Sindicatele din Educație cer președintelui României să-i cheme la dialog pe liderii coaliției de guvernare pentru rezolvarea problemelor de salarizare din învățământ

2.480 de vizualizări
Foto: Presidency.ro
Federațiile sindicale din învățământ constată că actualul Guvern amână, în continuare, punerea în aplicare a unor acte normative care vizează salariații din învățământ, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Acestea îi solicită lui Klaus Iohannis să-i cheme la dialog președinții partidelor politice care formează coaliția de guvernare, precum și pe Prim-ministrul României, pentru a găsi „soluțiile corecte”.
  • Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Amintim că discuțiile dintre reprezentanții guvernului și sindicatele din Educație privind măririle salariale ale profesorilor, care trebuiau să ducă la un acord semnat, au rămas în impas momentan. În urma ședinței de marți, care a durat 3 ore și care a fost prezidată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a stabilit că vor mai urma și alte ședințe. Asta fiindcă Ministerul de Finanțe va face niște calcule, potrivit liderilor sindicail participanți. Momentan, statul are cheltuieli foarte mari și cu subvențiile pentru gaze, au explicat reprezentanții sindicatelor. Văzută dintr-un alt unghi, din cealaltă parte a mesei, situația este chiar bună, după cum spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro, într-un mesaj foarte scurt: „discuțiile au fost constructive”. Mai multe detalii aici.

Redăm comunicatul integral:

EXCELENȚEI SALE,

DOMNULUI KLAUS WERNER IOHANNIS,

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

Excelență,

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern amână, în continuare, punerea în aplicare a unor acte normative care vizează salariații din învățământ.

Având în vedere perioada dificilă pe care o traversăm, ne adresăm Domniei Voastre și vă solicităm respectuos ca, în baza art. 80 alin. (2) din Constituția României, [potrivit căruia „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”]să interveniți pentru a preîntâmpinaoescaladare a conflictului din Educație.

Excelență, considerăm că este imperativ să chemați la dialog președinții partidelor politice care formează coaliția de guvernare, precum și pe Prim-ministrul României, pentru a găsi soluțiile corecte și concrete pentru ca proiectul național „România Educată“ –  inițiat și susținut de Domnia voastră – să poată fi implementat. În speranța că veți da curs prezentei cât mai repede posibil, vă asigurăm de întreaga noastră stimă.”


9 comments
  1. Ce bine trăiește el cu noi și ce greu o ducem noi cu el!A fost președinte mai plimbat prin străinătăți cum este el pe banii și munca noastră?

  2. Greva generală este singura modalitate de a-i aduce pe nemernicii din guvern la masa discuțiilor.

    Dar văd că liderii sindicatelor au întors-o ca la Ploiești – după greva de avertisment, au acceptat umil minciunile lui Ciucă, iar acum nu se mai aude nimic de proteste.

    Nimeni, niciodată, nu a oferit gratis nimic. Iar aici nici măcar nu e vorba de drepturi noi, ci de aplicarea unei legi care are deja 5 ani de la promulgare. Inflația prețurilor doar la alimente ajunge la 12% (spune Dl Isărescu), și se așteaptă creșteri continue la utilități, combustibili, etc. Iar salariile stagnează de 2 ani cel puțin (nu că înainte țineau pasul cu inflația). Ce se mai așteaptă?

    Grevă, acum.

  3. >>Klaus Iohannis să-i cheme la dialog președinții partidelor politice
    Klaus aka Fikusul lenesch o sa-i invite la o partida de golf. Pe drumul de la o gaura la alta vor discuta despre stadiul imprementarii programului Romania Fikusata cu PE SEE DEE si PE NEE LEE. Președinții partidelor politice se vor angaja sa creasca salariile, conform legii, cu viteza fikusului, din 2050.

  4. Băi, nu-l treziți pe Mălaimare, că o ia de la capăt cu vrăjeală, cu România educată etc. Treaba asta cu salarizarea se poate rezolva doar cu… levierul, nu cu dom’ profesor de fizică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii din mediul rural pot obține finanțare pentru centre after-school pentru copiii cu risc de abandon școlar. Bursa acoperă masa copiilor, materialele didactice și plata profesorilor timp de un an. Apelul de proiecte, deschis până pe 4 aprilie

Echipele de cadre didactice din mediul rural care intenționează să implementeze în școala lor centre de tip after-school pentru copiii aflați în pericol de abandon școlar, se pot înscrie în…
Vezi articolul

Vineri, ultima zi de școală pentru elevii și profesorii din județele Ilfov și Suceava / De luni, între 6-10 februarie, este vacanța mobilă, decisă de inspectorate

Inspectoratul școlar județean (ISJ) Ilfov și Inspectoratul școlar județean (ISJ) Suceava au fost singurele din țară care au decis că vacanța mobilă să fie între 6-10 februarie. Alte 10 județe…
Vezi articolul

Numărul profesorilor a crescut ușor în ciclurile primar și gimnazial și a scăzut la liceu și școli profesionale în 2022, față de anul școlar anterior / Statistic, unui profesor îi revin 15 elevi în școala românească – date INS

În anul şcolar/universitar 2021-2022 au fost 237.900 de profesori, educatori, învățători, și profesori universitari, cu 3052 mai mulți față de acum doi ani, potrivit datelor INS. Sunt 211.345 de cadre…
Vezi articolul

INTERVIU Profesorii trebuie să fie mult mai informați decât elevii în privința drogurilor, altfel nu mai au nici o autoritate în fața lor / Într-un caz de suspiciune de consum de droguri, prima intervenție a profesorului trebuie să fie cu copilul pentru că responsabilitatea profesorului este în primul rând față de bunăstarea copilului, spune psihoterapeutul Bogdana Păcurari

“Pentru a putea recunoaște semnele unui elev care consumă droguri, un profesor ar trebui să fie instruit despre ce droguri există, cât de periculoase sunt, care sunt efectele asupra creierului…
Vezi articolul