„Scăderea notei la purtare este posibilă” pentru elevii care nu poartă masca la școală, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației

Sorin Ion / Foto: Facebook.com

Profesorii pot sancționa elevii care nu poartă masca la ore, prin scăderea notei la purtare, după cum a declarat Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, la digi24.ro: „Nu discutăm aici de exmatriculare, dar scăderea notei la purtare este posibilă”.

Întrebat ce face un profesor în situația când elevii nu vor să poarte masca, secretarul de stat a spus că „există un statut al elevului care stabilește niște reguli de sancțiune”.

Secretarul de stat Sorin Ion a mai precizat că „problema care se pune este cât de mult îi pasă unui copil de scăderea notei la purtare”.

Declarația completă, Sorin Ion:

Moderator: Vorbind de respectarea normelor epidemiologice în școli, profesorul este polițistul din clasă?

Sorin Ion: Nu, dar un rol are și profesorul, că e vorba până la urmă și de protecția lui.

Moderator: Vorbeam cu un profesor care îmi spunea că elevii de clasele a XI-a și a XII-a nu vor să poarte mască, pentru că nu vor. Ce poate face un profesor într-o astfel de situație?

Sorin Ion: Dacă nu respectă regulile, atunci copiii pot fi sancționați. Acum eu știu cât le pasă…

Moderator: Cum?

Sorin Ion: Există un statut al elevului care stabilește niște reguli de sancțiune.

Moderator: Poate fi dat afară din clasă? Poate fi scăzută nota la purtare? Care este soluția profesorului în această situație?

Sorin Ion: Din păcate sau din fericire, pentru că nu sunt adeptul sancțiunilor, nu discutăm aici de exmatriculare, dar scăderea notei la purtare este posibilă, este cea mai uzuală formă de sancțiune adresată copiilor. Problema care se pune este cât de mult îi pasă unui copil de scăderea notei la purtare.”

Declarațiile video, la minutul 36:45:

Ieri, părintele unui elev de la Şcoala „Ştefan Protopopescu” din Slatina a sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Olt, pentru că elevul a fost dat afară de la o oră de curs din cauză că purta masca de protecţie sub nas, potrivit Agerpres.

Secretarul de stat Sorin Ion a fost el însuși protagonistului unui episod de nerespectare a regulilor privind purtarea măștii în spațiu închis, la 30 august 2021.

Foto: ISJ Iași

Acesta a apărut fără mască alături de șefa Inspectoratului Școlar Iași, Luciana Antoci, în mai multe ședințe care au avut loc în săli închise, la interior, într-o serie de fotografii publicate pe pagina de Facebook de Inspectoratul Școlar Județean Iași.

În replică, Ministrul Educației a spus că „Domnul subsecretar de stat întotdeauna respectă regulile și sunt convins că nu le-a încălcat”. Incidentul nu a generat nicio urmare din partea autorităților.

Citește pe larg articolele relevante, proceduri din ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății pentru anul școlar 2021-2022, noutățile, precizările și recomandările din ultima lună.
Exit mobile version