Salariile din învățământ vor fi înghețate și în 2022 – proiect de ordonanță de urgență

26.331 de vizualizări
Foto: © Starblue | Dreamstime.com
Salariile din Educație vor fi înghețate în anul 2022, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul de Finanțe. Documentul prevede prorogările – sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului – pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare.

Inițial, surse guvernamentale au declarat că se discută exceptarea creșterii salariilor profesorilor de la prorogare, lucru care ar fi echivalat cu acordarea salariilor mărite.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de Guvernul Ciucă, dacă proiectul va fi adoptat în această formă.

Proiectul prevede că „prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcţie/ salariilor de funcţie/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2021 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.

Prin același proiect, Educația nu va primi 6% din PIB nici în 2022, al 11-lea an în care prevederea legală este amânată.

În prezent, articolul 38, alin. (4^1), lit. c) din Legea 153.2017 prevede că „personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ beneficiază începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022”.

Reamintim că la negocierile pentru formarea noului Guvern PSD-PNL-UDMR, PSD a cerut creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2022.

Proiectul de OUG poate fi modificat până la adoptarea lui de către Guvern.

Ce prevede Legea 153 în prezent:

Articolul 38, alin (4^1), lit. c) „Prin excepție de la prevederile alin. (4), personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere și personalul de îndrumare și control din învățământ beneficiază:

a) începând cu 1 ianuarie 2019 de prima tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;

b) începând cu 1 ianuarie 2020 de a doua tranșă de 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2018;

c) începând cu 1 septembrie 2021 de salariile de bază prevăzute de lege pentru anul 2022.

Conform alineatului (1) al articolului I din OUG nr. 226 din 30 decembrie 2020, prin derogare de la prevederile art. 38 alin. (4) și (4^1) lit. c) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”.

Foto: © Starblue | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


17 comments
 1. Nu merită nici un profesor salariu mai mare pentru că majoritatea copiilor trebuie să se mediteze, nu merita nici cat primesc in prezent

 2. Nu se mai poate asa ceva, un secretar, bibliotecar , economist intr-o scoala sau informatician a ramas cu salariile mici, ii ajung din spate muncitorul, paznicul

 3. GREVĂ GENARALĂ! Dacă nici acum nu ies în strada sindicatele atunci chiar e bătaie de joc și profesorii care mai rămân în sindicat își merită soarta să fie umiliți de niște corupți.

 4. Perfect,bravo!!!
  Ca întotdeauna în Romania se promovează analfabetismul …
  Pentru că asta înseamnă atunci când dai bani cu nemiluita peste tot,mai puțin învățământului falimentar..
  Un profesor câștigă după 25 de ani de muncă,și gradație maximă,cât câștigă un alt bugetar din alte ministere de forță după ce iese de pe băncile școlii….
  Cum să nu se afle la catedră doar profesori pensionari atunci când sistemul nu oferă nimic??????

 5. Nici nu ma așteptăm la altceva.Alte categorii profesionale au primit toată mărirea de mult timp și s-au bucurat de putere financiara când banul avea mai multa putere de cumpărare, acum, noi nici sa facem fata scumpirilor nu primim.Si apar tot felul de pretenții din partea ministrului sau a oricui.

 6. Politistii sunt mai uniti prin protestul pe care il fac. Pentru a urma exemplul lor ar trebui si noi sa mergem la scoala din ianuarie fara a mai preda nimic pana cand nu se pune in aplicare legea. Marirea trebuie neaparat sa acopere inflatia, cel mai bine ar fi sa dea suma fixa la toti.
  Sindicatele vad ca tac malc in perioada asta cand trebuiau sa fie active!

 7. Salariie nete in preuniversitar sunt intre 2500 și 3500 lei. Nu includ aici privilegiații cu gradații de merit sau cu ore suplimentare, care sunt putini! Au ajuns profesorii cu salarii de mizerie, dar vreți o “Românie Educată”. Pai de atâți parai, primești atât mălai! În sistemul medical ați mărit de 4 ani salariile, fără gargară politicianistă referitoare la productivitate sau alte vrajeli! De școli puțin va pasă, că oricum fie va școliți copii in scoli private sau in străinătate, fie le arătați exemplul vostru, că poți fi stăpân cu școală de carton și plagiate la greu! În vremea lui Spiru Haret profesorii erau printre cei mai bine plătiți funcționari ai țării! Acum e pe dos! De ce? Un popor slab educat nu se jenează de mafioții cu diplome de carton, plagiate și acestea, care îi conduc!

 8. Salariile inghetate la nivelul de anul trecut dar inflatia e peste 8% real, daca nu mai mult. Deci suntem mai saraci cu 8% decat anul trecut, cu acelasi program de lucru. Salariile trebuie corelate anual la inflatie.

 9. Cine să respecte educația,cei care nu au trecut pe la școală?Cei care au ajuns la conducere cu bac de notă minimă luat după ani buni de la absolvire?Sistemul de educație este la pământ,țara este la pământ.Bine lucrat domnilor politicieni!

 10. Greva! Vrem sa primim mariri cu inflatia ultimilor 2 ani cat am stat cu salariile inghetate. Sindicatele si guvernantii cred ca mai putem trai in saracie?
  Sa isi gaseasca alti asamblatori de teste!

 11. Mi-e greață . Numai în învățământ nu se aplică legea , toți ceilalți sunt ” speciali”. Și vreți performanță ? Onor Guvernul uită un lucru simplu ” Cât dai , atâta primești ” . Dacă la hotel optezi pentru cea mai ieftină cameră , dotările sunt pe măsură . Dacă lași Educația pe ultimul loc , mereu pe ultimul loc , nu te aștepta la rezultate de 5 stele. Începe să – mi fie scârbă de tot și de toate , chiar dacă am ales profesia din vocație . Punct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Formarea continuă a cadrelor didactice, prin programe acreditate pentru format față-în-față, se poate derula online pe durata suspendării cursurilor în școli

Programele de formare continuă acreditate pentru forma de organizare de tip față-în-față, aflate în desfășurare la data suspendării cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat/particular și suspendate conform prevederilor…
Vezi articolul

Formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală, prin PNRR – apel lansat în consultare publică. Cel puțin jumătate dintre ei ar trebui să facă resurse educaționale care vor fi publicate pe o platformă. Formarea cu 85 de ore de curs/practică și materialele trebuie să fie gata până în septembrie 2025

Apelul PNRR pentru formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro, a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației. Cel puțin 50.000 de…
Vezi articolul