Se vor închide școlile, dacă lucrurile vor rămâne în felul acesta, avertizează liderul FSLI, Simion Hăncescu, care spune că „oamenii sunt hotărâți să ajungă la grevă generală”

22.701 de vizualizări
Foto: FSLI
Se vor închide școlile, dacă lucrurile vor rămâne în felul acesta, avertizează liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, într-o declarație pentru Europa FM referitoare la protestele anunțate de sindicatele din Educație după ce Guvernul a aprobat creșterea de la 1 ianuarie 2022 a salariilor din domeniu cu 1/4 din diferența între grila prevăzută de Legea 153 și salariul din prezent. Hăncescu a mai spus că „oamenii sunt hotărâți să ajungă la grevă generală”.
 • Profesorii ar fi trebuit să primească o majorare de 16% a salariilor de bază, în medie, pentru a ajunge la sumele din grila de salarizare prevăzută de Legea 153/2017. Această majorare ar fi trebuit să fie acordată încă din 2020, dar a fost amânată de Guvernele Orban și Cîțu, fiind acum din nou amânată parțial de Guvernul Ciucă.
 • Sindicatele au anunțat proteste de stradă, pichetarea sediilor Guvernului și ale prefecturilor, programate săptămâna viitoare.

„O indexare a salariilor sub 4% este de neacceptat. În orice țară normală se indexează salariile ca să acopere cel puțin inflația, or, la noi, se constată că de fapt puterea de cumpărare a celor din învățământ va avea extrem de mult de suferit, dacă ne gândim și la faptul că urmează câteva luni de iarnă, vedem ce s-a întâmplat cu prețurile la energie electrică, la gaze naturale, vor fi oameni care vor scoate din buzunare 800 -1000 de lei pentru întreținere. Cum se va descurca un profesor care acum câștigă 2.200 de lei și va mai lua încă 60 și ceva de lei în plus la salariu?”, a declarat Simion Hăncescu.

Acesta a mai spus că numărul participanților la proteste va fi limitat, în condițiile stării de alertă și ale regulilor impuse de autorități.

„Deocamdată vor fi acțiuni de stradă, ghinionul nostru și norocul guvernanților este că acum sunt niște restricții legate de număr, dar vă spun că ar ieși 20.000 de oameni în stradă în acest moment… dar se apropie și momentul ăla. Ceea ce se va întâmpla, se va întâmpla foarte probabil pentru că acesta sunt semnalele, oamenii sunt hotărâți să intre în grevă generală. Deci dacă lucrurile rămân în felul ăsta, se va ajunge la o situație neplăcută, se vor închide școlile”, a spus Hăncescu.

Reamintim că, inițial, surse guvernamentale au declarat presei că salariile din învățământ nu vor fi înghețate, la fel ca cele din întreg aparatul bugetar. Apoi Ministerul Finanțelor a prevăzut înghețarea salariilor și în sistemul de învățământ, într-un proiect de ordonanță de urgență, după care Ministerul Finanțelor a revenit cu un nou proiect, aprobat de data aceasta în ședința de vineri, prin care salariile din Educație cresc de la 1 ianuarie 2022.

Creșterea respectivă este însă mult mai mică față de cea prevăzută în Legea 153.

“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“.

Tehnic, nu este vorba despre o majorare de 8%, cum era dacă diferența de 1/4 ar fi fost între salariul din 2018 și cel din grilă pentru anul 2022. Fiind vorba despre 1/4 din diferența dintre salariul actual și cel din grilă, majorarea ar fi la jumătatea celei prevăzute de lege.


9 comments
 1. Cand s-a modificat structura anului scolar, ati tacut toti. Cand i-au chemat pe copii la scoala in plin val 4, ati tacut toti. Cand nu s-au distribuit testele la timp, ati tacut toti. Bine ca faceti acum greva! Din punctul meu de vedere, poate 20% din profesori mai au valoarea si calitatea de dascal. Restul va numarati orele si banii! Duceti-va la privat, sa fiti platiti la performanta, nu la cumul de ore!

  1. Sunt profesor de liceu, vin cumva atipic din privat in inatamant si va pot da dreptate, doar putini se mai pot numi profesori, putin se mai agita pentru lucrurile mentionate de dvs, lucruri pentru care ar fi trebuit sa fie cel putin in aceeasi masura deranati ca pentru salarizare.

   1. Foarte putini recunosc acest lucru si va multumesc pentru curaj si sinceritate! Cei care vad si recunosc, nu mai au nici forta, nici curaj, nici ambitie sa se puna contra curentului, a colegilor, a directorului samd… Si nici nu li se mai recunoaste valoare, pentru ca sunt amestecati in multime, fiind judecati ca atare! Sarbatori cu liniste si putere in Noul An, noul val…

 2. De vina sunt exact sindicatele din educatie corupte pana in maduva oaselor care de fapt numai mimeaza ca ar apara profesorii. Liderii au salariul de prof intreg plus inac 15000 lei lunar deci peste 20000 lei. Daca,, macanesc” mai tare le este frica ca-si pierd privilegiilr. Singura solutie : desfintate sindicatele si facut unul singur si fara privilegii speciale …pt liderii de la centru. Altfel tot aici vom fi si peste 20 ani…adica cei mai fraieri bugetari cu parinti tampiti pe cap si beizadele care vor note mari!

 3. Dacă pentru alții au avut bani, trebuie sa ne dea drepturile cuvenite până în prezent. Învățământul a fost doar bătaia de joc a politicienilor. Grevă!!

 4. Marirea in suma neta nu acopera inflatia din ultimii doi ani in care am fost amanati de 3 ori. Daca nu sunt bani sa ia de la politicieni care au avut salariul pe grila maxima de la inceput, la ei se gasesc mereu bani. De vina sunt si sindicatele ca putea sa negocieze de anul trecut sa dea o transa cand au fost alegeri dar au stat linistiti, atunci s-au mai marit anumite venituri.

  1. Aveti dreptate. Noi deja in scoala ne gandim la greva din sem.2. Asa nu se mai poate. Cand avem pozitivi, intram online. 8 ore in plus pe gaz, curent de la noi. Eu mi-am calculat veniturile in functie de scoala. Daca tin deschise curent si caldura continuu unde ajung? La facturi de mii de lei lunar pe care nu am cum sa le acopar? Cat stau fizic, vin acasa pe la 4. Una e sa deschizi la 4, una la 6 dimineata(am ore de la 7). Am deja o rata la banca si ca mine sigur mai sunt care gandesc la fel. Marirea legala sau greva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîțu, despre redeschiderea școlilor: Încurajator este faptul că mulți angajați din învățământ și-au exprimat disponibilitatea pentru vaccinare – 193.573, din care 117.245 sunt programați pentru vaccinare și 27.033 s-au vaccinat deja

Încurajator este faptul că mulți angajați din învățământ și-au exprimat disponibilitatea pentru vaccinare, susține premierul Florin Cîțu într-un mesaj publicat pe Facebook. Șeful Executivului prezintă cea mai recentă statistică potrivit…
Vezi articolul

VIDEO și TEXT INTEGRAL Ligia Deca: Mă aștept ca sprijinul Coaliției pentru legile educației să fie evident și în dezbaterea parlamentară. Dacă legile sunt adoptate până la finalul acestui an școlar, ele intră în vigoare începând din toamnă / Despre modificarea admiterii la liceu: În parlament se pot aduce îmbunătățiri

Ministra Educației, Ligia Deca, a susținut la Guvern o serie de declarații cu privire la traseul proiectelor de legi ale educației, la finalul ședinței Executivului. Aceasta a precizat că așteaptă…
Vezi articolul

Forumul Democrat al Germanilor din România: Am luat la cunoștință scrisoarea deschisă a profesorilor de la Colegiul Goethe adresată Președintelui României și luăm în serios îngrijorările acestora / „Nu este temă de discuție schimbarea statutului Colegiului German”, în sensul renunțării la predarea limbii germane ca limbă maternă

Președintele Forumului Democrat al Germanilor din România anunță că a „urmărit evoluția din ultimul timp a situației de la Colegiul German Goethe din București”, că a „luat la cunoștință și…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu vorbește despre aceleași 5 componente necesare pentru învăţământul digitalizat pe care le menționează de peste un an: conectivitate generalizată la internet, echipamente, profesori pregătiţi pentru predarea online și platforme securizate

La peste un an distanță de când vorbea despre nevoia de digitalizare și un sistem de educație online, Sorin Cîmpeanu folosește aproape aceleași cuvinte când vine vorba despre digitalizarea învățămânțului:…
Vezi articolul