Cîmpeanu: Din 5.000 de teste pozitive de salivă, aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR: “Înseamnă că s-a creat o obișnuință, a fost mai greu la început, se poate înțelege lucrul acesta și crește și responsabilitatea raportării acestor rezultate”

30.053 de vizualizări
test saliva
Foto: EduPedu.ro
Ministrul Educației consideră că abia acum putem vedea eficiența testării de 2 ori pe săptămână a elevilor și profesorilor, deoarece pentru 2.000 din 5.000 de teste antigen s-au confirmat rezultatele pozitive la PCR, a spus Sorin Cîmpeanu luni, în Parlament.

Săptămâna trecută s-a reluat testarea copiilor, după ce au fost distribuite în școli 10 milioane de teste salivă. Pentru o zi de testare e nevoie de 3,2 milioane de teste, iar într-o săptămână sunt distribuite în total 6,4 milioane pentru elevi și profesori, pentru că se face testarea de 2 ori pe săptămână.

Ministrul educației a spus luni că, din 5.000 de teste antigen raportate pozitiv, aproape 2.000 s-au confirmat la PCR. El a adăugat că se impune responsabilitate în raportarea acestor teste.

“Fac un apel la responsabilitatea raportării acestor teste. Am constatat o îmbunătăţire a procesului, în sensul în care, în ultimele zile, din 5.000 de teste pe bază de salivă care au fost pozitive aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR. Înseamnă că s-a creat o obişnuinţă, a fost mai greu la început, se poate înţelege lucrul acesta şi creşte şi responsabilitatea raportării acestor rezultate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

De subliniat, numărul celor care fac teste nu se raportează, ci doar rezultatele pozitive sunt declarate. Așadar, nu există o evidență oficială din care să reiasă eficiența testării. Se cunoaște doar numărul testelor pozitive, dar nu se știe câți copii și profesori se testează într-adevăr într-o săptămână și câte dintre cele 6,4 milioane de teste sunt folosite.

Ministerul Educației a anunțat vineri că aproape 27 de mii de elevi și peste 7.300 de profesori și angajați sunt pozitivi cu SARS-CoV-2.

Șeful DSU spune că urmează să se stabilească dacă testele salivă sunt eficiente în școli

Pe de altă parte, dacă ministrul Educației consideră că testarea în școli începe să dea roade, luni, după declarația ministrului, șeful DSU Raed Arafat spune că sunt discuții la nivel de epidemiologi și minister al sănătății, despre eficiența testelor și dacă este oportună folosirea lor în continuare.

Întrebat dacă vor mai fi folosite testele de salivă în școli având în vedere că există specialiști care au spus că acestea nu sunt eficiente în depistarea variantei Omicron, Arafat a răspuns: „La acest moment au fost distribuite pentru cel puțin încă două săptămâni, o să fie probabil analizat impactul lor, dacă sunt de continuat sau nu. Asta urmează să se spună, dacă vom continua sau nu, dar asta normal că se discută și cu Ministerul Educației, cu Ministerul Sănătății, cu experții în epidemiologie și se va decide dacă au, într-adevăr, să zicem o valoare adăugată, sau nu. Dacă vom considera că sunt fără valoare adăugată, este posibil să decidem să le oprim”, a spus Arafat.

În acest moment sunt 108 şcoli, la nivel naţional, care au trecut în online, faţă de 46 câte erau săptămâna trecută, a spus Sorin Cîmpeanu.

“La nivel naţional, rata de ocupare a paturilor de spital cu pacienţi COVID este încă sub 40%. Există un singur judeţ care, dacă se păstreză trendul ascendent, şi din păcate urmează două săptămâni grele, pentru noi toţi, din perspectiva infectării. Trendul ascendent este previzibil, situaţie în care, dată fiind raportarea la ziua de joi, probabil că vom avea, în judeţul Cluj, toate unităţile de învăţământ, şcoli şi grădiniţe, trecute în online, începând de săptămâna următoare”.


18 comments
  1. Observ aici ,ca unii dintre profesori spun ca nu li s-a dat nici un test ,iar la noi la Colegiu ,d-na Asistenta ai roaga pe fiecare in parte sa ridice testele ! Au fost trecuti pe lista de catre d-na Director al Colegiului absolut toate categoriile de salariati ai scolii :cadre didactice ,nedidactice,auxiliari ,absolut toata lumea a primit teste ! Se sta mai prost cu comunicarea parintilor catre Diriginti in privinta cazurilor potential pozitive ,astfel parintii, care au mers cu copilul la clinica medicala pentru confirmare de diagnostic in urma retestarii cu test antigen rapid sau RT-pcr au primit rezultatul pozitiv pe loc ,si au informat scoala ,la distanta de 2,3,4,5 zile !

  2. În colegiul din Bucuresti unde eu lucrez au fost distribuite testele de saliva atat catre elevi cat si diriginti, profesori și personal nedidactic / auxiliar /tesa! Toata lumea a beneficiat de teste ,dar nimeni nu are certitudinea ca aceste teste au fost si efectuate 100% de catre cei care au beneficiat de ele.Aceste loturi in care erau testele cate 2 per/ punguța au fost cele mai calitative cu acuratețea cea mai mare dintre toate loturile primite pina in prezent ! Toate loturile ce s-au distribuit în scoli au fost de fiecare data de la producători diferiți!

  3. Nu sunt relevante testele de saliva. În clasa copilului meu toți au ieșit negativi la testele de saliva, deși aveau simptome , iar cei care au făcut testul PCR au ieșit pozitivi. 80% din clasa au fost contaminați într-o singură zi, inclusiv cadrul didactic, iar testele de saliva arătau negativ.

  4. Nu mau sunt bune testele pe baza de saliva și nici cele nazale.Eu cu copilul am făcut 10 teste de fiecare și toate au ieșit negative,iar când am făcut antigen la centru a ieșit pozitiv la mine și negativ la copil.Posibil sa fi avut el înainte neștiind bineînțeles ca ne-au indus în eroare testele cu saliva.Nu e posibil ca din 10 teste sa nu iasă măcar unul.

    1. Nu. Si va rog, haideti sa raspundem aici fiecare cu da sau nu, ca m-am saturat sa-mi ceara toate rudele teste de la scoala(“Hai, ca sigur ai primit, dar nu vrei sa-mi dai si mie unul. “)

  5. În două luni de testare pe baza de salivă s-au făcut peste 30 de milioane de teste! Din acestea, au ieșit pozitive 5000, adică un procent de 0,16 la mie, iar mai puțin de jumătate, mai precis 2000 au fost și confirmate.
    Banii nu au miros, așa e? Dar au gust, pentru oamenii fini!

  6. Buna seara! Mai sus este mentionat ca atat elevii cat si profesorii primesc teste . La Satu Mare pana in prezent eu ca profesor dar nici colegii mei nu am primit nici un test .

    1. Nu a primit niciun profesor. E doar o marlanie si o manipulare din vorbe. Stati linistita, nu am primit nici noi. Nimeni nu a primit. Doar elevii nominal asumat prin semnatura.

        1. Cum? Daca de la ISj vin fix pe numarul de elevi? Intreb nu sarcastic, ci strict pentru a ne ajuta cu o idee cum sa obtinem si noi pentru angajati. De la ISJ ni s-a spus sa dam lista cu elevii si am primit la cati elevi avem atatea teste. Am intrebat daca sunt si pentru angajati si ni s-a raspuns sec: nu. Am colegi care mi-au solicitat teste simtindu-se foarte rau. Desigur, le-am spus ce mi-a spus ISJ-ul. Ulterior acestia s-au testat la medicii de familie si au iesit pozitiv. Deci, cum totusi de primiti teste?

  7. Acest Campeanu nu a creat decat haos.

    Si alte tari folosesc teste de saliva si alte teste de acest tip, nu le-au devalorizat si nu au dat vina pe utilizatori pentru incompetenta autoritatilor. Alte tari le-au introdus de timpuriu, fara scandal si cu o pregatire corespunzatoare.

    Cu chiu cu vai au reusit sa le introduca si la noi, cu nelipsitul scandal si fara pregatire. Pana nu au ajuns in scoli incompetentii de la educatie nici nu au stiut ce au comandat. Acum se pregatesc sa le scoata, lol.

  8. In Romania salile de clasa se aerisesc la 6 ore, stau precum sardelele si nu cred in eficienta mastii. Copiii mici nu sint protejati de vaccin, trebuie boostati pentru asta, vaccinul doar ce a aparut, trebuie asteptat 7 luni. Trebuie testat zilnic inclusiv profesorii, nu de 2 ori pe saptamana. Sintem condusi de inconstienti, de ce sunt obligat sa duc copilul la scoala ? Vreau doar sa aleg, sa nu depindă sănătatea copilului meu de parerea unor ratati.

    1. Cine te opreste sa iti testezi copilul zilnic? Cine te opreste sa iti vaccinezi copilul? Nu iti inteleg supararea. Vaccin este, iti poti lua copilul de mana si sa il vaccinezi.

  9. De ce nu va faceti doctor? Va pricepeti la toate mai putin la invatamant, aveti vreo realizare de cand sunteti ministru?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Centrele județene de excelență vor fi păstrate și selecția elevilor poate începe de la clasa a III-a, potrivit proiectului Legii Educației – surse / Se renunță la clasele „de excelență” din colegiile naționale, propuse în legile Cîmpeanu din vară

Centrele județene de excelență (CJE) în care elevii se pregătesc pentru performanță și olimpiade nu vor fi desființate, potrivit ultimei variante a proiectului de lege a învățământului preuniversitar, consultată de…
Vezi articolul
Robert Negoita si Sorin Cimpeanu / Foto: Ilona Andrei - Inquam Photos

Reacție uluitoare a ministrului Educației și primarului Robert Negoiță la o inscripție trivială cu mesajul ”Puie Monta” în interiorul unei grădinițe noi. Cei doi demnitari au râs: ”Un lego foarte inspirat!”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul Sectorului 3 din Capitală, Robert Negoiță, s-au amuzat copios luni la vederea unui mesaj trivial afișat în interiorul unei grădinițe pe care au inaugurat-o.…
Vezi articolul