Solicitările profesorilor dau peste cap calculele pentru buget. Sorin Banciu: Nu producem atât de mulți bani. Florin Manole: Ar costa 16 miliarde ce au cerut sindicatele. Cristian Seidler: Au rămas 7 miliarde, dar tot profesorul să fie solidar, nu-i așa?

Protestul din 10 mai 2023 / Foto: Sindicate din educație

Toată lumea pare să fie de acord că Educaţia este o prioritate, însă matematica le dă bătăi de cap politicienilor, potrivit TVR. Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Florin Manole, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului și Cristian Seidler, deputat USR, au discutat despre impactul bugetar al creșterii salariilor profesorilor. În timp ce Sorin Baciu și Florin Manole au susținut că nu producem atât de mulți bani, în România și că e o cheltuială mare, Cristian Cristian Seidler a declarat că au rămas 7 miliarde.

Redăm intervențiile de la TVR:

Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului: Guvernul și-a asumat niste tăieri salariale. Suntem conștienti că trebuie să reducem numărul de oameni de la cabinete. Am luat această decizie și eu la cabinetul meu. Din patru oameni, trebuie să mă descurc cu doi. Toți miniștrii fac asta. Presiunea pe bugetul de stat este foarte mare. Toate măsurile sociale, de compensare a facturilor la energie, costă bani. Nu producem atât de mulți bani, în România. PIB-ul României nu poate suportă creșteri de salarii în toate domeniile. Învățământul și educația trebuie să fie prioritate.

Florin Manole, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului: Estimarea noastră este că ar costa 16 miliarde ce au cerut sindicatele. 16 miliarde este o sumă cam mărișoară pentru Guvern, indiferent că vorbim de guvernul actual sau cel care va veni. Vorbim de aceeași Coaliție care și-a asumat să facă niște reduceri de cheltuieli și a doua zi îți vine o cheltuială atât de mare.

Cristian Seidler, deputat USR: Mă simt aburit în această emisiune de către această coaliție. Ni s-a spus că trebuie să înțelegem că a fost o criză energetică în urma căreia, spun eu, Guvernul României, ministerul Finanțelor spune că a încasat 10 miliarde de euro și a cheltuit 3 miliarde pe măsuri sociale. Au rămas 7 miliarde, dar tot profesorul să fie solidar, nu-i așa? Și e și un pic arogat că a venit să spună chiar acum. Si, apropo, cine a pus pe agenda publică legile educației? Probabil vreun profesor care s-a gândit să pună acum, când se întâmplă rotativa. Mă simt revoltat…

Exit mobile version