Sprijin de la guvern pentru tineri, în Franța: formare profesională pentru un loc de muncă sau să încerce un nou domeniu, plus alocații de sute de euro pe lună

541 de vizualizări
Când au loc detașarea la cerere și detașarea în interesul învățământului
Foto: Moose Photos – Pexels.com
Un nou program al guvernului francez, de sprijin pentru tineri, a intrat în vigoare pe 1 martie. Este vorba despre “Contractul de angajare (pentru) tineri” care vizează populația cu vârste între 16 și 25 de ani din Franța. Tinerii fără loc de muncă și nici formați într-un anumit domeniu ar urma să își găsească un loc de lucru, potrivit publicației FranceInfo.

Acest program guvernamental, prescurtat CEJ în franceză, vine în cadrul proiectului național “Un tânăr, o soluție”, lansat în 2020 și înlocuiește “Garanția tinerilor”, un dispozitiv similar de până acum. Face parte din mai multe măsuri sociale intrate în vigoare la data de 1 martie, anunțate în Franța.

Astfel, sunt vizați tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani (sau 30 de ani, dacă au un handicap), care nu urmează o formă de învățământ și care au dificultăți în a-și găsi de lucru, potrivit decretului care reglementează proiectul.

  • CEJ reprezintă o investiție de 2,6 miliarde de euro, din care 80% provin din planul “Un tânăr, o soluție”, în valoare de 5,4 miliarde de euro, conform sursei citate. Obiectivul este să fie ajutați 400.000 de tineri în anul acesta.
Ce lucrează tinerii și cu cât pot fi ajutați financiar suplimentar

La fel ca și Garanția pentru tineret, CEJ va avea o durată de până la 12 luni, care poate fi extinsă la 18 luni în cazuri excepționale. Cu toate acestea, în timp ce Garanția pentru tineret oferea sprijin intensiv doar în primele patru-șase săptămâni ale programului, CEJ trebuie să ofere sprijin de la început până la sfârșit, iar tinerii să își facă norma de 15-20 de ore de activitate pe săptămână.

Acest plan de acțiune, convenit între tânăr și consilierul său, trebuie să prevadă “o activitate susținută și regulată (în special prin experiență de muncă, formare și activități sociale) care vizează orientarea tânărului către un loc de muncă sau către o experiență profesională”.

Participanții majori pot obține, lunar, 500 sau 300 de euro, în funcție de mediul din care provin și în funcție de anumiți indici fiscali, legați de impozite. În cazul minorilor, alocația poate fi de 200 de euro. Tânărul trebuie să se angajeze să ia parte la toate acțiunile planificate. În caz contrar, aceștia pot fi supuși unor sancțiuni care ar putea duce la retragerea alocației și la excluderea lor din sistem.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Formarea continuă a cadrelor didactice, prin programe acreditate pentru format față-în-față, se poate derula online pe durata suspendării cursurilor în școli

Programele de formare continuă acreditate pentru forma de organizare de tip față-în-față, aflate în desfășurare la data suspendării cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat/particular și suspendate conform prevederilor…
Vezi articolul

VIDEO Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiatul lui Victor Ponta în campania din 2014: “Oriunde în lume un politician prins că a plagiat și numai trei rânduri este obligat să se retragă din politică”

În campania prezidențială din anul 2014, atunci când Klaus Iohannis a candidat pentru prima dată la președinția României, a făcut declarații, într-o dezbatere electorală de la B1TV, referitoare la plagiatul…
Vezi articolul