Cîmpeanu, despre imaginile cu secretarul de stat Sorin Ion și 22 de inspectori fără mască, într-o sală de ședințe: Noi respectăm legea / Inspectoratul Școlar a șters fotografiile: Regretăm această eroare / Legea permite maximum 10 persoane fără mască, dacă lucrează în același birou

5.585 de vizualizări
Foto: ISJ Iași
Domnul subsecretar de stat întotdeauna respectă regulile și sunt convins că nu le-a încălcat”, a spus astăzi ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre faptul că secretarul de stat pe preuniversitar, Sorin Ion, și alte peste 20 de persoane care au participat la o ședință a Inspectoratului Școlar Iași nu au purtat mască, după cum arată imagini postate pe Facebook-ul ISJ Iași, care ulterior au fost șterse după ce jurnaliștii l-au întrebat pe ministru de situație în conferința de presă din această dimineață. Între timp, ISJ Iași a trimis un comunicat de presă în care recunoaște eroarea: „Regretăm această eroare și menționăm că I.S.J. Iași va continua să susțină, cu fermitate, necesitatea respectării regulilor de securitate sanitară”.

Întrebat dacă știe de situația de la ISJ Iași, Cîmpeanu a răspuns: „Nu știu despre această situație, dar sunt absolut sigur că s-a respectat hotărârea de guvern care prevede că în spații închise dacă sunt maximum 10 persoane și toate cele 10 persoane sunt vaccinate, este permisă renunțarea la masca de protecție. Apreciez vigilența, respectăm legea. (…) Domnul subsecretar de stat întotdeauna respectă regulile și sunt convins că nu le-a încălcat”.

Legea prevede, însă, că regula excepției de la purtarea măștii este pentru 10 persoane care lucrează în același birou și sunt vaccinate, nu pentru 22 de persoane, cum a fost cazul de la ISJ Iași.

Sorin Ion: „Am vizitat ieri două licee, o grădiniță și inspectoratul școlar al județului Iași. Într-adevăr, într-una sau două imagini persoanele care veneau din birouri către sala mare de ședințe nu apucaseră să-și pună măștile. Pe de altă parte, este adevărat că de când sunt vaccinat îmi măsor tot timpul anticorpii, uneori mai las garda jos și au fost într-adevăr câteva momente dar observați pe celelalte imagini că purtăm măști.”

Cîmpeanu: „Noi îl vom anunța pe domnul Raed Arafat și dacă va considera necesar va face apel și la chitanțieri. Eu sunt convins, o să verificăm că s-au respectat regulile.”

Ce prevede Anexa la HCNSU nr. 53 din 05.08.2021 care reglementează purtarea măștii în birou:

„Se propune menținerea exceptării de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 10 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și cu asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.”

Precizări ale Inspectoratului Școlar Județean Iași:

„Ieri, 31 august 2021, Inspectoratul Școlar Județean Iași a organizat o serie de evenimente prilejuite de celebrarea Zilei Limbii Române, precum și de debutul noului an școlar.

În acest cadru, la Grădinița cu Program Prelungit Victoria, reprezentanții I.S.J Iași au participat la evenimentul Podul de cărți pentru copii între România și Republica Moldova, în cadrul căruia a avut loc un atelier de lectură, cu participarea domnului Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației. De asemenea, programul zilei a inclus vizite de lucru la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Iași, la  Colegiul Național Iași, precum și la Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Toate evenimentele s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică, fapt reflectat de fotografiile și reportajele de presă. Episodul la care face referire articolul este o secvență din etapa de organizare a ședinței de lucru, la care participanții sunt vaccinați.

Regretăm această eroare și menționăm că I.S.J. Iași va continua să susțină, cu fermitate, necesitatea respectării regulilor de securitate sanitară.”

Amintim că secretarul de stat de la Ministerul Educației, Sorin Ion, a apărut fără mască alături de șefa Inspectoratului Școlar Iași, Luciana Antoci, în mai multe ședințe care au loc în săli închise, la interior, într-o serie de fotografii publicate pe pagina de Facebook de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Regulile în vigoare prevăd portul obligatoriu al măștii la interior, în ședințe care au loc în spații închise și în unități de învățământ.

Ședințele fără mască au loc cu doar două săptămâni înaintea începerii școlii, pe 13 septembrie 2021.

„Vizita de lucru a domnului Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației, la Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Prezent la Iași în contextul pregătirii noului an școlar 2021-2022, domnul Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației, a participat astăzi, 31 august 2021, la o întâlnire de lucru cu inspectorii școlari ai Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Activitatea a constituit cadrul unor discuții privind demersurile organizatorice necesare începerii noului an școlar în condiții optime.

Vizita a fost precedată de întâlniri cu reprezentanții Instituției Prefectului Iași, dar și cu reprezentanți ai Liceului de Informatică „Grigore Moisil”, Iași și ai Colegiului Național Iași”, se arată în mesajul publicat alături de fotografii.

Foto: ISJ Iași

Într-una dintre imaginile publicate se vede cum oficialii participă la o ședință în sediul ISJ Iași, iar din mesajul care însoțește fotografiile, aceasta ar putea fi chiar întâlnirea de lucru cu inspectorii școlari. La mesele din sala de ședințe a ISJ se poate vedea cum din cei 25 de profesori-inspectori care participă, doar 3 poartă mască.

Foto: ISJ Iași

Nici Sorin Ion și nici cei din conducerea ISJ Iași, aflați la prezidiul ședinței, nu poartă mască. Se poate observa că nu poate fi vorba de distanțare fizică în organizarea din fotografie.

Foto: ISJ Iași

La o altă întâlnire cu profesorii secretarul de stat, nici șefa ISJ nu poată mască, deși este o întâlnire la interior. Se pot observa trei persoane care poartă mască.

Foto: ISJ Iași

Într-o altă fotografie apare fără mască doar Sorin Ion, secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, alături de două persoane aflate la distanță, celelalte persoane purtând mască.

Foto: ISJ Iași

În fotografia de la depărtare se poate vedea că încă un bărbat nu poartă mască, în încăpere, cel aflat lângă ușă.

Foto: ISJ Iași
Foto: ISJ Iași
Foto: ISJ Iași

Sorin Ion a fost numit secretar de stat în Ministerul Educației, responsabil cu învățământul preuniversitar, de fostul premier liberal Ludovic Orban, în timpul mandatului deținut de Monica Anisie. Sorin Ion a fost din 2015 și până la finalul lui 2020 inspector școlar județean de Dâmbovița și a preluat mandatul de la minister după ce predecesoarea sa, Luminița Barcari, a demisionat pentru a candida din partea PNL în alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Sorin Ion a fost profesor de matematică la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din Pucioasa. A mai fost inspector școlar general în 2011-2012, anterior a ocupat poziția de inspector școlar de specialitate-matematică, iar din 2004 până în 2010 a fost director întâi la Școala nr. 2 Pucioasa, apoi la Grupul Școlar Pucioasa.

Sorin Ion este vicepreședinte al Societății de Științe Matematice din România, filiala Dâmbovița. A absolvit în 1986 Liceul Industrial Fieni, în 1990 Universitatea din București – Facultatea de matematică, iar în 2004 a obținut diploma de licență în matematică la Universitatea „Valahia” Târgoviște.

A candidat pe listele PNL în alegerile parlamentare de la finalul anului trecut, dar fără succes.


5 comments
 1. Bă cîmpeanu! Ori îi demiți pe toți care nu poartă mască în încăperea respectivă, ori îți dai tu DEMISIA! Nu există cale de mijloc! Copiii nu sunt primiți la școală fără mască, iar voi jegoșilor nu purtați masca?!?! Bătaie de joc! Să vezi cum va fi cănd ne vom bate noi joc de voi!!

 2. “Domnul subsecretar de stat întotdeauna respectă regulile și sunt convins că nu le-a încălcat….”. Hahahahahahahahahahaha!!!!!!!!
  Domn’ ministru vrea sa spuna ca de fapt e pixelul gaben-albastru. Nu e adevarat ce vedeti, e adevarat ce va spun eu ca vedeti. Penibil!

 3. Ne iau din nou de fraieri.
  Pai erau 22 de inspectori nu 10 domnule ministru.
  Dacă apărea o poză cu 10 profesori fara masca in cancelarie (același birou) erati la fel de indulgent desigur…

 4. Credeam că isi cer scuze.
  Dar nu, ne iau din nou de proști.
  In ce ISJ inspectorii lucrează câte 10 în același birou?

 5. Adevarul nu e in poze. Dacă șefii spun ca au respectat regulile așa e! Pai cine sunt aceia care îndrăznesc să comenteze! Suntem convinși că sunt niște dușmani ai poporului!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Raport Banca Mondială

Geografia din nou materie de examen la Evaluare și BAC și mutarea ei în domeniul “Științe”, cerută de Societatea de Geografie din România după rezultatele la PISA 2018

“Testarea PISA, la care România participă încă din septembrie 2000, acoperă trei domenii principale: Matematică, Lectură și Științe. Testarea își propune, printre altele, să evalueze ‘alfabetizarea științifică’. Dar Geografia, ca…
Vezi articolul

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a nu se va desfășura pentru unii elevi din Buzău. Sindicatul din Învăţământul Preuniversitar “Prof.Ion Neacşu” anunță că profesorii afiliați nu participă la Evaluare pentru că se deplasează la București pentru miting

Liderul Sindicatul Învăţământul Preuniversitar (SIP) “Prof.Ion Neacşu” Buzău, Ion Dobre spune că profesorii afiliați acestui sindicat nu vor participa marți la Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a V-a. “Nu…
Vezi articolul
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, crede că politica celor trei scenarii, aplicată școlilor, este “corectă” și pune în context electoral discuția despre redeschiderea unităților de învățământ

Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, fost ministru al Educației, a luat poziție, joi, în discuțiile privind situația școlilor închise din cauza pandemiei Covid-19. El…
Vezi articolul

LISTA Disciplinelor legate de mediu din învățământul preuniversitar – proiect Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030

Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 conține lista disciplinelor cu implicații pentru educația pentru mediu din învățământul preuniversitar, dar și cunoștințele, abilitățile și comportamentele…
Vezi articolul