Știință pentru copii și tineri: Ateliere de seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică, la Târgul de știință și educație de la Măgurele

1.103 vizualizări
Experimentul Planeterrella sau cum se formeaza aurora boreală și aurora australă. Ateliere de seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică. Sunt câteva dintre evenimentele cu care cercetătorii de la Măgurele îi așteaptă începând de astăzi și până duminică pe copii, tineri, părinți și simpli curioși la târgul de știință și educație ”Cu mic, cu mare… prin Univers”.

Începe târgul de știință și educație ”Cu mic, cu mare… prin Univers”.Speakerii noștri ne vor conduce spre fascinanta lume a mecanicii cuantice, a nanotehnologiei, vom afla mai multe despre unitățile de masură și vom culmina cu teme despre seismologie și univers”, au explicat pentru Edupedu.ro tinerii din Asociația Studenților Fizicieni. Aici, site-ul oficial al evenimentului

Cine sunt cercetătorii care vor explica știința pe înțelesul tuturor:Am încercat să aducem persoane a căror activitate reflectă pasiunea pentru știință și care pot să împărtășească acest lucru celor din jur. Printre aceștia se numară dr. Octavian Micu (Institutul de Ştiinte Spațiale), dr. Dragoș Tătaru (Institutul Național de Fizica Pământului), prof.univ.dr. Alexandru Jipa (Universitatea din București), prof. univ. dr. Petrică Cristea (Universitatea din București) și mulți alții care așteaptă cu nerăbdare să vă întâlnească”, a precizat Asociația Studenților Fizicieni.

Astăzi, 23 noiembrie, studenții vor putea să viziteze 7 institute de pe platforma Măgurele: Extreme Light Infrastructure (ELI-NP), Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), Institutul Național pentru Fizica Materialelor (INFM), Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) și Institutul de Ştiințe Spațiale (ISS), Institutul Național de Fizică Nucleară “Horia Hulubei”.

În ceea ce privește atelierele cu care copiii, tinerii și toți pasionații de știință sunt așteptați la Măgurele, studenții la Fizică spun că “acestea fac parte din domenii diferite ale fizicii printre care seismologie, nanotehnologie, crearea universului și mecanică cuantică”.

Un experiment interesant pe care tinerii l-au pregătit este “Planeterrella, un dispozitiv impresionat care permite simularea în condiții de laborator a interacției dintre plasma vântului solar și câmpul magnetic terestru”. “Altfel spus, veți putea vedea cum se formeaza aurorele boreală și australă”, a precizat Asociația Studenților Fizicieni.

Participanții la eveniment vor afla istoria Platformei Măgurele și vor putea vedea “un colaj de imagini surprinse de-a lungul ultimelor șase decenii”.

Cel mai greu moment de prezentat din perspectiva noastră, ca Asociație a Studenților Fizicieni, ar fi ‘Povestea platformei Măgurele’, deoarece nu putem relata ceva ce nu am trăit, ce nu am experimentat. Platforma Măgurele are la bază nume celebre, oameni de știință ce au lăsat în urmă pasiunea lor pentru știință. Una din temele abordate în cadrul evenimentului, care poate fi mai complicat de explicat elevilor ar fi subiectul ales de domnul profesor universitar doctor Petrică Cristea despre redefinirea unităților de măsură”, au mărturisit studenții, pentru Edupedu.ro.

Programul de sâmbătă, 24 noiembrie, al Târgului de știință și educație ”Cu mic, cu mare… prin Univers”:

 

Perioadă: 23 – 25 noiembrie 2018
Locul în care se va desfășura: IFIN-HH și Facultatea de Fizică – Universitatea din București, institute de cercetare din Măgurele

Organizatori

  • Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH)
  • Asociația Studenților Fizicieni (ASF)
  • Universitatea din București (UB)
  • Asociația Măgurele Science Park (MSP)
  • Institutul de Științe Spațiale (ISS)

Pagina de Facebook a Târgului de știință și educație Cu mic cu mare… prin Univers


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Babeș-Bolyai - Mobilități virtuale

Universitatea Babeș-Bolyai anunță că a inițiat “intern” procedurile de analiză privind teza de doctorat a ministrului Bode / Deciziile CNATDCU “transcend deciziile oricăror instanțe din universități”, spune instituția clujeană

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca declară, printr-un comunicat de presă emis luni, că verificările pe care le face în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, despre care Edupedu.ro a…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre trecerea școlilor în online: Resping categoric acea fugă de răspundere manifestată de unii directori / O decizie centralizată nu poate fi luată tocmai din cauza condițiilor diferite între cele 17.632 de școli

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut o conferință de presă luni, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu inspectoratele școlare județene. El a explicat că, în momentul de față,…
Vezi articolul

Guvernul urmează să aprobe concursurile pentru posturile vacante de medici și asistenți din școli și ordonanțe ce prevăd achiziții de tablete și zile libere pentru părinți, când elevii învață online – Agerpres

Executivul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, act…
Vezi articolul

Primul modul de școală s-a încheiat și nici acum proiectul de finanțare cu 100 de milioane de euro a activităților din Săptămâna verde, anunțat în urmă cu trei luni de ministra Educației Ligia Deca și ministrul Mediului Mircea Fechet, nu este gata

După 7 săptămâni de școală și 92 de zile de la anunțul miniștrilor Educației și Mediului, încă nu este gata proiectul privind finanțarea activităților din „Săptămâna verde”, potrivit declarației unui…
Vezi articolul

Admitere 2023 în școlile postliceale de poliție, jandarmi și pompieri. Înscrierile au loc în perioada 20 aprilie – 5 mai 2023 / Model cerere înscriere, lista locurilor disponibile și calendarul admiterii

Aproape 2.900 de locuri au fost scoase la concurs în instituțiile de formare a agenților de poliție și subofițerilor ale Ministerului Afacerilor Interne. Cererile de înscriere se transmit, exclusiv în…
Vezi articolul