Creșterile de salarii pentru profesori promise de Guvern – Termene de aplicare: 25% de la 1 ianuarie 2019 și restul în 2020

SURSA: gov.ro
Memorandumul semnat de către Federațiile sindicale din Educație și Guvernul României are la bază un Acord între Guvern și partenerii sociali, acord care conține termene clare de aplicare pentru fiecare măsură, susține liderul Federației Sindicale ”Spiru Haret”, Marius Nistor. Într-o declarație pentru Edupedu.ro, acesta a prezentat care va fi structura creșterilor salariale pentru cadrele didactice, personalul auxiliar și cel nedidactic, potrivit documentelor semnate.

Acordarea unui buget majorat cu 15% pe an pentru Educație, până la atingerea unei finațări de cel puțin 6% din PIB, potrivit Memorandumului, intră în vigoare începând cu bugetul pe care Ministerul Finanțelor îl pregătește în acest moment, susține Marius Nistor.

Secvența de creștere a salariilor va fi modificată

Conform Acordului, +25% din creșterea rămasă până la atingerea grilei din 2022 din Legea salarizării 153/2017 se acorda de la 1 ianuarie 2019. De la 1 ianuarie 2020 va fi încă +25% creștere și restul de +50% creștere a salariilor brute în învățământ se acordă de la 1 sept 2020”, spune Nistor. ”Și atunci este stabilită și aceastș redistribuire”, susține liderul sindical.

Legislația prevede acum creșteri de câte 25% din diferența între salariile din prezent și cele prevăzute în grila de salarizare pentru anul 2022. Concret, pe actuala formulă, cei din învățământ ar urma să primească 25% din diferență la 1 ianuarie 2019, 25% la 1 ianuarie 2020, 25% la 1 ianuarie 2021 și 25% la 1 ianuarie 2022.

Termenele de aplicare ale masurilor nu sunt prevazute în Memorandumul semnat de Sindicate și Guvern, ci în Acordul încheiat de Sindicate cu Guvernul, iar Acordul este întărit de Memorandumul adoptat în Ședința de Guvern de la Alba Iulia”, a explicat Marius Nistor.

Acordul prevede trei noi legi ale Educației în vigoare până în iunie 2019

Memorandumul menționează că Guvernul se angajează să acorde tuturor profesorilor din România câte două salarii brute pe an de fiecare pentru dezvoltarea personală și materiale didactice.

Nistor a declarat că ”măsura aceasta întră în vigoare din 2019 pentru că așa cum puteți constata există o condiție foarte clară de realizare a unui pachet legislativ respectiv o lege a învățământului preuniversitar, o lege a învățământului superior și statutul personalului didactic. Aceste legi au ca termen de adoptare de către Guvern data de 31 martie, dacă nu mă înșel, iar până la sfârșitul lunii iunie ele vor trebui adoptate de Parlamentul României.”

În Statutul personalului didactic se vor prinde toate aceste drepturi care vizează personalul didactic, auxiliar și nedidactic, adică mă refer la cele două salarii brute.

5.000 de euro pentru profesorii de la sat

Pentru colegii noștri din mediul rural se acordă 5.000 de euro pentru achiziționarea unui teren, poate fi și cu o casă pe el, știm foarte bine că sunt sate unde pe suma respectivă se pot face astfel de achiziții. Mai departe colegii noștri pot accesa același tip de credit garantat 80% de statul român cu care își pot construi locuință sau își pot moderniza locuința respectivă până la anumite standarde decente. Pentru că ne-am plâns în permanență că nu avem resursă umană calificată în mediul rural. Că mediul rural nu este atractiv pentru cadrele didactice, pai trebuie să le oferi în primul și în primul rând condiții,” a explicat Marius Nistor.

Profesorilor cu minimum 30 de ani – 6 salarii medii brute pe economie la pensionare

Potrivit lui Nistor ”și acest lucru va intra în vigoare tot pe statut – cred că merită și colegii noștri o astfel de atenție, după peste 40 de ani de activitate, în condiiile în care în alte domenii de activitate unii se pensionează la 40 de ani vârstă biologică”.

Vedeți ce alte măsuri pentru Educație mai prevede Memorandumul semnat cu Guvernul aici.

FOTO: gov.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii
  1. Pai opinia e clara : ce se promite la smekerii analfabeti se rezolva iar profesorii sunt mereu inselati , ciuciu 2 salarii brute pe an pt diverse !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Anchetă în Timișoara, după ce plânsul unui copil și țipetele unei femei auzite din stradă au fost înregistrate de o tânără. Educatoare: Trageți la răspundere responsabilii care fac posibilă o pseudo-educație

Anchetă la Inspectoratul Școlar Timiș, după ce o tânără a înregistrat cu telefonul momentul în care plânsul unui copil și țipetele unei femei se aud din stradă, în Timișoara. În…
Vezi articolul

Înscrierea la clasa pregătitoare 2019: Școala de circumscripție trebuie respectată și întreruptă ideea de rezidență la un prieten – Ecaterina Andronescu

“Școala de cartier este școala de cartier, copilul acolo trebuie să meargă, în circumscripția lui de domiciliu”, a declarat ministrul Educației. Ecaterina Andronescu a anunțat, într-o emisiune la Digi 24,…
Vezi articolul