Educația nu va primi 6% din PIB nici în 2022, al 11-lea an în care prevederea legală este amânată – proiect de OUG

2.888 de vizualizări
Foto: © Anastassiya Bezhekeneva | Dreamstime.com
Articolul 8 din Legea Educației Naționale, cel care prevede din 2011 obligația acordării unui procent de 6% din PIB pentru Educație, este din nou prorogat potrivit proiectului ordonanței de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul Finanțelor Publice. Documentul prevede amânarea pentru anul 2023 a prevederii. De la adoptarea Legii 1/2011, în fiecare an acest articol a fost suspendat de la aplicare prin OUG.

Articolul XI din proiectul de act normativ prevede la alineatul (1) „prevederile art. 8 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică începând cu anul 2023”.

Articolul 8, menționat mai sus, arată că „pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.

  • Cea mai recentă amânare a acestui articol a fost făcută de Guvernul Dăncilă prin celebra Ordonanță de Urgență nr. 114 din 28 decembrie 2018, când aplicarea a fost suspendată timp de 3 ani. Articolul 50: „În perioada 2019-2021 nu se aplică prevederile art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

Amânarea nu este una surprinzătoare, ministrul Educației anunțând recent că „luptă pentru 4% din PIB” pentru domeniul său și a lăsat de înțeles că ar fi semnat și el solicitarea sindicatelor de creștere a salariilor din Educație cu 16%.

Reamintim că peste 163 de mii de profesori au semnat petiții pentru creșterea salariilor din Educație de la 1 ianuarie 2022.

În proiectul de ordonanță de urgență salariile sunt înghețate și în învățământ anul viitor.

Cât înseamnă 6% din PIB

Produsul Intern Brut este estimat de Comisia Națională de Prognoză la 1.317,3 miliarde de lei pentru anul 2022. Bugetul pentru Educație ar trebui să fie de 79 de miliarde de lei. Anul trecut bugetul alocat pentru Educație a însemnat 3,6% din PIB – în sumă nominală 39,6 miliarde lei – iar bugetul alocat al Ministerului Educației – 2,55% din PIB – 28,5 miliarde lei.

Foto: © Anastassiya Bezhekeneva | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce e primit Papa cu atâta căldură în România, țară majoritar ortodoxă? Explicațiile ambasadorului României la Vatican: O vocație inclusivă, latinitatea României, plus sprijinul dat de Biserica Catolică pentru comunitățile de români din Italia, Franța, Spania

Vizita Papei Francisc în România are o însemnătate istorică aparte. “Vizitele papale nu sunt, în general, frecvente în nicio țară și cu atât mai puțin în țările în care Biserica…
Vezi articolul

DOCUMENT Ghidul voluntarului în criza refugiaților, realizat de Cantus Mundi, învață pe oricine cum să se joace prin muzică. Ana Rusu, profesoara de Muzică, una dintre autoare: În momentul în care pocnești de două ori din degete, bați de două ori din palme și picior, de exemplu, suprapui cu melodia din QR cod și se generează un ritm, un joc, copiilor le place la nebunie

Oricine dorește să fie voluntar pentru copiii refugiați din Ucraina, poate folosi un ghid de 23 de pagini realizat de cei de la Cantus Mundi. Ghidul conține indicații despre activitățile…
Vezi articolul