Apelul național de proiecte Erasmus+ 2023, pentru școli și universități, lansat oficial

2.530 de vizualizări
Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com
Atât apelul național de proiecte Erasmus+ pentru anul viitor, cât și cel la nivel european cu procedurile Comisiei Europene, alături de ghidul oficial al acestui program de mobilitate pentru 2023 au fost publicate recent pe platforma erasmusplus.ro. Documentele sunt atașate la finalul articolului.

Aceste documente stabilesc calendarele (termenii limită pentru anul respectiv) și pașii prin care o școală, un liceu sau o universitate pot depune candidaturi și se pot înscrie în proiecte de mobilitate cu profesorii și elevii, respectiv studenții. În ele sunt prevăzute condițiile pentru parteneriate între unitățile de învățământ, durata parteneriatelor, sumele alocate plecărilor din țară, dar și detalii despre fiecare din domeniile eligibile: “Tineret”, “Sport”, “Educație școlară”, “Universitar”, “Formare profesională (VET) și Educația Adulților”, potrivit informațiilor din apelul național de proiecte.

Pentru ca o organizație sau instituție de învățământ să aplice pentru un proiect Erasmus+, fie în calitate de coordonator, fie în calitate doar de participant, ea trebuie să obțină un cod OID (Organisation ID) pe care îl folosește la identificarea pe rețeaua participanților, unde se regăsesc detalii despre ea, istoricul și o descriere, pentru găsirea de parteneri în viitoare proiecte.

În ceea ce privește școlile și cele două tipuri de finanțare care pot fi primite, în ghid se precizează următoarele:

“Școlile și alte organizații active în învățământul școlar pot solicita finanțare în două moduri:

Proiecte pe termen scurt pentru mobilitatea elevilor și a personalului – aceste proiecte oferă solicitanților posibilitatea de a organiza diverse activități de mobilitate pe o perioadă de șase până la optsprezece luni. Proiectele pe termen scurt reprezintă cea mai bună alegere pentru organizațiile care solicită un grant Erasmus+ pentru prima dată sau pentru cele care doresc să organizeze doar un număr limitat de activități.

Proiecte acreditate pentru mobilitatea elevilor și a personalului – aceste proiecte sunt disponibile numai organizațiilor care dețin o acreditare Erasmus în domeniul învățământului școlar. Această componentă specifică de finanțare permite organizațiilor acreditate să beneficieze în mod regulat de finanțare pentru activitățile de mobilitate care contribuie la punerea în aplicare treptată a planului lor Erasmus. Acreditările Erasmus sunt disponibile tuturor organizațiilor care doresc să organizeze activități de mobilitate în mod regulat. Experiența anterioară în cadrul programului nu este necesară pentru depunerea cererii”, scrie în document, la paginile 109-125 care vizează învățământul preuniversitar.

Ce înseamnă o mobilitate pentru școli

“Activitățile de mobilitate din cadrul unui proiect de mobilitate pot fi de ieșire sau de intrare. Cele mai multe tipuri de activități disponibile sunt activități de mobilitate de ieșire. Aceasta înseamnă că organizația solicitantă va acționa ca organizație de trimitere: va selecta participanții și îi va trimite către o organizație-gazdă din străinătate. Utilizarea acestor oportunități pentru a organiza schimburi bidirecționale sau activități comune cu una sau mai multe școli partenere este puternic încurajată. În acest caz, fiecare școală participantă ar trebui să solicite finanțare Erasmus+ sau poate adera la un consorțiu existent.

Pentru a facilita procesul de găsire a partenerilor, Erasmus+ oferă instrumente pentru găsirea de parteneri în străinătate pe Platforma europeană pentru educația școlară. În plus, există tipuri speciale de activități de intrare care permit organizațiilor solicitante să invite în cadrul organizației experți sau cadre didactice în curs de formare. Scopul activităților de intrare nu este de a crea schimburi bidirecționale, ci mai degrabă de a aduce persoane care pot contribui la dezvoltarea și internaționalizarea organizației solicitante”, se explică în ghidul pentru 2023.

Un proiect Erasmus+ desfășurat de școli trebuie să aibă în vedere cele 4 “dimensiuni orizontale” promovate în program: Incluziune și diversitate, Practici responsabile și durabile din punct de vedere al mediului, Transformarea digitală în educație și formare și Participarea la viața democratică, potrivit ghidului de mai jos.

DOCUMENT Descarcă apelul național la propuneri de proiecte (publicat de la data de 27 decembrie 2022), în format .pdf:
DOCUMENT Descarcă Ghidul programului Erasmus+ 2023 (actualizat pe 21 decembrie 2022), în format .pdf, în limba română:

DOCUMENT Apelul european la propuneri de proiecte care cuprinde procedurile administrative ale Comisiei Europene:

DOCUMENT Ghidul programului Erasmus+ 2023 (actualizat pe 21 decembrie 2022), în format .pdf, în limba engleză:

DOCUMENT Corigendum la Ghidul programului Erasmus+ 2023 (21 decembrie 2022), în format .pdf:

“Pentru a creşte calitatea la nivel naţional a activităţilor din cadrul proiectelor şi programului Erasmus+, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) [N. Red. agenția care se ocupă de aprobarea acestor proiecte în România] organizează o serie de ateliere şi cursuri de formare, livrate online sau în format fizic (în funcţie de situaţia sanitară) prin intermediul reţelei de formatori Erasmus+”, în vederea scrierii de proiecte, mai este notat în documentul despre apelul național pentru 2023.

Foto: © Ammentorp | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Ion despre diferențele mari de punctaj la corectarea unor lucrări la simulări: Vom merge către acel profesor să-l formăm, nu “să-i tăiem capul” / Ministerul Educației face liste cu acești profesori pentru a le îmbunătăți competențele de evaluator

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spune că profesorii care au acordat punctaje diferite mari la corectarea lucrărilor de la simulările examenele naționale vor fi ajutați “pentru a-și…
Vezi articolul

Nota la purtare să fie legată de admiterea la liceu și la facultate, susține liderul sindical Marius Nistor: Dacă te afectează când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine

Nota la purtare „să fie legată de admiterea la liceu și de admiterea la facultate”, a propus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, pentru reducerea violenței școlare,…
Vezi articolul

VIDEO Ligia Deca, laude pentru PNL la o conferință cu primarii liberali din Iași: „Este singurul partid care și-a asumat încă de la început proiectul de viziune „România Educată”. Acest cadru legal pe care PNL l-a muncit va reprezenta un succes major“

Ministrul tehnocrat Ligia Deca a adus o serie de laude Partidului Național Liberal la o conferință cu primarii din județul Iași, organizată de PNL. „Partidul Național Liberal este singurul partid…
Vezi articolul

Se înființează Institutul de Științe ale Educației, care va monitoriza și evalua programele pilot și naționale și va deveni centru pentru evaluări ale elevilor și profesorilor, realizate în colaborare cu OCDE – proiect

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern prin care se va înființa Institutul de Științe ale Educației, care va realiza, la solicitarea Ministerului Educației,…
Vezi articolul