.

În acest moment sunt 108 şcoli, la nivel naţional, care au trecut în online, faţă de 46 câte erau săptămâna trecută, a spus Sorin Cîmpeanu.

“La nivel naţional, rata de ocupare a paturilor de spital cu pacienţi COVID este încă sub 40%. Există un singur judeţ care, dacă se păstreză trendul ascendent, şi din păcate urmează două săptămâni grele, pentru noi toţi, din perspectiva infectării. Trendul ascendent este previzibil, situaţie în care, dată fiind raportarea la ziua de joi, probabil că vom avea, în judeţul Cluj, toate unităţile de învăţământ, şcoli şi grădiniţe, trecute în online, începând de săptămâna următoare”.

Exit mobile version