Copii izolați de educație: Elevii din țară se solidarizează cu cei din Constanța și cer autorităților să reducă tarifele la transportul școlar

1.329 de vizualizări
Asociațiile de elevi din România își sprijină colegii constănțeni în lupta pentru respectarea legii, prin aplicarea reducerii cu 50% a transportului județean – anunță Asociația Elevilor din București și Ilfov. Împreună cu asociațiile din Călărași, Maramureș și Vâlcea, elevii bucureșteni acuză Consiliul Județean Constanța că “refuză să respecte legea și prejudiciază zilnic mii de elevi constănțeni”.

Elevii din Constanța sunt astăzi în a doua zi de proteste în fața Consiliului Județean, pentru că autoritățile nu vor să le acorde tinerilor și copiilor reducere cu 50% a tarifelor la transportul județean școlar. Elevii constănțeni avertizează că lipsa transportului școlar redus izolează de educație copiii din familiile sărace și crește abandonul școlar.

Într-un comunicat remis Edupedu.ro, elevii din București spun că “elevii din județul Constanța se confruntă cu nerespectarea unuia dintre cele mai importante drepturi, și anume, reducerea cu 50% a transportului județean”. Tinerii vorbesc despre lupta colegilor din Constanța de a obține respectarea legii de către autorități și spun că, “pe parcursul ultimelor luni, și celelalte asociații reprezentative ale elevilor din țară au  inițiat demersuri în acest sens, iar astfel, legislația se respectă în București, Ilfov și Maramureș. În județele Călărasi și Vâlcea această problemă este în curs de soluționare”.

“Colegii noștri de la Asociația Elevilor din Constanța (AEC) au început în acest sens un demers în toamna anului 2017. Încă de atunci, AEC a încercat în repetate rânduri sa colaboreze cu autoritățiile județene în speranța soluționării acestei probleme, încercând să tragă un semnal de alarmă, însă Consiliul Județean Constanța (CJC) și-a manifestat clar părerea despre respectarea legii acordarea acestei subvenții: nu se dorește aplicarea legii în vigoare. Timp de un an și jumătate au avut loc discuții, s-au depus memorii și au avut loc negocieri. Totodată, a fost realizată o corectură legislativă și, în vară acestui an a fost depusă o acțiune în justiție, aflată încă pe rol. Însă, CJC refuză să respecte legea și prejudiciază zilnic mii de elevi constănțeni. Ca răspuns la această decizie, ieri, 10 ianuarie a.c., AEC a început un protest care va dura 3 zile, în fața sediului CJC”, spune Asociația Elevilor din București și Ilfov.

Potrivit elevilor, baza legală prevede la articolul 84 alineatul 1 din legea Educaţiei faptul că elevii beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul local în comun, care implică atât transportul în interiorul localităţii, cât şi transportul între localităţi. “De la intrarea în vigoare a legii, în 2011, Consiliul Judeţean Constanţa refuză să acorde acest drept al elevilor de reducere la transportul judeţean între localităţi”, susțin tinerii.

“Asociația Elevilor din Călărași (AECL), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) își manifestă sprijinul față de lupta pe care Asociația Elevilor din Constanța o duce pentru respectarea legii. Suntem solidari cu colegii noștri și elevii constănțeni afectați de decizia iresponsabilă a autorităților județene de a încalca cu bună știință legea”, se arată în comunicat.

Până acum, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu, a susținut că „primăriile sunt cele care subvenţionează aceste transporturi, cum ar fi ca şi Constanţa să subvenţioneze. Nu avem texte de lege care să spună foarte clar că şi noi putem subvenţiona”, a relatat Cuget Liber.

În octombrie 2018, oficialul declara că, “din punct de vedere al interpretărilor de lege, Consiliul Judeţean Constanţa nu poate să acorde facilităţi elevilor pentru transportul public, acest atribut, conform Legii Învăţământului, aparţine unităţilor administrativ – teritoriale pe raza cărora se află unităţile de învăţământ. Pe rolul instanţei de judecată există deja un proces pornit. Conducerea CJC consideră că nu poate să se substituie instanţelor de judecată, jignirea conducerii CJC nu garantează soluţionarea speţei. Vom vedea cum vom putea rezolva acest lucru din punct de vedere legal, la începutul anului următor”, potrivit publicației Cuget Liber.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu: S-ar putea să vă dau o veste proastă, să fiu și-n al patrulea mandat de ministru, pentru că nu e o limită / Justificări pentru introducerea numărului nelimitat de mandate pentru rectori: prin exemplul unui director de liceu tehnologic din Oradea, care e din 1990 în funcție arată că „ne dorim profesionalizarea guvernanței”

Printr-o serie de comparații cu funcții din alte domenii sau din universități din sisteme mult mai evoluate decât cel românesc, așa a justificat Sorin Cîmpeanu introducerea în proiectul legii învățământului…
Vezi articolul

Elevii retrași de la școală pentru a învăța în sistem homeschooling nu mai pot reveni prin transfer la școală, anunță Inspectoratul Școlar Mureș. Învățământul la domiciliu nu este recunoscut în țara noastră

Sistemul educațional de tip „homeschooling” nu este recunoscut în România și încalcă Legea educației naționale și Codul Penal, potrivit unui document publicat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Mureș. Instituția semnalează…
Vezi articolul