Școala reîncepe pentru elevii de gimnaziu și liceu pe 3 ianuarie, însă în școli sunt teste de salivă doar pentru o primă testare – Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației

Foto: pachet teste salivă (surse - EduPedu.ro)

Luni, 3 ianuarie 2022, elevii de gimnaziu și de liceu încep școala, iar Ministerul Educației are teste rapide pe bază de antigen pentru depistarea SARS-CoV-2 doar pentru prima zi, a declarat secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion, într-o intervenție la Radio EuropaFM.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a reușit să cumpere înainte de vacanță doar 14,5 milioane de teste din cele 70 milioane necesare până la finalul lunii decembrie, așa că testarea s-a făcut complet în prima săptămână a testării.

Intervenția secretarului de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Sorin Ion, la Europa FM:

„Avem teste asigurate pentru elevii de gimnaziu și liceu, cei care încep cursurile pe 3 ianuarie. În acest moment, numărul testelor din unitățile școlare este suficient pentru aceștia, pentru o testare, testare care se va face luni sau marți în funcție de viteza cu care testele au fost distribuite către școli și respectiv către elevi. Pentru cea de-a doua testare din prima săptămână, așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU”.

Secretarul de stat Sorin Ion face, totodată, apel la părinți să testeze de Covid-19 copiii și să nu-i trimită la școală dacă sunt bolnavi: “Cel puțin la fel importantă ca testarea, ca vaccinarea, este și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, în special a părinților și îi rog pe această cale să utilizeze testele pe care le distribuim, să raporteze unității școlare orice test pozitiv, să meargă să-și confirme testul prin PCR”.

Amintim că pe 14 decembrie, acum două săptămâni, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara că “Mai avem nevoie de teste de salivă pentru elevi încă nouă săptămâni în afară de aceasta. Știu şi graficul de învăţământ pe care l-am pus la dispoziţia IGSU – se ia vacanţă pe 23 decembrie, se revine la şcoală, unii pe 3 ianuarie, alţii pe 10 ianuarie”, a spus atunci Sorin Cîmpeanu.

Afirmația venea în contextul în care, în afară de testele deja livrate – 10 milioane până atunci – ar mai fi de livrat 5 milioane de teste, potrivit graficului prezentat de secretarul de stat Raed Arafat. Plus 4 milioane de teste despre care șeful DSU a spus că au un „preț prea mare” – grafic și detalii aici.

Vezi și: LIVE VIDEO Conferința de la finalul ședinței de Guvern, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Am semnat, în această seară, Ordinul de ministru prin care se vor relua olimpiadele și concursurile naționale, după o perioadă de întrerupere de doi ani
14 decembrie 2021: Mai avem nevoie de teste de salivă pentru încă 9 săptămâni în afară de aceasta, spune Sorin Cîmpeanu: Am transmis IGSU graficul – se ia vacanță pe 23 decembrie, se revine la școală, unii pe 3 ianuarie, alții pe 10 ianuarie
Exit mobile version