“Se poate afirma că accesul universal la învățământul religios ar afecta libertatea acestuia?” – sociologul Mircea Kivu reacționează la adresa Universității din București pe tema admiterii la Facultatea de Teologie Ortodoxă, reclamată de el pentru discriminare

3.354 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Sociologul Mircea Kivu a reacționat, duminică, la adresa poziției transmise de Universitatea din București pe tema reclamației adresate de el Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în legătură cu o serie de condiții impuse pentru admiterea la Facultatea de Teologie Ortodoxă. După ce instituția de învățământ superior a invocat o serie de prevederi legale pentru a explica felul cum se face admiterea la acea facultate, Kivu răspunde, într-un comentariu pe Facebook, invocând o serie de alte prevederi legale.

Iar el întreabă: “Se poate afirma că accesul universal la învățământul religios ar afecta libertatea acestuia? Poate fi asigurată o libertate prin îngrădirea alteia?” 

  • Facultatea de Teologie Ortodoxă Patriarhul Justinian din cadrul UB (FTOUB) cere candidaților să depună o serie de acte pentru înscrierea la studii – inclusiv un certificat sau adeverință de botez și binecuvântarea chiriarhului (conducător al unităților teritoriale bisericești).
  • Sociologul Mircea Kivu a anunțat săptămâna trecută, într-un mesaj pe Facebook, că a reclamat situația la CNCD: “Nu știu ce crede rectorul UB despre aceasta, dar eu cred că este un caz clar de limitare a accesului la educație pe motive religioase, adică de discriminare.”
  • Universitatea din București a răspuns prin explicații transmise la solicitarea Edupedu.ro, în care invocă atât un articol din Constituția României, cât și două legi și un protocol încheiat cu BOR pentru predarea religiei – Edupedu.ro a relatat pe larg despre acest subiect aici

Duminică, Mircea Kivu a comentat răspunsul instituției de învățământ superior, invocând la rândul său prevederi de lege. El notează, între altele:

“Art. 32 al Constituției spune că „Statul asigură libertatea învățământului religios, potrivit cerințelor specifice fiecărui cult.” (…) Poate fi oare contrapus acest text Articolului 2 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăților fundamentale („Nimănui nu i se poate refuza dreptul de instruire”)?”

“Legea Învățământului din 2003 (n.red.: 2023) spune (art.31) că cultele pot cere organizarea învățământului religios, „numai pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat”. Nu spune că pot organiza cursuri exclusiv pentru membrii cultului”.

“Mai spune că „Înființarea, organizarea și funcționarea acestui învățământ se realizează potrivit legii și prevederilor specifice fiecărui cult.” – dar, evident, nu cu încălcarea legii (respectiv a celei pentru combaterea discriminării).

  • Art.97(4) al aceleiași legi spune că pentru ocuparea posturilor didactice din respectivele facultăți este necesar avizul cultului. Nu înțeleg de ce l-a invocat aici Universitatea, căci eu m-am referit exclusiv la admiterea studenților.
  • Niciunul din articolele 32-35 ale Legii 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor nu se referă la posibilitatea condiționării admiterii cursanților în învățământul religios de apartenența la cult.
  • Dimpotrivă, în art.39 al aceleiași legi scrie (majusculele îmi aparțin): (5) În învățământul confesional se pot înscrie elevi sau studenți, INDIFERENT DE RELIGIE SAU CONFESIUNE, garantându-se libertatea educației religioase a acestora, corespunzătoare propriei religii sau confesiuni.”

“În ce privește Protocolul dintre Ministerul Educației Naționale, Patriarhia Română și Departamentul de Stat pentru Culte, invocat și el de către UB, mi se pare că niciun act încheiat între instituții de orice fel nu poate fi contrapus unei Legi adoptate de Parlament și promulgate de Președinte.”

Ce spun articolele de lege invocate de Mircea Kivu:

Legea Învățământului Superior 199/2023:

  • “Art. 31 (1) Cultele recunoscute oficial de stat pot solicita Ministerului Educației organizarea unui învățământ teologic specific în cadrul învățământului de stat în instituțiile de învățământ superior de stat existente, ca facultăți cu dublă coordonare, adică relaționare stat și cult, destinat pregătirii personalului de cult și activității social-misionare a cultelor, numai pentru absolvenții cu diplomă de bacalaureat, proporțional cu ponderea numerică a fiecărui cult în configurația religioasă a țării, potrivit recensământului oficial. Înființarea, organizarea și funcționarea acestui învățământ se realizează potrivit legii și prevederilor specifice fiecărui cult.”  

Legea 489/2006 privindlibertatea religioasă şi regimul general al cultelor:

  • “Art 39 (5) În învăţământul confesional se pot înscrie elevi sau studenţi, indiferent de religie sau confesiune, garantându-se libertatea educaţiei religioase a acestora, corespunzătoare propriei religii sau confesiuni.”

Mesajul lui Mircea Kivu, integral:

Citește și:
Explicațiile Universității din București pentru condițiile impuse la admiterea la Facultatea de Teologie, reclamată la Consiliul pentru Combaterea Discriminării: 1 articol de Constituție, 7 articole de lege, plus prevederile Protocolului cu BOR pentru predarea religiei /  Instituția de învățământ superior “nu poate emite decizii împotriva legislației în vigoare”

1 comment
  1. S-a trezit să vorbească….. Nu mi-se pare normal ca un budist CONVINS să vină la facultatea de Teologie Ortodoxă și să își susțină ideile lui și să nu fie de acord cu ale noastre și să facă pe acolo discuții. Te duci la facultatea de Teologie Ortodoxă strict dacă vrei să faci misiune în acest cult și atunci normal că ai nevoie de certificatul de Botez.
    Este facultate cu specializarea Teologie Ortodoxă nu cu Religile Lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Orarul de iarnă practicat de unele școli este dezaprobat oficial de Ministerul Educației, care a cerut inspectoratelor ca școlile sa își păstreze orarul normal: “Orice minut de școală contează”

„Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor”, se arată într-o informare oficială a Ministerului. Instituția transmite că…
Vezi articolul