Sindicatele din Educație cer președintelui României să-i cheme la dialog pe liderii coaliției de guvernare pentru rezolvarea problemelor de salarizare din învățământ

2.478 de vizualizări
Foto: Presidency.ro
Federațiile sindicale din învățământ constată că actualul Guvern amână, în continuare, punerea în aplicare a unor acte normative care vizează salariații din învățământ, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Acestea îi solicită lui Klaus Iohannis să-i cheme la dialog președinții partidelor politice care formează coaliția de guvernare, precum și pe Prim-ministrul României, pentru a găsi „soluțiile corecte”.
 • Este vorba despre Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Amintim că discuțiile dintre reprezentanții guvernului și sindicatele din Educație privind măririle salariale ale profesorilor, care trebuiau să ducă la un acord semnat, au rămas în impas momentan. În urma ședinței de marți, care a durat 3 ore și care a fost prezidată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a stabilit că vor mai urma și alte ședințe. Asta fiindcă Ministerul de Finanțe va face niște calcule, potrivit liderilor sindicail participanți. Momentan, statul are cheltuieli foarte mari și cu subvențiile pentru gaze, au explicat reprezentanții sindicatelor. Văzută dintr-un alt unghi, din cealaltă parte a mesei, situația este chiar bună, după cum spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro, într-un mesaj foarte scurt: „discuțiile au fost constructive”. Mai multe detalii aici.

Redăm comunicatul integral:

EXCELENȚEI SALE,

DOMNULUI KLAUS WERNER IOHANNIS,

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

Excelență,

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 300.000 de salariați din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, constată că actualul Guvern amână, în continuare, punerea în aplicare a unor acte normative care vizează salariații din învățământ.

Având în vedere perioada dificilă pe care o traversăm, ne adresăm Domniei Voastre și vă solicităm respectuos ca, în baza art. 80 alin. (2) din Constituția României, [potrivit căruia „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”]să interveniți pentru a preîntâmpinaoescaladare a conflictului din Educație.

Excelență, considerăm că este imperativ să chemați la dialog președinții partidelor politice care formează coaliția de guvernare, precum și pe Prim-ministrul României, pentru a găsi soluțiile corecte și concrete pentru ca proiectul național „România Educată“ –  inițiat și susținut de Domnia voastră – să poată fi implementat. În speranța că veți da curs prezentei cât mai repede posibil, vă asigurăm de întreaga noastră stimă.”


9 comments
 1. Ce bine trăiește el cu noi și ce greu o ducem noi cu el!A fost președinte mai plimbat prin străinătăți cum este el pe banii și munca noastră?

 2. Greva generală este singura modalitate de a-i aduce pe nemernicii din guvern la masa discuțiilor.

  Dar văd că liderii sindicatelor au întors-o ca la Ploiești – după greva de avertisment, au acceptat umil minciunile lui Ciucă, iar acum nu se mai aude nimic de proteste.

  Nimeni, niciodată, nu a oferit gratis nimic. Iar aici nici măcar nu e vorba de drepturi noi, ci de aplicarea unei legi care are deja 5 ani de la promulgare. Inflația prețurilor doar la alimente ajunge la 12% (spune Dl Isărescu), și se așteaptă creșteri continue la utilități, combustibili, etc. Iar salariile stagnează de 2 ani cel puțin (nu că înainte țineau pasul cu inflația). Ce se mai așteaptă?

  Grevă, acum.

 3. >>Klaus Iohannis să-i cheme la dialog președinții partidelor politice
  Klaus aka Fikusul lenesch o sa-i invite la o partida de golf. Pe drumul de la o gaura la alta vor discuta despre stadiul imprementarii programului Romania Fikusata cu PE SEE DEE si PE NEE LEE. Președinții partidelor politice se vor angaja sa creasca salariile, conform legii, cu viteza fikusului, din 2050.

 4. Băi, nu-l treziți pe Mălaimare, că o ia de la capăt cu vrăjeală, cu România educată etc. Treaba asta cu salarizarea se poate rezolva doar cu… levierul, nu cu dom’ profesor de fizică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LISTĂ Salariile de bază ale cadrelor didactice, de la învățământul preșcolar, școala primară, gimnaziu și până la liceu în 22 de țări europene – raport OECD. Variații considerabile între țările din Est și Vest

Un profesor din Uniunea Europeană, exceptând România și alte câteva țări, câștigă în medie, anual, un salariu de bază echivalând cu 32.000 de dolari dacă se află la început de…
Vezi articolul

Paralelă între „Lecția despre cub” a lui Nichita Stănescu și desființarea specializării de învățător de la liceele pedagogice, făcută de președintele Asociației liceelor de profil, Mircea Bertea

Posibila desființare a specializării de învățător din liceele pedagogice a fost comparată cu „Lecția despre cub” a lui Nichita Stănescu de către Mircea Bertea, președintele Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi…
Vezi articolul

Câte un cadru didactic desemnat de fiecare școală va primi formare și suport de la specialiști în programul „Profesor și Părinte azi” / Înscrieri până pe 24 iunie (P)

Fiecare școală, dintre cele 17.000 existente, merită un Ambasador. Avem nevoie de un cadru didatic din fiecare școală care va primi formare și suportul unei echipe de specialiști, pentru a contribui la optimizarea relației Școală-Familie…
Vezi articolul