FOTO și VIDEO Aproape 1.000 de profesori și angajați în învățământ protestează în fața Guvernului, nemulțumiți de salariile mici

Foto: EduPedu.ro

Principalele sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, protestează miercuri, 1 februarie, de la ora 12, în fața Guvernului, potrivit unui anunț al acestora. Sunt nemulțumiri de faptul că Legea salarizării nu s-a aplicat integral.

UPDATE Ora 12:15: Sunt circa 1.000 de protestatari, potrivit sindicatelor.

Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook

Conform comunicatului primit de Edupedu.ro, aproximativ 1000 de membri de sindicat vor participa la protest. Sindicatele cer Guvernului “să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022”.

“Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire”, potrivit anunțului.

În comunicat se arată că „federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.”

Informații de context

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.

În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. – Detalii aici

Amintim că Edupedu.ro a scris că salariile cadrelor didactice și ale angajaților din Învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației. – detalii aici

La ce salarii ar fi trebuit să ajungă profesorii încă din 2020, pe fiecare funcție și grad, vedeți aici.

Exit mobile version