Școala pentru ucraineni din Timișoara, care a primit finanțare de la UNICEF, își angajează profesori și planifică tabere pentru copii în vară. Iryna Yetskalo, fondatoare: A fost “cadoul” nostru de Sfântul Nicolae

Foto: UkrKidsHub - Facebook.com

UkrKidsHub, prima școală deschisă pentru copiii refugiați ucraineni în Timișoara, a primit o finanțare de la UNICEF și își poate derula în siguranță programele timp de jumătate de an, declară Iryna Yetskalo, fondatoare, antreprenor refugiat din Ucraina, într-un interviu pentru EduPedu.ro de la începutul lunii. La finalul anului 2022, școala se afla într-o stare neplăcută din cauza faptului că nu erau suficiente fonduri pentru plata profesorilor și a activităților pentru copii.

Acum, Iryna Yetskalo a derulat interviuri de angajare pentru profesori de limba română, limba engleză și supraveghetori pentru clasele cu copii mai mari care se conectează la școala online cu școlile din Ucraina, spune aceasta. Ea povestește că reorganizarea de după semnarea contractului de finanțare a fost făcută în vacanța de Crăciun din România, ceea ce i-a făcut să înceapă Noul An cu forțe proaspete și viziuni noi în legătură cu proiectele pe care le pot derula până la începutul verii. Printre acestea sunt și tabere de vară, cursuri de gătit sau ore de sport organizate cu voluntari care vin la școala lor din Timișoara.

”Pe 19 decembrie am semnat contract cu UNICEF pentru a ne finanța școala. A fost ca un cadou de Sfântul Nicolae pentru noi, pentru că atunci îl sărbătorim noi. După asta, am început să pregătim totul pentru următoarea jumătate de an: finanțe, salarii, achiziții de consumabile, chiar și tabere de vară în lunile iunie și iulie 2023.

Foto: Arhiva personală

A fost o veste minunată pentru noi, după toată această perioadă grea fără bani și cu puțin ajutor de la oameni inimoși, ajutor care însă nu a fost suficient pentru școala noastră. Finanțarea de la UNICEF a fost ca o gură de aer binemeritată”, spune Iryna Yetskalo pentru EduPedu.ro.

”După 23 decembrie am avut vacanța de Crăciun pe care am folosit-o să ne reorganizăm un pic și să ne gândim la clase, profesori. Am rescris descrierea de pe site-ul nostru pentru că acum avem în sfârșit oameni care să ne ajute la asta. A fost o perioadă cu documentații și cu o energie nouă după semnarea contractului.

În ianuarie am terminat de angajat oameni în echipă. Avem nevoie de 4 profesori pentru clasele primare, un profesor pentru after-school, 2 supraveghetori pentru gimnaziu, psiholog, personal administrativ și 2 profesori de limbi – pe română și pe engleză. Aproape i-am angajat pe toți, am avut interviuri zilele acestea. E cam greu să găsești oamenii pe aceste poziții pentru că este trecut de Anul Nou și lumea are un loc de muncă și încercăm să găsim profesori ucraineni care nu au de lucru găsit prin alte țări”, continuă antreprenoarea.

”O profesoară a venit recent din Ucraina cu toată familia și s-a bucurat să ne găsească, pentru că e aproape imposibil să găsești unde lucru dacă ești profesor. Nu e ca meseria de doctor care poate lucra aproape oriunde sau de marketing manager care poate lucra la orice companie. Prioritatea mea a fost să le dau jobul oamenilor ucraineni cu calificări încât să fie în domeniile lor.

Îmi place echipa mea acum. Dacă în toamnă aveam probleme cu profesorii pentru că voiam să deschidem repede școala și nu am fost destul de atentă la cine angajez, i-am instruit repede ca să vedem cum poate merge, mi-am dat seama pe parcurs că nu toți gândesc la fel și că vor stabilitate, pe când noi nu aveam banii necesari pentru salarii plătite la timp și a fost neplăcut pentru ambele părți. Am o parte din echipă care a fost cu mine în sprijinul copiilor chiar dacă nu am avut cu ce să îi plătesc constant, au făcut și voluntariat, și le mulțumesc mult.

O noutate este și o sală nouă pe care o vom deschide, vom mai avea și laptopuri pentru copiii de gimnaziu care vor lucra la proiecte acolo și vor face școala online cu legătură în Ucraina. Deschidem și club de gătit. Mai avem și cursuri despre cum să nu arunci produse alimentare și să le folosești în mod eficient, educație de sustenabilitate, locală, interculturală, organizate de voluntari locali, așa cum putem”, mai povestește Iryna Yetskalo, fondatoarea UkrKidsHub din Timișoara, pentru EduPedu.ro.

”Vrem ca copiii noștri să știe despre Timișoara, despre tradițiile locale și naționale românești, dar în același timp trebuie să știe despre cultura ucraineană și despre țara de unde vin și vor să se întoarcă. Nu știm când războiul se va termina și nici nu vrem ca cei mici să creadă lucruri urâte și rele despre Ucraina așa cum propagă rușii. E vorba despre casa lor, chiar dacă acum suntem aici și suntem în siguranță și învățăm tot ce este mai frumos despre români și ajutorul lor”, explică aceasta.

Ce se va întâmpla din iulie încolo?

”Ne-am gândit și noi, nu știm ce se va mai întâmpla în Ucraina și ce modificări apar în România în educație, dar vrem să continuăm. Chiar dacă războiul se va termina – noi vrem să se termine neapărat, și să se termine de tot, nu să fie un război pasiv -, Ucraina tot nu o să fie sigură pentru părinți și copii din cauza finanțelor, teritoriilor ocupate, infrastructurii lovite. Deci părinții tot ar avea nevoie de noi aici pentru școala ucraineană, căci la cea românească copiii nu prea au șanse, nu înțeleg, rămân cu lacune.

Avem câteva scenarii despre dezvoltare. Primul ar fi să păstrăm UNICEF ca partener. Avem și acum sprijin de la oamenii locului și vom vedea cum îi integrăm mai bine printre noi. Alt scenariu este să facem proiectul privat, adică să cerem bani pentru o educație de calitate pentru că majoritatea părinților au locuri de muncă. Acesta este planul B pentru noi, să cerem o taxă pentru participarea la cursuri a copiilor, asta dacă rămânem fără sponsori. Putem să și deschidem propriul ONG ca să fim mai flexibili și să nu depindem de altele care nu se aliniază cu viziunea noastră și care, de exemplu, nu vor să susțină o grădiniță sau copiii de școală primară. (…) Pentru noi este important să nu închidem și să ajutăm copiii în continuare”, a mai povestit Yetskalo.

Cât despre legea minorităților adoptată la finalul lui decembrie de guvernul ucrainean, Iryna Yetskalo spune că vremurile de război din Ucraina afectează și Ministerul Educației și Culturii din Ucraina și că a trebuit să ia măsuri în concordanță cu răspunsul autorităților la agresiunea Rusiei: ”Prevederile din lege sunt făcute să afecteze învățământul minorității rusești, chiar dacă atinge astfel și românii din Ucraina”, spune antreprenoarea.

Citește și:
Școala din Timișoara unde copiii refugiați ucraineni parcurg programa din țara lor și dau teste pe o platformă care le păstrează progresul oriunde în lume, ca să nu piardă anul școlar. Iryna Yetskalo, fondatoarea UkrKidsHub: Ce ne trebuie cel mai mult acum sunt banii de salarii, ca să nu închidem școala / Vrem să păstrăm școlarizarea gratuită în continuare, dar nu pot să promit
Exit mobile version