Sindicatele din Educație cer președintelui României să-i cheme la dialog pe liderii coaliției de guvernare pentru rezolvarea problemelor de salarizare din învățământ

2.476 de vizualizări
Foto: Presidency.ro
Federațiile sindicale din învățământ constată că actualul Guvern amână, în continuare, punerea în aplicare a unor acte normative care vizează salariații din învățământ, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Acestea îi solicită lui Klaus Iohannis să-i cheme la dialog președinții partidelor politice care formează coaliția de guvernare, precum și pe Prim-ministrul României, pentru a găsi „soluțiile corecte”.
 • Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Amintim că discuțiile dintre reprezentanții guvernului și sindicatele din Educație privind măririle salariale ale profesorilor, care trebuiau să ducă la un acord semnat, au rămas în impas momentan. În urma ședinței de marți, care a durat 3 ore și care a fost prezidată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a stabilit că vor mai urma și alte ședințe. Asta fiindcă Ministerul de Finanțe va face niște calcule, potrivit liderilor sindicail participanți. Momentan, statul are cheltuieli foarte mari și cu subvențiile pentru gaze, au explicat reprezentanții sindicatelor. Văzută dintr-un alt unghi, din cealaltă parte a mesei, situația este chiar bună, după cum spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro, într-un mesaj foarte scurt: „discuțiile au fost constructive”. Mai multe detalii aici.

Redăm comunicatul integral:

EXCELENȚEI SALE,

DOMNULUI KLAUS WERNER IOHANNIS,

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

Excelență,

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern amână, în continuare, punerea în aplicare a unor acte normative care vizează salariații din învățământ.

Având în vedere perioada dificilă pe care o traversăm, ne adresăm Domniei Voastre și vă solicităm respectuos ca, în baza art. 80 alin. (2) din Constituția României, [potrivit căruia „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”]să interveniți pentru a preîntâmpinaoescaladare a conflictului din Educație.

Excelență, considerăm că este imperativ să chemați la dialog președinții partidelor politice care formează coaliția de guvernare, precum și pe Prim-ministrul României, pentru a găsi soluțiile corecte și concrete pentru ca proiectul național „România Educată“ –  inițiat și susținut de Domnia voastră – să poată fi implementat. În speranța că veți da curs prezentei cât mai repede posibil, vă asigurăm de întreaga noastră stimă.”


9 comments
 1. Ce bine trăiește el cu noi și ce greu o ducem noi cu el!A fost președinte mai plimbat prin străinătăți cum este el pe banii și munca noastră?

 2. Greva generală este singura modalitate de a-i aduce pe nemernicii din guvern la masa discuțiilor.

  Dar văd că liderii sindicatelor au întors-o ca la Ploiești – după greva de avertisment, au acceptat umil minciunile lui Ciucă, iar acum nu se mai aude nimic de proteste.

  Nimeni, niciodată, nu a oferit gratis nimic. Iar aici nici măcar nu e vorba de drepturi noi, ci de aplicarea unei legi care are deja 5 ani de la promulgare. Inflația prețurilor doar la alimente ajunge la 12% (spune Dl Isărescu), și se așteaptă creșteri continue la utilități, combustibili, etc. Iar salariile stagnează de 2 ani cel puțin (nu că înainte țineau pasul cu inflația). Ce se mai așteaptă?

  Grevă, acum.

 3. >>Klaus Iohannis să-i cheme la dialog președinții partidelor politice
  Klaus aka Fikusul lenesch o sa-i invite la o partida de golf. Pe drumul de la o gaura la alta vor discuta despre stadiul imprementarii programului Romania Fikusata cu PE SEE DEE si PE NEE LEE. Președinții partidelor politice se vor angaja sa creasca salariile, conform legii, cu viteza fikusului, din 2050.

 4. Băi, nu-l treziți pe Mălaimare, că o ia de la capăt cu vrăjeală, cu România educată etc. Treaba asta cu salarizarea se poate rezolva doar cu… levierul, nu cu dom’ profesor de fizică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Învățătorul înregistrat când își amenință elevii de clasa a II-a, judecat de consiliul din care chiar el face parte ca reprezentant PNL. Înregistrări: „Te ia mama dracului… (…) Băi tu nu auzi, fir-ai al dracului, tu nu auzi! (…) Pe el dacă-l iau de urechi spune acasă că a avut dreptate domnu’…”

Decizia de sancționare a învățătorului Constantin Șerban de la Școala „Mihai Codreanu” din Iași, care își înjura elevii și îi amenința după cum s-a văzut într-o înregistrare din presa locală,…
Vezi articolul

Foto: Profesorii au ieșit din nou în stradă. Sindicaliștii din Educație protestează astăzi în fața Guvernului și a sediilor PNL și PSD / La ce salarii ar fi trebuit să ajungă profesorii din 2020 și ce mărire primesc acum

Aproximativ 100 de profesori, membri în cele trei sindicate mari din Educație, au început protestul, joi dimineață, de la 10:00, în fața Guvernului. Aceștia se vor deplasa la 11:30 la…
Vezi articolul

Peste jumătate dintre profesorii de matematică și științe sunt oameni de peste 50 de ani. În 10 ani va fi o criză de profesori calificați – Lucian Ciolan, prorectorul Universității București: E nevoie de o strategie de recrutare bazată pe stimulente

În 10 ani o să ne confruntăm cu o criză de profesori calificați, mai ales în zona matematicii, unde sunt mai multe ore, dar și în zona științelor, unde peste…
Vezi articolul

DOCUMENT Profesorii care nu au ore la clasele terminale intră în concediu timp de o lună, între 2 aprilie și 4 mai / Cei care au ore la a VIII-a și a XII-a își pot lua concediu în zilele în care nu au cursuri / Există și excepții

Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare lămuriri în privința felului în care cadrele didactice intră sau nu în concediu, în perioada vacanței de primăvară. Adresa nr. 1.970 a Direcției Generale…
Vezi articolul