190 de mii de copii vor primi tichetele educaționale de 500 de lei până în prima săptămână din decembrie, potrivit ministrului Boloș. Restul de 55 de mii o să primească banii până în februarie 2023

4.738 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
190.000 de copii o să primească tichetele educaționale pentru rechizite și îmbrăcăminte până în prima săptămână din decembrie, după cum a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș: „Sigur le vor intra banii până cel târziu în prima săptămână din decembrie”. Restul de 55.000 de copii o să primească banii până în februarie 2023, potrivit sursei menționate mai sus. Pentru cei 55.000 de copii nu au fost încă emise cardurile și „urmează procedura legală pentru atribuire, astfel încât să putem emite cardurile și să le încărcăm”.

Întrebat de numărul copiilor care au primit până acum cei 500 de lei, Marcel Boloș a spus că „aceștia erau cei care aveau fondurile asigurate din prima rectificare bugetară și care aveau și cardurile emise înainte.”

„Mai avem a doua tură de elevi intrați, adică încă 190.000 pentru care deja am terminat de emis cardurile. Eu sper ca, în termen de cel mult o săptămână-două, să le putem vira banii. Avem două situații, ca să fiu explicit: situația celor cu cardurile deja emise, care sunt cei 160.000, și situația celor care sunt nou intrați în plată și nu aveau cardurile emise. (…) Sigur le vor intra banii până cel târziu în prima săptămână din decembrie.”

Edupedu.ro: La începutul lunii septembrie erau 300.000 de beneficiari, iar acum sunt 405.000.

Marcel Boloș: Diferența de copii intrați nou în drepturi a comunicat-o inspectoratul școlar destul de târziu. Noi aveam nevoie de listele de beneficiari de la ei, dar, până când au cules datele și documentele de la părinți, până când au făcut încadrarea juridică și până s-au centralizat aceste liste, a durat această perioadă de timp.

Edupedu.ro: Acum au primit banii 160.000 de elevi. Urmează să-i primească și cei 190.000 de copii. Mai rămân 55.000 de elevi fără carduri.

Marcel Boloș: Diferența este de 55.000 de copii sau elevi care ar urma să primească aceste vouchere. Contractul nostru pe care l-am avut pentru emiterea voucherelor a avut un plafon limitat, undeva în jur de 410.000 astfel de vouchere. Am depășit acel plafon. Am rămas noi fără contract, în ceea ce privește emiterea de carduri. Acum urmează să derulăm procedura pentru diferență, astfel încât, undeva în ianuarie-început de februarie, să poată fi achitate aceste vouchere. Pentru cei 55.000 de elevi nu mai avem contract de achiziție publică, pentru că vechiul contract avea un plafon maxim la 410.000. Am depășit acel număr. Această diferență rămasă neacoperită de contract urmează procedura legală pentru atribuire, astfel încât să putem emite cardurile și să le încărcăm. Ne-am fi dorit să le putem asigura la toți, dar acestea sunt dificultățile pe care le avem acum, pentru că a crescut numărul beneficiarilor începând cu anul școlar 2022 2023, a crescut foarte mult și nu am avut tot mecanismul și toate procedurile care să acopere creșterea masivă. În anul școlar trecut am avut aproximativ 240.000 de beneficiari.

Informații de context

Edupedu.ro a semnalat încă de luna trecută că tichetele educaționale, cu care se pot cumpăra rechizite elevilor defavorizați, vor ajunge la beneficiari după începerea anului școlar (n. red. – 5 septembrie 2022). 

Suma de 500 de lei primită pe card de părinții elevilor defavorizați care îndeplinesc anumite condiții poate fi folosită pentru a cumpăra rechizite și haine pentru școală, însă cursurile anului școlar 2022-2023 au început pe 5 septembrie. Banii au întârziat pentru că a fost nevoie de o aprobare de la Comisia Europeană, fiind mai mulți beneficiari anul acesta față de anul trecut, motiva MIPE.

De precizat, banii pentru anul școlar trecut, 2021-2022, au fost virați în luna aprilie a acestui an, cu 3 luni înainte de încheierea anului școlar.

„Beneficiază de sprijinul în valoare de 500 de lei:

  • Copiii din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
  • Elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).”
Citește și:
Ministerul fondurilor europene a anunțat că a doua tranșă din banii pentru tichetele educaționale pentru rechizite a fost virată în octombrie / Părinții spun că abia miercuri, 23 noiembrie, au intrat banii pe carduri

4 comments
  1. E 8 februarie 2023,treziti va ma si dati banii la copii.Nu mai veniti cu amagiri Puneti pe drum parintii ca apoi sa ne le mai dati nimic

  2. Poate le dau cand termina facultatea.Vai de ei,Daca am sta dupa banii aia ar trebui sa umble copii dezbrăcați. Rusine ca se promite si nu se tin de cuvant.Faceti dreptate ,nu dati banii pe rand ,dati la toti copii odata.Ce caiete sa mai cumperi cand imediat se termina anul scolar?

  3. din septembrie tot asteptam sa se vireze banii…pentru ca asa sa spus ca cei cu carduri deja emise li se vor vira primii…oare o sa ii mai primim vreodata???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
CIVIS Open Lab

Ministerul Dezvoltării anunţă restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti / Cseke Attila: Este cel mai mare proiect din domeniul cultural şi educaţional pe care îl va implementa Ministerul Dezvoltării

Ministerul Dezvoltării anunţă, joi, că a semnat contractul pentru restaurarea Palatului Universităţii din Bucureşti, ministrul Cseke Attila precizând că este cel mai mare proiect din domeniul cultural şi educaţional pe…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu, despre salariile profesorilor: Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, trebuie date pe anumite criterii de performanță. Nu neapărat pe excelență sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decât să-l duci de la 9 la 10

Mi se pare greșit să fie acordate creșteri salariale otova, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a declarat la Digi24 că aceste creșteri pe care le va propune să fie…
Vezi articolul

Remus Pricopie, reacție la anunțul Ralucăi Turcan privind schema de 10 milioane de euro pentru universități: Din martie până azi, sumele alocate universităților pentru măsuri anti-COVID19 se ridică la aproximativ 25 de lei de persoană

Sumele alocate de autorități universităților, pentru măsuri anti-Covid-19, din martie până acum “se ridică la aproximativ 25 de lei de persoană (studenți, profesori, personal didactic auxiliar, personal nedidactic)”, scrie rectorul…
Vezi articolul

Alte 10 universități din România se alătură proiectului Organizației Mondiale a Sănătății, dedicat sănătății mintale și “bunăstării” studenților, coordonat de UBB în România / Datele colectate în perioada 2021-2023 sunt în curs de procesare la Universitatea Harvard

În total, sunt 14 universități din România care s-au alăturat proiectului coordonat de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) în România, aflat sub egida Organizației Mondiale a Sănătății, anunță UBB. Proiectul…
Vezi articolul

Premierul Vietnamului, fost student în București, la Construcții, aflat zilele acestea în vizită oficială: Nu voi uita niciodată ajutorul și grija profesorilor și a studenților. De fiecare dată când vin în România, mă întorc mereu la școală

Premierul vietnamez Pham Minh Chinh se află într-o vizită oficială în România – un eveniment rar pentru șeful guvernului al unei dintre cele mai dinamice economii din Asia. Pe lângă…
Vezi articolul