Bogdan Aurescu, despre educația minorității române din Ungaria: Este necesar să găsim soluții pentru formarea de noi cadre didactice pentru trimiterea din România şi să acordăm burse pentru a încuraja elevii români să învețe în limba română

235 de vizualizări
Bogdan Aurescu - Inquam Photos / George Călin
Bogdan Aurescu – Inquam Photos / George Călin
Necesitatea creșterii calității învățământului în limba română, asigurarea unei finanțări adecvate pentru mass-media de limba română, dar și pentru proiectele instituțiilor de cultură reprezentative pentru etnicii români din Ungaria sunt principalele principale preocupări ale României, a declarat Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, marți, 15 noiembrie, în vizită oficială la Budapesta, conform Agerpres.ro.

În cadrul întrevederii cu reprezentanţii minorităţii române, Aurescu a prezentat rezultatele discuţiilor cu omologul ungar, Peter Szijjarto, şi cu premierul Viktor Orban referitoare la obiectivele prioritare de pe agenda bilaterală, cu accent pe protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria.

“Am reamintit momentul de acum 20 de ani: am participat atunci la negocierea şi la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic pentru Europa secolului XXI şi îmi aduc aminte de atmosfera din acel moment, o atmosferă care era pozitivă şi care evoca faptul că reconcilierea dintre România şi Ungaria trebuie să ducă la construcţia unui adevărat parteneriat strategic, în beneficiul cetăţenilor români şi ungari, oricare ar fi originea lor etnică”, a arătat ministrul, pentru mass-media de limbă română.

Potrivit MAE, el a amintit principale preocupări ale părţii române: necesitatea creşterii calităţii învăţământului în limba română, asigurarea unei finanţări adecvate pentru mass-media de limba română, dar şi pentru proiectele instituţiilor de cultură reprezentative pentru etnicii români din Ungaria (alături de necesitatea unor măsuri ferme din partea autorităţilor ungare, în vederea eliminării fenomenului de etno-business care afectează autoguvernările minorităţii române).

Referindu-ne strict la educaţie, într-adevăr, principala problemă pe care o are în momentul de faţă comunitatea se referă la numărul insuficient de cadre didactice care predau în limba română. Credem că este necesar să găsim soluţii pentru formarea de noi cadre didactice pentru trimiterea din România, aşa cum s-a făcut deja – există deja proiecte pilot în acest sens, de cadre didactice care să predea în limba română şi să găsim formule de acordare de cât mai multe burse pentru a încuraja elevii români să înveţe în limba română în şcolile cu predare în limba română sau cu predare bilingvă din Ungaria”, a precizat Bogdan Aurescu.

Oficialul român a vorbit şi despre “necesitatea de a arunca un ochi foarte atent, analitic, asupra curriculei din şcolile cu predare în limba română din Ungaria, în aşa fel încât numărul de cursuri care sunt predate în limba română să crească, în aşa fel încât să permită elevilor români să îşi păstreze cât mai bine identitatea românească”.

“În acelaşi timp, cu păstrarea preocupării pentru asigurarea integrării comunităţii româneşti în societatea din Ungaria, fără însă ca ei să îşi piardă identitatea românească. Deci cel mai important lucru este să găsim împreună cel mai bun raport între realizarea acestor două obiective”, a completat ministrul.

Acesta s-a referit la cele mai recente evoluţii legate de activitatea Comitetului de specialitate româno-ungar de cooperare în domeniul minorităţilor naţionale, respectiv întâlnirea recentă de la Bucureşti a copreşedinţilor acestui for, ce a prilejuit stabilirea parametrilor de acţiune ai comitetului pe viitor, în scopul creşterii eficienţei, coerenţei şi predictibilităţii activităţii sale, precizează MAE.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat şi nivelul de dezvoltare “fără precedent” al schimburilor comerciale bilaterale – 11 miliarde de euro în 2021, în creştere şi în acest an cu peste 32%, potrivit sursei citate.

“Este nevoie de mai multe investiţii româneşti în Ungaria şi am avut astăzi şi o întâlnire cu reprezentanţii principalelor companii din România care au afaceri în Ungaria, pentru a vedea ce putem face împreună, pentru a creşte nivelul investiţiilor româneşti aici. Pe de altă parte, aşa cum am discutat şi cu prim-ministrul Orban, este important ca investiţiile ungare în România să nu se raporteze doar la zona locuită de comunitatea maghiară din România, ci să meargă în tot teritoriul României, pentru că există oportunităţi foarte bune de business peste tot în România”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit MAE.

În Ungaria activează aproximativ 7.700 de companii cu capital românesc, cu investiţii de aproximativ 280 de milioane de euro, “una dintre cele mai consistente şi diversificate prezenţe investiţionale româneşti în plan extern”, arată MAE. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista celor peste 540 de programe de formare continuă pentru profesori a fost publicată de Ministerul Educației. Educația emoțională, strategiile didactice de predare și managementul clasei de elevi, printre domeniile vizate

Lista celor peste 540 de programe pentru formarea continuă a profesorilor a fost publică de Ministerul Educației. Este vorba despre Registrul naţional al programelor pentru dezvoltare profesională continuă acreditate, actualizat…
Vezi articolul

Au fost grele subiectele la Istorie, de la Bac? Profesoara Andreea Laura Martinescu: Nu au fost grele, materia a fost foarte bine distribuită și nu a dat șansa vânătorilor de note să înșface un 10 pe nemerit

Subiectele de la Istorie nu au fost „prea grele”, cum s-au plâns cei nepregătiți pentru examen, dar „prima dată după foarte mult timp s-a făcut o “distribuție” a materiei. În…
Vezi articolul

România în PISA – rezultatele la cele 6 testări, din 2006 până în 2022, arată ca o pâlnie inversată care conservă mediocritatea într-o zonă a analfabetismului funcțional

România stagnează față de precedenta sesiune, în privința rezultatelor la testarea standardizată internațională PISA, potrivit datelor publicate marți de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru ediția din 2022 a…
Vezi articolul