Sindicatele din Educație cer președintelui României să-i cheme la dialog pe liderii coaliției de guvernare pentru rezolvarea problemelor de salarizare din învățământ

Foto: Presidency.ro

Federațiile sindicale din învățământ constată că actualul Guvern amână, în continuare, punerea în aplicare a unor acte normative care vizează salariații din învățământ, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Acestea îi solicită lui Klaus Iohannis să-i cheme la dialog președinții partidelor politice care formează coaliția de guvernare, precum și pe Prim-ministrul României, pentru a găsi „soluțiile corecte”.

Amintim că discuțiile dintre reprezentanții guvernului și sindicatele din Educație privind măririle salariale ale profesorilor, care trebuiau să ducă la un acord semnat, au rămas în impas momentan. În urma ședinței de marți, care a durat 3 ore și care a fost prezidată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a stabilit că vor mai urma și alte ședințe. Asta fiindcă Ministerul de Finanțe va face niște calcule, potrivit liderilor sindicail participanți. Momentan, statul are cheltuieli foarte mari și cu subvențiile pentru gaze, au explicat reprezentanții sindicatelor. Văzută dintr-un alt unghi, din cealaltă parte a mesei, situația este chiar bună, după cum spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro, într-un mesaj foarte scurt: „discuțiile au fost constructive”. Mai multe detalii aici.

Redăm comunicatul integral:

EXCELENȚEI SALE,

DOMNULUI KLAUS WERNER IOHANNIS,

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

Excelență,

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern amână, în continuare, punerea în aplicare a unor acte normative care vizează salariații din învățământ.

Având în vedere perioada dificilă pe care o traversăm, ne adresăm Domniei Voastre și vă solicităm respectuos ca, în baza art. 80 alin. (2) din Constituția României, [potrivit căruia „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”]să interveniți pentru a preîntâmpinaoescaladare a conflictului din Educație.

Excelență, considerăm că este imperativ să chemați la dialog președinții partidelor politice care formează coaliția de guvernare, precum și pe Prim-ministrul României, pentru a găsi soluțiile corecte și concrete pentru ca proiectul național „România Educată“ –  inițiat și susținut de Domnia voastră – să poată fi implementat. În speranța că veți da curs prezentei cât mai repede posibil, vă asigurăm de întreaga noastră stimă.”

Exit mobile version