Școala reîncepe pentru elevii de gimnaziu și liceu pe 3 ianuarie, însă în școli sunt teste de salivă doar pentru o primă testare – Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației

24.985 de vizualizări
Foto: pachet teste salivă (surse – EduPedu.ro)
Luni, 3 ianuarie 2022, elevii de gimnaziu și de liceu încep școala, iar Ministerul Educației are teste rapide pe bază de antigen pentru depistarea SARS-CoV-2 doar pentru prima zi, a declarat secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar din Ministerul Educației, Sorin Ion, într-o intervenție la Radio EuropaFM.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a reușit să cumpere înainte de vacanță doar 14,5 milioane de teste din cele 70 milioane necesare până la finalul lunii decembrie, așa că testarea s-a făcut complet în prima săptămână a testării.

Intervenția secretarului de stat pentru Învățământ Preuniversitar, Sorin Ion, la Europa FM:

„Avem teste asigurate pentru elevii de gimnaziu și liceu, cei care încep cursurile pe 3 ianuarie. În acest moment, numărul testelor din unitățile școlare este suficient pentru aceștia, pentru o testare, testare care se va face luni sau marți în funcție de viteza cu care testele au fost distribuite către școli și respectiv către elevi. Pentru cea de-a doua testare din prima săptămână, așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU”.

Secretarul de stat Sorin Ion face, totodată, apel la părinți să testeze de Covid-19 copiii și să nu-i trimită la școală dacă sunt bolnavi: “Cel puțin la fel importantă ca testarea, ca vaccinarea, este și responsabilitatea fiecăruia dintre noi, în special a părinților și îi rog pe această cale să utilizeze testele pe care le distribuim, să raporteze unității școlare orice test pozitiv, să meargă să-și confirme testul prin PCR”.

  • Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că școlile trebuie ținute deschise cât mai mult timp posibil, subliniind impactul pe care închiderea școlilor l-ar putea avea în societate – “timp de ani de zile”: “Una este să închizi școlile pentru perioade scurte de timp, altceva este să le ții luni de zile închise și să afectezi procesul de învățământ. (…) Consecințele închiderii pe durate luni, și din păcate am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile“.

Amintim că pe 14 decembrie, acum două săptămâni, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara că “Mai avem nevoie de teste de salivă pentru elevi încă nouă săptămâni în afară de aceasta. Știu şi graficul de învăţământ pe care l-am pus la dispoziţia IGSU – se ia vacanţă pe 23 decembrie, se revine la şcoală, unii pe 3 ianuarie, alţii pe 10 ianuarie”, a spus atunci Sorin Cîmpeanu.

Afirmația venea în contextul în care, în afară de testele deja livrate – 10 milioane până atunci – ar mai fi de livrat 5 milioane de teste, potrivit graficului prezentat de secretarul de stat Raed Arafat. Plus 4 milioane de teste despre care șeful DSU a spus că au un „preț prea mare” – grafic și detalii aici.

Vezi și: LIVE VIDEO Conferința de la finalul ședinței de Guvern, cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Am semnat, în această seară, Ordinul de ministru prin care se vor relua olimpiadele și concursurile naționale, după o perioadă de întrerupere de doi ani
14 decembrie 2021: Mai avem nevoie de teste de salivă pentru încă 9 săptămâni în afară de aceasta, spune Sorin Cîmpeanu: Am transmis IGSU graficul – se ia vacanță pe 23 decembrie, se revine la școală, unii pe 3 ianuarie, alții pe 10 ianuarie

10 comments
  1. Abia astept sa vin la scoala, netestat, ca ministerul nu testeaza sclavii de profesori! Daca am ghinion, voi imbolnavi, fara sa stiu, elevii si colegii, si voi duce la cresterea recoltei de imbolnaviri de covid, cultura de iarna!

  2. Demisia!!! Fara nici măcar o săptămână de vacanță ce crezi că vor putea face copiii la școală așa obosiți după toate sărbătorile astea

  3. Acest ministru se pare că deja o ia pe arătură rău de tot! Ne demonstrează de la zi la zi că e pierdut rău de tot în galaxie,și a pierdut simțul realității! Cred că ar trebui să își dea DEMISIA!!! E dus rău de tot? Cum sa vii la școală înainte de Bobotează, să nu ai minim o săptămână de vacanță intersemestriala,iar culmea e că vii sa spui că nu ai săptămână de recuperare când tu spui că școala se încheie pe 10 iunie în loc de 16-17 iunie!!! DEMISIA!!!!

  4. Profesorii se vor imbolnavi pe capete in ianuarie, dar ministerul isi rade-n barba, sindicatele dorm pe coada! ”Lasa, ba, ca merge-asa! Ne-am obisnuit cu ea….” Cu cine? Cu lipsa oricarei ordini legale, cu fentarea legii chiar de sus, numai sa ”fie bine” pentru ei si ai lor! De restul, poate sa se aleaga praful!

  5. Problema nu este ca nu sunt teste.
    Problema este încăpățânarea Ministrului Scrooge al Educatiei de a aduce bietii elevi, deja cu sarmaua in gat, in banci si prin mijloacele de transport in comun in plina ascensiune a cazurilor.
    Nici o lozinca nu justifica lipsa de empatie, de aplecare a acestui ministru la argumentele omenesti si justificate ale părinților si elevilor.
    In plus, nu poate obliga prin nici o lege ca profesorii sa fi renuntat la Craciun, la Revelion si la pregătirile pe care orice familist le face pentru familia lui, ca sa aduca tezele corectate deja pe data de 3 ianuarie. Este un fiasco acest inceput forțat de scoala, teze necorectate, elevi multi absenți, ca doar nu vor renunta familiile la concediul de mult programat si cu sacrificii materiale.
    Si va un bulgare care se rostogolește, încăpățânarea acestui ministru Scrooge de a sfida scoala online, va duce ca si in alte randurti6, la escaladarea imbolnavirilor de covid.

  6. Sa înceapă,eu nu ma duc.)
    Daca era sa învăț ceva,o faceam pana acum.Nu in ultima săptămână de carte din acest semestru.Si am invatat cand a trebuit.
    Mai stau cateva zile acasa(una,doua).Ca sa fiu si eu odihnit si “sa mi se aseze si mie mancarea in burta”.
    Un mesaj am pentru popor:DECAT CU UN MINISTRU SENIL LA CONDUCERE,MAI BINE PAS.E TIMPUL SA NE TREZIM LA REALITATE DRAGI ROMÂNI SI SA NU MAI FACEM DUPA CUM DICTEAZA EI!
    E o vorba;daca ei ne spun noua sa ne aruncam in lac,noi o facem?Sau luptam impotriva tiraniei lor?
    Si daca trebuie sa luptam,LUPTAM IMPREUNA!!!

  7. Pamflet (trist)
    La scoala, noul an debuteaza cu sarmaua si covidu-n gat!
    Reuniunile de familie cu cei din afara, veniti de sarbatori plus aglomeratia din magazine de sfarsit de an va aduce un salt serios al imbolnavirilor, iar reinceperea scolilor va contribui din plin la raspandire!
    Numarul de profesori care se vor imbolnavi se va multiplica, dar e bine ca profesorii nu primesc teste si nu trebuie sa se testeze ca sa vina la scoala, precum elevii!
    Vivat Romania Educata, multilateral dezvoltata si neinfricata in fata Covid! Dacii liberi nu se tem!

    1. Profesorii nu au voie sa se îmbolnăvească. Cine ar tine ore de curs online in clase pustii din cauza ca elevii sunt online(sunt cazuri de covid in colectivul de elevi).
      Si cine ar tine orele hibrid, din cauza de elevi contacti directi?
      Ba se vor tine si olimpiadele scolare.
      Ambitii ministeriale pe pielea elevilor si a profesorilor.
      Cum sa nu muncească si in weekend-uri sclavii de profesori?
      Plătiți precum femeile de serviciu de la firme mai răsărite, profesorii sunt gata sa ia contact cu sute de elevi zilnic in plina pandemie, sa muncească gratuit ca de obicei in weekend la supraveghere si corectare la olimpiade. Iar profesorii care se imbolnavesc de covid de la elevi, sunt cuprinși in procentul de 1 la mie fluturat cu mandrie de ministrul Scrooge si de omologul lui de la Sanatate in fata societatii.
      plibapandemie,

      1. Un incompetent,stiu.Ar trebui sa zboare de acolo doar de rusine,pentru ca la cate mizerii a facut…merita mult mai rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Antonia Pup, fostă elevă cu 10 la Bac și ex-președintele Consiliului Elevilor, refuză 3.000 de lei de la Guvern: Vreți performanță? Aduceți profesori buni în rural, creșteți bursele nu doar atunci când folosiți asta drept un laitmotiv electoral

„Încă de când am aflat că am luat 10 la Bacalaureat, foarte multă lume îmi adresa următoarele două întrebări: “ce vei face cu ăia 30 de milioane de la Guvern?”,…
Vezi articolul

BREAKING Cluburile sportive școlare și palatele copiilor vor trece de la Ministerul Educației la primării, potrivit unui proiect anunțat de Sorin Cîmpeanu: „Cel puțin 10 ani nu își vor schimba destinația”

Cluburile sportive școlare și palatele Copiilor vor trece din administrarea Ministerului Educației, în administrarea primăriilor și consiliilor locale, potrivit unui anunț făcut de ministrul Educației, care a prezentat drept o…
Vezi articolul

Eșec major pentru a doua zi la rând la Ministerul Educației, care nu reușește să respecte propriul orar de afișare a ierarhiei pentru admiterea la liceu 2023, după ce marți a publicat grile greșite / Inspectoratele școlare județene care publicaseră miercuri ierarhiile pe siteurile proprii, le-au șters fără nicio explicație / UPDATE Ierarhiile au fost publicate după o oră și 25 de minute întârziere

Ministerul Educației a anunțat miercuri la prânz că va publica ierarhia pe județe a mediilor de admitere la liceu la ora 18:00, dar până la ora publicării acestui articol instituția…
Vezi articolul