EXCLUSIV Elevii de la profesională, obligați să lucreze în România minimum 5 ani, dacă vor navetă, cazare și masă gratuite la școală – Propunere în acordul Sindicate-Guvern

1.916 vizualizări
Elevii de la școlile profesionale ar urma să primească navetă, cazare și masă gratuite, numai dacă se obligă să lucreze minimum 5 ani în România. Obligarea tinerilor să rămână în țară, dacă vor susținere pentru școală, este promisiunea pe care Guvernul Dăncilă a făcut-o sindicatelor din învățământ de Centenar, în ședința executivului de la Alba Iulia.

Edupedu.ro a intrat în posesia acordului semnat joi, 29 noiembrie, de către sindicatele din învățământ cu Guvernul Dăncilă. Acordul a fost parafat în cadrul unei ședințe extraordinare de Guvern, care s-a desfășurat la Alba Iulia, cu ocazia Centenarului.

Elevii din învățământul profesional, care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu și care se obligă să lucreze minimum 5 ani în România, beneficiază de decontarea integrală a cheltuielilor privind cazarea, hrana și transportul, pe toată durata cursurilor și a practicii școlare” – se arată în acordul semnat de Viorica Dăncilă.

Termenul prevăzut în acord pentru această măsură este 1 septembrie 2019. Modalitatea de introducere a obligativității rămânerii în țară, dacă elevul vrea navetă, cazare și hrană gratuite, este “legislația specifică învățământului”, se arată în Acordul care prevede nu mai puțin de 3 legi ale învățământului: o Lege a Învățământului Preuniversitar, o Lege a Învățământului Universitar și o lege cu Statutul Personalului Didactic.

Acordul are 19 puncte, care reprezintă tot atâtea promisiuni, fiecare însoțit de un termen de finalizare.

Pe lângă majorările salariale promise public, un punct din acord prevede ca toate școlile să învețe într-un singur schimb. “Ministerul Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice elaborează o strategie pentru dezvoltarea infrastructurii școlare, astfel încât toate unitățile de învățământ preuniversitar să învețe într-un singur schimb” – se arată la punctul 14 din acord. Termen de realizare: 31 decembrie 2019.

Cu excepția Capitalei și a altor câteva mari orașe, în țară această problemă s-ar putea să se rezolve singură în câțiva ani, la ritmul în care scade natalitatea și crește fenomenul emigraționist.

Vezi mai jos Acordul semnat pe 29 noiembrie 2018 de premierul Viorica Dăncilă, vicepremierul demisionar Paul Stănescu, ministrul educației – Ecaterina Andronescu, ministrul finanțelor – Eugen Teodorovici, ministrul muncii – Marius Budai și președintele FSLI Simion Hăncescu, președintele FSE Spiru Haret – Marius Nistor și președintele Alma Mater – Anton Hadăr.

Ce le promitea sindicatelor un alt guvern PSD – condus de Victor Ponta, înaintea alegerilor din 2014

Guvernele PSD au o istorie în a face promisiuni în fața sindicatelor din educație, înainte de alegeri. În 2014, cu doar o săptămână înainte de alegerile prezidențiale în care premierul de atunci Victor Ponta candida împotriva lui Klaus Iohannis, Ponta și 8 miniștri din guvernul condus de el semnau un acord de înțelegere cu sindicatele din educație, scria HotNews.ro.

Potrivit documentului obținut la acea vreme de HotNews.roGuvernul PSD din 2014 le promitea următoarele sindicatelor din educație:

  • Adoptarea unei noi Legi a educației
  • Majorarea salariilor profesorilor cu 10% în 2015, cu alți 10% în 2016 și din nou cu 10% în 2017
  • Să le acorde profesorilor anual minimum 100 de euro pentru dezvoltare profesională
  • Să permită pensionarea profesorilor la cerere cu 3 ani înainte de atingerea vârstei, fără diminuarea pensiei
  • Modificarea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor
  • Deblocarea a 2.500 de posturi didactice auxiliare și nedidactice din școli până în 2016

Foto: Pexels.com

Citește și:

 


3 comments
  1. Am facut si eu o scoala profesionala in anii 70 in romania si am fost obligat sa lucrez 3 ani intr o unitate economica cu care am facut contract cand am inceput primul an scolar dar daca nu respectam contractul eream obligat sa platesc cheltuielile de scolarizare care insemnau cazarela camin , masa si haine de lucru !

  2. Sindicatele sunt conduse de persoane interesate politic, altfel nu ar semna propuneri pentru legi neconstituționale. Cât timp suntem membrii UE libertatea de circulație a forței de muncă nu poate fi îngrădită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Încă 6 școli și grădinițe din Timișoara trec online din cauza frigului din clase / Inspector Școlar: ”Am solicitat o verificare cu termometrul a situației temperaturilor de la unitățile de învățământ unde au scăzut temperaturile în clase”

În total, elevii din 8 licee, școli și grădinițe din Timișoara învață de miercuri de acasă pentru că este prea frig în clase, iar furnizorul de agent termic nu reușește…
Vezi articolul