Vouchere “before” și “after school” timp de un an pentru familiile monoparentale, acoperirea costurilor de transport și rechizite pentru copiii cu părinți în străinătate, anunțate de Ministerul Fondurilor Europene

1.458 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Măsurile anunțate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vizează creșterea oportunităților pe piața muncii pentru femei, finanțarea cursurilor de recalificare, acordarea de trusouri pentru cupluri de mame și nou-născut și sprijin material direct (acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte și încălțăminte), potrivit unui comunicat de presă.
  • Amintim că, în luna februarie, ministrul Marcel Boloș anunța încă o amânare pentru voucherele educaționale pe care ar fi trebuit să le primească în luna respectivă 55.000 de copii în situații vulnerabile. El promitea inițial, în noiembrie, că în ianuarie-februarie familiile au banii pe carduri.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în perioada 2021 – 2027, mamele ce aparțin grupurilor vulnerabile vor beneficia de măsuri de sprijin în valoare totală de peste 446 de milioane de euro, finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 și Programul Educație și Ocupare 2021-2027. Sunt vizate domenii precum ocupare, servicii suport pentru familiile monoparentale, pentru copiii cu părinți plecați în străinătate, sprijin material pentru mame și nou-născuți din grupuri vulnerabile.

“Printre măsurile finanțate prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021 – 2027 și Programul Educație și Ocupare 2021-2027 sunt incluse următoarele:

Măsuri pentru cuplurile mamă – nou-născut, din grupurile defavorizate

Beneficiarii acestei măsuri sunt cuplurile mamă – nou-născut din grupurile defavorizate (mame care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, mame care se află în situație de risc, inclusiv cu dizabilități, mame aflate temporar în situații critice de viață, mame care nu dețin acte de identitate, mame minore, mame – cetățeni străini sau apatrizi provenite din zone de conflict), care primesc tichete sociale pe suport electronic pentru achiziționarea produselor de îngrijire a noului-născut. Ajutorul se acordă copiilor născuți cu cel mult 3 luni înainte de acordarea sprijinului. Valoarea voucherului este de 2000 de lei și se va acorda într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027).

Măsura se desfășoară și în perioada de programare 2014-2020, aproximativ 15.000 de mame și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Suma totală pentru sprijin este de 6 milioane euro, prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Servicii de consiliere și sprijin material pentru copiii aflați în situații de vulnerabilitate (costuri de transport, rechizite)

Măsurile finanțate includ sprijin psiho-social și material adresat direct copiilor (acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, activități educative, activități de prevenire si combatere a comportamentelor negative), precum și  servicii – suport dedicate părinților și aparținătorii copiilor aflați în situație de vulnerabilitate, precum consiliere psiho-socială adresată reprezentanților copiilor, persoanelor care îngrijesc copiii cu părinți în străinătate, asistență privind delegarea temporară a autorității părintești, după caz, program de educație parentală), dar și sprijin material pentru mici reparații ale locuințelor copiilor vulnerabili, necesare pentru asigurarea unor standarde de locuire de bază.

Măsuri pentru susținerea angajatorilor care să ajute mamele care lucrează

Vor fi finanțate măsuri pentru susținerea angajatorilor prin amenajarea unor spații destinate supravegherii și îngrijirii copiilor cu vârstă preșcolară sau pentru crearea de parteneriate cu entități specializate care oferă servicii de îngrijire copii, precum și pentru utilizarea unor forme de muncă noi sau flexibile.

Un alt obiectiv este creșterea oportunităților pe piața muncii pentru femei prin oferirea de programe de dezvoltare personală, consiliere vocațională, continuare/reintegrare în sistemul de învățământ, asigurare de măsuri de angajare, consiliere, formare, acompaniere în vederea inserției/reinserției socio-profesionale, inclusiv prin campanii de informare privind condițiile și beneficiile accesării concediului paternal, pentru creșterea implicării taților în viața de familie în vederea reinserției pe piața muncii a femeilor.

Măsuri destinate familiilor monoparentale vouchere before și after school

Sprijinul acordat familiilor monoparentale se adresează în principal, dar nu exclusiv, mamelor singure, care reprezintă procentul dominant de părinți singuri. Astfel, măsura oferă sprijin personalizat, pentru a spori capacitatea de inserție profesională și autonomia părintelui unic: finanțarea cursurilor de recalificare pentru părintele singur cu venituri mici, care dorește să-și schimbe domeniul profesional etc.

Complementar, pentru facilitarea accesului părinților singuri la piața muncii se vor acorda vouchere before și after school și vouchere pentru activități de weekend pentru copii (activități din domeniul sportului, creației, artei etc). Durata sprijinului acordat va fi de 12 luni.

Consiliere profesională, mediere și facilitare a angajării pentru minoritatea romă

44 de milioane de euro se alocă măsurilor de sprijin pentru comunitatea romă, printre care acțiuni de informare și consiliere profesională, mediere și facilitare a angajării pentru creșterea ocupabilității în rândul populației de etnie romă cu accent pe tineri și femei. Vor fi finanțate, de asemenea, campanii de informare și consiliere privind sănătatea reproducerii, prevenirea și combaterea violenței domestice și a traficului de persoane în rândul populației de etnie romă”, potrivit comunicatului de presă al Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Citește și:
Încă o amânare pentru voucherele educaționale pe care ar fi trebuit să le primească luna aceasta 55.000 de copii în situații vulnerabile, anunță ministrul Boloș, care promitea în noiembrie că în ianuarie-februarie familiile au banii pe carduri: Ne străduim ca să le putem asigura
Tichetele educaționale de 500 de lei pentru încă 190 de mii de copii vor fi virate până pe 23 decembrie, anunță ministrul Boloș. Acesta a promis în noiembrie că banii vor fi dați în prima săptămână din decembrie
190 de mii de copii vor primi tichetele educaționale de 500 de lei până în prima săptămână din decembrie, potrivit ministrului Boloș. Restul de 55 de mii o să primească banii până în februarie 2023
Schimbări majore pentru voucherele educaționale de 500 de lei, anunțate de ministrul Marcel Boloș pentru anul școlar următor: Modificăm mecanismul în totalitate. Poate chiar creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei

1 comment
  1. dar când se baga bani pe carduri de 500. și bursele la noi an com Moșna an sb an decembrie sa dat 20 lei si restul când se da .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Marian Preda / Foto: Agerpres

Marian Preda, rectorul Universității din București: Foarte grav la admiterea la liceu propusă este că elevii care vor pica imediat sub linie nu vor putea merge la următorul liceu / Am putea să mergem și pe modelul francez, cu examen național dar copilul să aibă un drept prioritar la liceul din proximitate

„Examenul de admitere la liceu propus în noua lege a educației nu este echitabil deloc, foarte grav este că copiii care vor pica imediat sub linie nu vor putea merge…
Vezi articolul

Experții Babeș-Bolyai recomandă deschiderea școlilor primare, însoțită de măsuri restrictive compensatorii / Patru ghiduri legate de pandemie, sărbători și vaccinare, puse la dispoziția populației și autorităților de universitatea clujeană

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prezintă, miercuri, patru ghiduri destinate comunității și autorităților, documente menite să ofere informații și posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19, mai ales…
Vezi articolul