Sindicatele cer ministrului Educației să schimbe printr-o ordonanță de urgență o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli: Directorii ajung să aibă salarii de bază cu sute de lei mai mici decât cele ale personalului de execuție

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com

Sindicatele din învățământul preuniversitar i-au trimis Ligiei Deca o solicitare de modificare a unei note din anexa Legii 153/2017. Într-un document consultat de Edupedu.ro, liderii FSLI și FSE Spiru Haret cer emiterea unei ordonanțe de urgență pentru ca salariile directorilor să poată crește la fel ca cele ale profesorilor, în funcție de gradațiile de vechime în muncă. Acum este blocată această creștere.

„Solicităm să întreprindeți, într-un termen cât mai scurt, demersurile necesare în vederea emiterii unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Anexei nr. I, Capitolul I lit. A, pct. 2 și pct. 3 la Legea-cadru nr. 153/2017, în sensul eliminării punctului 2 din notă, astfel încât și salariile din aceste anexe să fie stabilite tot la gradația 0 de vechime în muncă, la care să se aplice gradațiile corespunzătoare tranșelor de vechime, în conformitate cu dispozițiile art. 10 alin. (2)-(4) din același act normativ“, scriu sindicatele.

Acestea explică faptul că deși Hotărârea Guvernului nr. 567/2023 a pus în acord plata salariilor directorilor cu modificările operate la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice făcute prin OUG 57/2023, „majorarea salariilor de bază nu este suficientă, personalul încadrat pe funcții de conducere ajungând să aibă salarii de bază cu sute de lei mai mici decât cele ale personalului de execuție“. Și asta pentru că există o notă în anexă, care nu permite creșterea similară cu cea pentru profesori.

Este vorba despre „punctul 2 din Notele de subsol din Anexa nr. I, Capitolul I lit. A pct. 2 și punctul 3: „Salariile de bază prevăzute la gradul I şi gradul II cuprind sporul de vechime în muncă la nivel maxim.”“

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version