Se vor închide școlile, dacă lucrurile vor rămâne în felul acesta, avertizează liderul FSLI, Simion Hăncescu, care spune că „oamenii sunt hotărâți să ajungă la grevă generală”

Foto: FSLI

Se vor închide școlile, dacă lucrurile vor rămâne în felul acesta, avertizează liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, într-o declarație pentru Europa FM referitoare la protestele anunțate de sindicatele din Educație după ce Guvernul a aprobat creșterea de la 1 ianuarie 2022 a salariilor din domeniu cu 1/4 din diferența între grila prevăzută de Legea 153 și salariul din prezent. Hăncescu a mai spus că „oamenii sunt hotărâți să ajungă la grevă generală”.

„O indexare a salariilor sub 4% este de neacceptat. În orice țară normală se indexează salariile ca să acopere cel puțin inflația, or, la noi, se constată că de fapt puterea de cumpărare a celor din învățământ va avea extrem de mult de suferit, dacă ne gândim și la faptul că urmează câteva luni de iarnă, vedem ce s-a întâmplat cu prețurile la energie electrică, la gaze naturale, vor fi oameni care vor scoate din buzunare 800 -1000 de lei pentru întreținere. Cum se va descurca un profesor care acum câștigă 2.200 de lei și va mai lua încă 60 și ceva de lei în plus la salariu?”, a declarat Simion Hăncescu.

Acesta a mai spus că numărul participanților la proteste va fi limitat, în condițiile stării de alertă și ale regulilor impuse de autorități.

„Deocamdată vor fi acțiuni de stradă, ghinionul nostru și norocul guvernanților este că acum sunt niște restricții legate de număr, dar vă spun că ar ieși 20.000 de oameni în stradă în acest moment… dar se apropie și momentul ăla. Ceea ce se va întâmpla, se va întâmpla foarte probabil pentru că acesta sunt semnalele, oamenii sunt hotărâți să intre în grevă generală. Deci dacă lucrurile rămân în felul ăsta, se va ajunge la o situație neplăcută, se vor închide școlile”, a spus Hăncescu.

Reamintim că, inițial, surse guvernamentale au declarat presei că salariile din învățământ nu vor fi înghețate, la fel ca cele din întreg aparatul bugetar. Apoi Ministerul Finanțelor a prevăzut înghețarea salariilor și în sistemul de învățământ, într-un proiect de ordonanță de urgență, după care Ministerul Finanțelor a revenit cu un nou proiect, aprobat de data aceasta în ședința de vineri, prin care salariile din Educație cresc de la 1 ianuarie 2022.

Creșterea respectivă este însă mult mai mică față de cea prevăzută în Legea 153.

“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“.

Tehnic, nu este vorba despre o majorare de 8%, cum era dacă diferența de 1/4 ar fi fost între salariul din 2018 și cel din grilă pentru anul 2022. Fiind vorba despre 1/4 din diferența dintre salariul actual și cel din grilă, majorarea ar fi la jumătatea celei prevăzute de lege.

Exit mobile version