Sindicatele cer ministrului Educației să schimbe printr-o ordonanță de urgență o notă de subsol dintr-o anexă a Legii salarizării, care blochează creșterile salariale pentru directorii de școli: Directorii ajung să aibă salarii de bază cu sute de lei mai mici decât cele ale personalului de execuție

4.166 de vizualizări
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Sindicatele din învățământul preuniversitar i-au trimis Ligiei Deca o solicitare de modificare a unei note din anexa Legii 153/2017. Într-un document consultat de Edupedu.ro, liderii FSLI și FSE Spiru Haret cer emiterea unei ordonanțe de urgență pentru ca salariile directorilor să poată crește la fel ca cele ale profesorilor, în funcție de gradațiile de vechime în muncă. Acum este blocată această creștere.

„Solicităm să întreprindeți, într-un termen cât mai scurt, demersurile necesare în vederea emiterii unei ordonanțe de urgență pentru modificarea Anexei nr. I, Capitolul I lit. A, pct. 2 și pct. 3 la Legea-cadru nr. 153/2017, în sensul eliminării punctului 2 din notă, astfel încât și salariile din aceste anexe să fie stabilite tot la gradația 0 de vechime în muncă, la care să se aplice gradațiile corespunzătoare tranșelor de vechime, în conformitate cu dispozițiile art. 10 alin. (2)-(4) din același act normativ“, scriu sindicatele.

Acestea explică faptul că deși Hotărârea Guvernului nr. 567/2023 a pus în acord plata salariilor directorilor cu modificările operate la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice făcute prin OUG 57/2023, „majorarea salariilor de bază nu este suficientă, personalul încadrat pe funcții de conducere ajungând să aibă salarii de bază cu sute de lei mai mici decât cele ale personalului de execuție“. Și asta pentru că există o notă în anexă, care nu permite creșterea similară cu cea pentru profesori.

Este vorba despre „punctul 2 din Notele de subsol din Anexa nr. I, Capitolul I lit. A pct. 2 și punctul 3: „Salariile de bază prevăzute la gradul I şi gradul II cuprind sporul de vechime în muncă la nivel maxim.”“

Grilele de salarii majorate pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial pe 12 iulie, la o lună de la încheierea grevei generale din Educație.

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


7 comments
 1. Si ce e rau in asta, sunt profesori care pleaca din scoala si isi schimba profesia, nu neaparat din cauza banilor, dar si asta este o cauza, trebuie sa gasesti jobul care te avantajeaza financiar si iti asigura linistea sufleteasca. Directorii au un job administrativ de manager nu are legatura cu grila de salarizare a profesorilor nici nu ar trebui, de ce sa aiba de ex un director leafa mai mare ca are gradu I decat ala cu gradu II, vechimea si gradatiile sunt irelevante pentru jobul de manager.

 2. Pe bune?! Dupa ce ca majoritatea au si gradatie de merit si ore la plata cu ora, tot ei comenteaza?!
  Cand unii au facut greva, culmea si pentru ei, directorasii incompetenti, (ca li s-au marit salariile si lor), ei puneau bete in roate, jigneau, isi puneau colegii sa ocoleasca grevistii , le spuneau ca ei nu muncesc. Cu țipete si urlete ca ii deranjau grevistii scoala de atatia ani luata pe persoana fizica.
  Cu santaj de a nu participa la greva, cu,, da-ma in judecata, n-ai ce imi face” etc Nicio sansa sa fii grevist, sa fii alaturi de colegi, daca aveai examene de grad, titularizare sau dosar de gradatie. Sa te ferească Sfântu’ sa nu faci ca directorul, ca aveai jihad si razbunare dupa aia. Onoratul minister are habar de căpușele astea care isi hartuiesc colegii de ani de zile?
  Ah, orice asemanare cu realitatea e pur intamplatoare. Daca va simtiti atacat/a, inseamna ca problema este cu mult mai extinsa, in toata tara, ca o pandemie, care a atacat caracterul, moralitatea, bunele valori a multor directori, lipiti de scaune, care au ales sa faca zeci de compromisuri, calcand pe cadavrele colegilor lor. Scopul scuza mijloacele.

 3. Ești total pe lângă. Studiază grila de salarizare (temeinic, nu pe diagonală) pentru directori și compară cu salariile cadrelor didactice cu gr. did. I și vechime +15 sau +20 de ani și vei observa că, chiar un director la nivelul max. de salarizare (adică întro școală cu peste 1250 de elevi, cu cantină și cămin) este sub salariul de încadrare al cadrelor didactice. Indiferent de gradul didactic sau de vechime, în orice instituție funcția de conducere trebuie salarizată peste funcția de conducere.
  În altă ordine de idei, dacă directorul este plătit în funcție de numărul de elevi din școala lui, de ce cadrele didactice să nu fie plătite tot în funcție de nr-ul de elevi?
  Salarizarea în funcție de nr.-ul de elevi din școală este cea mai mare prostie. Administrarea spațiilor școlii trebuie făcută la fel, indiferent că sunt 1250 sau 800 sau 500 de elevi în școală.

 4. si functiile de conducere de la didactic auxiliar mai precis secretarii si contabilii sefi au salariul sub functiile de executie, sa nu spun ca au salariul cel mai mic dintre colegii auxiliari cu funcții de executie….mare nedreptate, unde este sporul de vechime ca de conducere nu se mai pune problema…asteptam cat mai rapid repararea acestei erori….sindicatele trebuie sa sustina si auxiliarii,multumim!

 5. Liderii sindicali sunt dusi cu pluta, n-are nici o legatura gradatiile, vechimea si alte chestii legate de profesori, directorii sunt platiti in functie de cati elevi are scoala si de functie, e o suma fixa, stabilita pe alte criterii asa cum profesorii au alte criterii.
  Oricum daca nu le convin salariile se pot intoarce la catedre.

  1. „Oricum dacă nu le convin salariile se pot întoarce la catedre”.
   O chestie populistă de 2 bani. Este ca și vorba ”dacă nu le convine profesorilor salarizarea, să plece din școală”, fluturată de tot felul de frustrați. Nu așa se rezolvă problemele, după tiparul „să moară toți șefii”.
   Problemele se rezolvă revenind pe un făgaș normal de ierarhizare, fie că este vorba de școli, de spitale, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor, schimbare de poziție: Susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora – scrisoare deschisă către premierul Ciucă

Consiliul Național al Elevilor a transmis, vineri, o scrisoare deschisă prin care cere guvernului “să găsească soluțiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educație” și-și exprimă…
Vezi articolul

VIDEO Cîmpeanu: Trebuie organizate concursuri pentru inspectorii școlari generali și adjuncți, în luna martie-aprilie maximum, pentru ca mai apoi să putem organiza concursuri și pentru directorii de școli

Concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere din inspectoratele școlare ar trebui organizate în lunile martie-aprilie, pentru ca apoi să fie organizate și cele pentru directorii de școli, a anunțat ministrul…
Vezi articolul

Ministerul Educației cere peste 2,1 miliarde de lei din Fondul de rezervă al guvernului pentru a putea acoperi salariile personalului din învățământ pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni – proiect de hotărâre de guvern

Ministerul Educației solicită suplimentarea bugetului său pe anul 2023 cu 2,17 miliarde de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, pentru a putea acoperi salariile profesorilor pe o…
Vezi articolul