Copii izolați de educație, lipsiți de transport: Elevii din Constanța anunță plângere penală împotriva conducerii Consiliului Județean, dacă nu reduce tarifele la transportul școlar

714 vizualizări
Copii izolați de educație - Naveta si transportul scolar
Copii izolați de educație – Naveta si transportul scolar
“1 din 3 elevi din mediul rural au ghinionul de a trăi în sărăcie severă. Din nefericire, cei din Constanța au și ghinionul de a trăi într-un județ unde autoritățile locale nu sunt interesate de elevi și de educația lor”. Mesajul vine de la Asociația Elevilor din Constanța, care anunță că intentează plângere penală împotriva întregii conduceri a Consiliului Județean, dacă nu acordă tarif redus cu 50% la transportul județean pentru elevi.

Copii izolați de educație din cauza sărăciei și lipsei de transport

Elevii din Constanța cer de mai bine de un an tarif redus la transport, în conformitate cu Legea educației. Asociația de elevi anunță că “lansează un ultimatum. Dacă până pe 10 ianuarie, la ora 23:59, nu va fi adoptată o hotărâre în acest sens, #AEC va intenta o plângere penală împotriva întregii conduceri a Consiliului Județean!”

“Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius-Horia Țuțuianu, refuză în continuare să acorde tarif redus cu 50% la transportul județean pentru elevi”, spun elevii.

Până acum, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu, a susținut că „primăriile sunt cele care subvenţionează aceste transporturi, cum ar fi ca şi Constanţa să subvenţioneze. Nu avem texte de lege care să spună foarte clar că şi noi putem subvenţiona”, a relatat Cuget Liber.

În octombrie 2018, oficialul declara că, “din punct de vedere al interpretărilor de lege, Consiliul Judeţean Constanţa nu poate să acorde facilităţi elevilor pentru transportul public, acest atribut, conform Legii Învăţământului, aparţine unităţilor administrativ – teritoriale pe raza cărora se află unităţile de învăţământ. Pe rolul instanţei de judecată există deja un proces pornit. Conducerea CJC consideră că nu poate să se substituie instanţelor de judecată, jignirea conducerii CJC nu garantează soluţionarea speţei. Vom vedea cum vom putea rezolva acest lucru din punct de vedere legal, la începutul anului următor”, potrivit publicației Cuget Liber.

Elevii susțin, însă, că “Responsabilitatea pentru asigurarea subvențiilor aferente acordării reducerilor de către transportatori cade, conform art. 19^1 și art. 42, alin. (1), (2) și (4) din Legea 92/2007, cu modificările aduse de Legea 328/2018, în sarcina Consiliului Județean”.

Ce prevede Legea educației

Articolul 84
(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.
(2) Elevii orfani, elevii cu cerințe educaționale speciale, precum și cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, în condițiile legii, sau tutela beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute la alin. (1), pe tot parcursul anului calendaristic.

Articolul 85
(1) În situații justificate, elevilor din învățământul obligatoriu, școlarizați într-o altă localitate decât aceea de domiciliu, li se asigură, după caz, servicii de transport, de masă și de internat, de către autoritățile administrației publice locale din localitatea de domiciliu, cu sprijinul operatorilor economici, al colectivităților locale, al societăților de binefacere, precum și al altor persoane juridice sau fizice.
(2) Statul subvenționează toate costurile aferente frecventării liceului pentru elevii provenind din grupuri socioeconomice dezavantajate, precum și pentru cei care frecventează învățământul profesional, inclusiv pentru perioada stagiilor de pregătire practică. Modalitatea de subvenționare și criteriile de acordare a subvenției se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației Naționale.

La începutul anului școlar, Asociația Elevilor din Constanța a atras atenția că județul Constanța are o rată ridicată a abandonului școlar, de 8% în mediul rural.

“AEC a acționat în instanță Consiliul Județean Constanța în luna august în vederea rezolvării întregii situații, iar procesul se află în desfășurare (…). Din păcate, reprezentanții CJC adoptă aceeași atitudine de iresponsabilitate față de situația tragică a elevilor din județ, ignorând faptul că fiecare zi ce trece aduce riscul ca sute de elevi să abandoneze școala, astfel ratând orice șansă la un viitor mai bun”, spuneau în septembrie 2018 elevii.

Foto: Facebook Asociația Elevilor din Constanța

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții Teologi din Iași cer Ministerului de Interne să permită activitățile religioase în spații închise: “Măsurile de combatere a coronavirusului nu trebuie să încalce libertatea de conștiință”

Societatea Studenților Teologi din Iași solicită Ministerului de Interne să revină asupra deciziei cu privire la suspendarea tuturor activităților religioase desfășurate în spații închise. Concret, studenții Teologi din Iași cer…
Vezi articolul

Primarul din Ciugud, Alba: Când intru în curtea școlii și 50 de copii îmi spun că vin fericiți la școală, când văd că școala a devenit neîncăpătoare pentru copiii noștri, în condițiile în care eram pe desființate, e clar că e o investiție bună / Descentralizarea în pandemie există

Când intru în curtea școlii și 50 de copii sar pe mine și îmi spun că vin fericiți la școală, când văd că școala a devenit neîncăpătoare pentru copiii noștri,…
Vezi articolul

Fraudă la Evaluarea Națională și în județul Iași. Mai mulți elevi de la Școala „Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos ar fi aflat răspunsurile corecte de la profesoara șefă de comisie / Inspectoratul școlar a demis conducerea școlii și a sesizat Poliția, dar elevii au fost admiși la liceu pe baza fraudei

Un nou caz de fraudă a fost dezvăluit și în județul Iași, la Evaluarea Națională 2024 de pe 25-28 iunie. Mai mulți elevi de la Școala Gimnazială „Garabet Ibrăileanu” din…
Vezi articolul