Solicitările profesorilor dau peste cap calculele pentru buget. Sorin Banciu: Nu producem atât de mulți bani. Florin Manole: Ar costa 16 miliarde ce au cerut sindicatele. Cristian Seidler: Au rămas 7 miliarde, dar tot profesorul să fie solidar, nu-i așa?

1.194 de vizualizări
Protestul din 10 mai 2023 / Foto: Sindicate din educație
Toată lumea pare să fie de acord că Educaţia este o prioritate, însă matematica le dă bătăi de cap politicienilor, potrivit TVR. Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Florin Manole, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului și Cristian Seidler, deputat USR, au discutat despre impactul bugetar al creșterii salariilor profesorilor. În timp ce Sorin Baciu și Florin Manole au susținut că nu producem atât de mulți bani, în România și că e o cheltuială mare, Cristian Cristian Seidler a declarat că au rămas 7 miliarde.

Redăm intervențiile de la TVR:

Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului: Guvernul și-a asumat niste tăieri salariale. Suntem conștienti că trebuie să reducem numărul de oameni de la cabinete. Am luat această decizie și eu la cabinetul meu. Din patru oameni, trebuie să mă descurc cu doi. Toți miniștrii fac asta. Presiunea pe bugetul de stat este foarte mare. Toate măsurile sociale, de compensare a facturilor la energie, costă bani. Nu producem atât de mulți bani, în România. PIB-ul României nu poate suportă creșteri de salarii în toate domeniile. Învățământul și educația trebuie să fie prioritate.

Florin Manole, secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului: Estimarea noastră este că ar costa 16 miliarde ce au cerut sindicatele. 16 miliarde este o sumă cam mărișoară pentru Guvern, indiferent că vorbim de guvernul actual sau cel care va veni. Vorbim de aceeași Coaliție care și-a asumat să facă niște reduceri de cheltuieli și a doua zi îți vine o cheltuială atât de mare.

Cristian Seidler, deputat USR: Mă simt aburit în această emisiune de către această coaliție. Ni s-a spus că trebuie să înțelegem că a fost o criză energetică în urma căreia, spun eu, Guvernul României, ministerul Finanțelor spune că a încasat 10 miliarde de euro și a cheltuit 3 miliarde pe măsuri sociale. Au rămas 7 miliarde, dar tot profesorul să fie solidar, nu-i așa? Și e și un pic arogat că a venit să spună chiar acum. Si, apropo, cine a pus pe agenda publică legile educației? Probabil vreun profesor care s-a gândit să pună acum, când se întâmplă rotativa. Mă simt revoltat…


10 comments
  1. Pentru absolut toate domeniile au fost bani!
    Am lucrat in invatamant 3 ani, am decis sa plec din cazua salariului mizer. 🙂 nici macar un tanar nu o sa mai accepte sa lucreze pe 2500-2600 lei si sa traiasca an de an cu grija ca anul acesta are de munca … la anu’… cine stie

  2. Tăieri la pensiile nesimțite, boilor! Îmi cer scuze față de animale că numindu-va așa le jignesc!
    Ați știut de doi ani de problema asta! Ce ați făcut, ați hibernat în fotoliu cum vă pricepeți cel mai bine? Să vă bată Dumnezeu! Sunteti rușinea și hoții poporului român!

  3. Au, au. Daca nu ar avea nu ar face angajari prin ministere, n ar plati pensii grase, nu ar da mariri lor si acolitilor. Bagati mana mai adanc. Sigur gasiti. Ca eu cu 2400 de lei nu ma mai duc nici moarta inapoi la ore pana nu mi se mareste salariul.

  4. De ce nu are nimeni curaj sa le spuna profesorilor: AVETI SALARII DECENTE!!! Raportati salariul avut la munca efectiva si apoi plangeti-va!

    18 ore pe saptamana, 62 de zile lucratoare (de 3 ori mai mult decat un salariat din privat) de concediu de odihna platit!!!

    Cat sa doresti mai mult in aceasta tara???

    1. Draga Dna , ieșiți și d-voastră la pensie ( 1.02.2023) , după 40 de ani de activitate , cu 2967 lei cât am eu pensia acum , și Spuneti mi cum va descurcați cu aceasta suma . Ce faci cu 62 zile concediu ( cum ziceți ) dacă nu ai bani ptr concedii ? Și ai și destule probleme de sănătate ? Stai acasa , in blocul turn și auzi la tv unde pleacă alții sa și petreacă zilele de concediu . Spunea cineva intr un comentariu ca noi ne am ales aceasta meserie . Da , mi am ales o in ‘84 când nu erau decât ingineri , avocați , profesori si economiști . ( …) . Tot aici se spunea ca de ce nu ne am dus si noi in mediul privat ? Pai , dacă nu ar fi fost revoluția , nu ar mai fi lucrat nimeni in privat (deși nu trăia Ceaușescu pana azi ) si nu mi ar mai fi scos nimeni ochii legat de meseria aleasa . Dacă e așa de ușor in învățământ , de ce nu veniti sa lucrați aici ??? De asta in țara asta nu merge nimic bine : se moare de grija altuia ( doar 1 motiv , sunt x altele …) Răspundeți cu sinceritate , dacă sunteți in stare : ați lucra in invatamant ? Pe salariul respectiv ? După 40 de ani , pe luna Ianuarie , ultimul salariu : 3547 lei in mâna . ????

    2. 18 sau 20 ore de predat. La acestea se adauga orele in care iti pregatesti ce sa predai, orele in care alcatuiesti teste de evaluare si le corectezi, orele in care scrii planurile de lectii. Pentru fiecare ora pe care o predai trebuie sa scrii cate un plan de lectie. Iar in invatamantul special nu exista manuale, acei profesori trebuie sa isi alcatuiasca de la zero fiecare lectie. In total, un profesor lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamana.
      Cum poti sa crezi ca un profesor doar intra in clasa si preda? Cine crezi ca pregateste cele 18 ore de lectii?

    3. Sunteti intr-o grava eroare: 18 ore de predare, dar pe langa asta mai sunt MULTE alte activitati: pregatirea lectiilor, activitati de perfectionare, consilii profesorale, serviciul de garda, pregatire evaluare, corectare teste, completare documente scolare, participarea in o groaza de comisii etc. Daca e asa de bine in invatament de ce nu se inghesuie lumea sa vina? De ce nu veniti si Dvs., daca aveti studiile necesare?

    4. Chiar toata lumea? Si invatatoarea dumneavoastra? V-ati gandit cam cat timp trebuie sa se gandeasca ce si mai ales cum va preda maine? Daca elevul X va fi iarasi neatent, cum trebuie sa reactioneze? Nu mai vorbesc ca subiectele pentru lucrari trebuie gandite inainte…. Asa ca. nu generalizati!

    5. Pentru ca habar nu aveti ce vorbiti! Ii plina tara de parerologi. Va asteptam in sistem. Curge lapte si miere aici!

  5. Dar dragi parlamentari să împărțiți între voi este foarte bine! pentru împărțeala se găsesc bani in buget,dar pentru un profesor care te formează încă de la grădiniță (Educatori) până termini facultatea nu se poate și niciodată nu o sa se poată! Vă bateți joc de țara asta atât de frumoasă… păcat de conducere..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Grădinița Politehnica, prima unitate de învățământ din România acreditată direct de ministrul Educației, peste decizia Consiliului ARACIP care a hotărât neacreditarea

Școala Primară „Politehnica” a Universității Politehnica din București a primit acreditare pentru nivelul preșcolar – grădiniță, pentru anul școlar următor – 2022-2023, potrivit unui ordin semnat de ministrul Educației, Sorin…
Vezi articolul