“Se poate afirma că accesul universal la învățământul religios ar afecta libertatea acestuia?” – sociologul Mircea Kivu reacționează la adresa Universității din București pe tema admiterii la Facultatea de Teologie Ortodoxă, reclamată de el pentru discriminare

Foto: Edupedu.ro

Sociologul Mircea Kivu a reacționat, duminică, la adresa poziției transmise de Universitatea din București pe tema reclamației adresate de el Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în legătură cu o serie de condiții impuse pentru admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă. După ce instituția de învățământ superior a invocat o serie de prevederi legale pentru a explica felul cum se face admiterea la acea facultate, Kivu răspunde, într-un comentariu pe Facebook, invocând o serie de alte prevederi legale.

Iar el întreabă: “Se poate afirma că accesul universal la învățământul religios ar afecta libertatea acestuia? Poate fi asigurată o libertate prin îngrădirea alteia?” 

Duminică, Mircea Kivu a comentat răspunsul instituției de învățământ superior, invocând la rândul său prevederi de lege. El notează, între altele:

“Art. 32 al Constituției spune că „Statul asigură libertatea învățământului religios, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult.” (…) Poate fi oare contrapus acest text Articolului 2 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale („Nimănui nu i se poate refuza dreptul de instruire”)?”

“Legea Învățământului din 2003 (n.red.: 2023) spune (art.31) că cultele pot cere organizarea învățământului religios, „numai pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat”. Nu spune că pot organiza cursuri exclusiv pentru membrii cultului”.

“Mai spune că „Înființarea, organizarea și funcționarea acestui învățământ se realizează potrivit legii și prevederilor specifice fiecărui cult.” – dar, evident, nu cu încălcarea legii (respectiv a celei pentru combaterea discriminării).

“În ce privește Protocolul dintre Ministerul Educației Naționale, Patriarhia Română și Departamentul de Stat pentru Culte, invocat și el de către UB, mi se pare că niciun act încheiat între instituții de orice fel nu poate fi contrapus unei Legi adoptate de Parlament și promulgate de Președinte.”

Ce spun articolele de lege invocate de Mircea Kivu:

Legea Învățământului Superior 199/2023:

Legea 489/2006 privindlibertatea religioasă şi regimul general al cultelor:

Mesajul lui Mircea Kivu, integral:

Citește și:
Explicațiile Universității din București pentru condițiile impuse la admiterea la Facultatea de Teologie, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării: 1 articol de Constituție, 7 articole de lege, plus prevederile Protocolului cu BOR pentru predarea religiei /  Instituția de învățământ superior “nu poate emite decizii împotriva legislației în vigoare”
Exit mobile version