FOTO și VIDEO Aproape 1.000 de profesori și angajați în învățământ protestează în fața Guvernului, nemulțumiți de salariile mici

5.864 de vizualizări
Foto: EduPedu.ro
Principalele sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, protestează miercuri, 1 februarie, de la ora 12, în fața Guvernului, potrivit unui anunț al acestora. Sunt nemulțumiri de faptul că Legea salarizării nu s-a aplicat integral.

UPDATE Ora 12:15: Sunt circa 1.000 de protestatari, potrivit sindicatelor.

Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook
Foto: Fsli România – Facebook

Conform comunicatului primit de Edupedu.ro, aproximativ 1000 de membri de sindicat vor participa la protest. Sindicatele cer Guvernului “să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022”.

“Acțiunea urmărește să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar și personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă. Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire”, potrivit anunțului.

În comunicat se arată că „federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ. De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații.”

Informații de context

La sfârșitul anului trecut, Ligia Deca a anunțat că, pentru anul 2023, creșterile salariale ale profesorilor sunt moderate. De asemenea, Deca a mai anunțat creșteri salariale de până la 24% pentru personalul din școli. Nu e clar dacă aceste creșteri sunt prinse deja în bugetul pentru 2023 sau sunt planuri pentru următoarea lege a salarizării.

În luna decembrie, sindicatele au ieșit în stradă. Premierul Ciucă spunea că analizează o formulă de „abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației”. – Detalii aici

Amintim că Edupedu.ro a scris că salariile cadrelor didactice și ale angajaților din Învățământ cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023, conform fișei bugetare a Ministerului Educației. – detalii aici

La ce salarii ar fi trebuit să ajungă profesorii încă din 2020, pe fiecare funcție și grad, vedeți aici.


6 comments
  1. Bună ziua, lucrez din 2013 ca administrator patrimoniu grad I-S la o Școală Profesională din Maramureș, salariul meu net era de 2550 lei acum în anul 2023 am salariu net de 2988 lei, 438 de lei a fost creșterea de salariu în zece ani, aicea intră și indemnizația de hrană… Tot din 2013 plătesc sindicatul care până în acest moment simt că nu ma reprezentat cu nimica. Nu doresc să fiu penibil salariul de bază știu că nu se poate majora deoarece am atins maximul prevăzut de legea 153/2017, dar acele sporuri pentru condiții de muncă care este un drept pentru aceasta breaslă nu a fost menționat pănă în prezent de acest sindicat care doarme pe banii noștri. Sunt administrator de patrimoniu la o școală care numără puțin peste 1000 elevi cu 3 scolii mari și 9 periferii, volumul de lucru este unul imens și stresant cu decizii de numirii în diferite comisii, casierie, achiziții publice, responsabil ISU-SSM, responsabil lapte-corn… Întreb și mă întreb dacă la o școală cu 100 elevi personalul nedidactic are același salariu cu personalul nedidactic la o scoală cu 1000 elevi și cu un volumul imens de lucru și nenormat, atunci unde este salarizarea corectă și echitabilă.

  2. Psi eu sunt progfesor cu 13 ani vechime si cartig 2500. Noua ne e bine, nu? Pentru noi nu a luptat niciodata sindicatul.

  3. Bataia de joc este a politicienilor in cardasie cu licerii sindicali. Acestia au recunoscut ca salariile din invatamant sunt printre cele mai mici din sistemul bugetar. In realitate, nu cred sa existe profesie cu studii superioare mai prost platita decat cea de profesor. Zeii sindicatelor au avut o durere in trident sau poate la spate, de traiul muritorilor obisnuiti din sistem. Pentru ei sunt posturi rezervate, gradatii, trai pe vatrai!
    Profesorii au fost si sunt luati de prosti! Pacat! Asa distrugeti orice speranta de viitor in aceasta tara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Nicio sancțiune pentru profesorul Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, acuzat de către unii studenți de “comportament abuziv”. Comisia de Etică îi cere o “reevaluare și corectare” a comunicării cu studenții

Analiza situației profesorului Marian Petcu de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București, acuzat de către un grup de studenți de “comportament abuziv”, a avut…
Vezi articolul

GRAFIC cazurile de COVID-19 din școli, în scădere, raportează Ministerul Educației / Peste 19.000 de elevi și peste 4.700 de angajați din sistemul de educație au coronavirus / Peste 23% din testele rapide pozitive au fost confirmate false, după testarea PCR

În ultima săptămână s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în mediul școlar și, implicit, a numărului de clase și unități cu activitate organizată în sistem online,…
Vezi articolul

Asociația Elevilor din Constanța critică “incapacitatea și dezinteresul” ministrului Ligia Deca, în asigurarea unui sistem educaţional “funcţional şi calitativ”, după rezultatele PISA 2022 / Elevii îi solicită demisia

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) solicită ministrului Ligia Deca demisia de onoare “în urma dovedirii incapacităţii şi dezinteresului în asigurarea unui sistem educaţional funcţional şi calitativ”. Într-un comunicat de presă,…
Vezi articolul