EXCLUSIV Gérard Mourou, premiul Nobel în Fizică 2018: Sunt implicat în mod real în proiectul din România, care va fi cel mai puternic laser din lume. Vom realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii

1.263 de vizualizări
Gerard Mourou la Măgurele, pe platforma laserului ELI-NP / Foto: eli-np.ro
Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele, a declarat în exclusivitate pentru Edupedu.ro că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobelul de anul acesta. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, a afirmat Gérard Mourou. Primul laser de 10 PetaWatt (PW) va funcționa în primăvară, “când România ar trebui să fie gata să ofere cea mai mare putere laser din lume. Cred că acesta va fi un eveniment demn de paginile New York Times”, a afirmat pentru Edupedu.ro reputatul cercetător.
  • Francezul Gérard Mourou a luat anul acesta premiul Nobel pentru Fizică, alături de americanul Arthur Ashkin şi canadianca Donna Strickland.
  • Premiul Nobel pentru Fizică 2018 a fost acordat pentru “invenții inovatoare în domeniul fizicii laser”, a anunțat pe 2 octombrie Comitetul Nobel.

Într-un scurt interviu acordat Edupedu.ro, laureatul premiului Nobel pentru fizică, Gérard Mourou, a declarat: “Știți că sunt implicat în mod real în proiectul din România, cu ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics – n.red.). Voi fi și de acum înainte. Voi începe să lucrez cu fizică nucleară folosind laserul vostru, care va fi cel mai puternic laser din lume, la ora actuală.

Gerard Mourou / Foto: polytechnique.edu

În martie sau mai, ELI-NP va fi gata și va produce 10 PTW, ceea ce va reprezenta un record mondial în domeniul laserelor. Vom realiza lucruri ieșite din comun în domeniul fizicii, aflându-ne într-o ipostază unică. Dacă ai așa ceva, ELI-NP atrage oamenii de știință înapoi în țară. Cei plecați acum vor reveni în țară. Dar vor fi atrași și cercetători străini de top”.

Mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu oamenii de știință români. Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă.

Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinație unică de lasere de înaltă intensitate și fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva. Cred că succesul este inevitabil. Foarte mulți oameni foarte buni se întorc din SUA, din Japonia și așa mai departe, iar acesta e un indiciu că laserul este într-adevăr atractiv”, a afirmat pentru Edupedu.ro reputatul cercetător francez.

Gérard Mourou a adăugat că vede “numeroase oportunități în privința acestui proiect, pentru că ELI-NP este singurul care operează cu fizica nucleară. Se numește Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics. Am ales România din perspectiva fizicii nucleare, pentru că aveți o experiență foarte solidă în materie de fizică nucleară”.

Potrivit lui Gérard Mourou, “Comitetul Nobel, vedem în acest moment, a transmis un semnal. Acela că Extreme Light e foarte importantă pentru știință; și a venit în momentul în care ELI-NP este pregătită pentru lasere”.

Gerard Mourou la Magurele / Foto: ELI-NP.ro

Am fost foarte încântat să văd că platforma Extreme Light, această temă a fost selectată de către Comitetul Nobel ca o temă importantă pentru știință. Bineînțeles că sunt și alte aplicații care se pot realiza, dar ELI-NP poate deja să contribuie semnificativ în știință”, a precizat Mourou.

Întrebat dacă există o legătură între platforma de la Măgurele și Nobelul pe care tocmai l-a obținut, Gérard Mourou a declarat: “Așa aș spune. Da. ELI-NP are o contribuție unică, alături de celelalte unități. Spun asta pentru că aș dori să includ și laserul Apollon, laserul francez”.

În ceea ce privește decizia guvernului român de a investi în 2011 în acest proiect de cercetare, în condițiile în care numeroși contestatari criticau o astfel de alocare de fonduri, reputatul cercetător a declarat că “ceea ce a făcut România este spectaculos. S-a implicat, deoarece a văzut că aceste lucruri sunt pentru viitor. Cercetarea e importantă pentru viitor. Compar mereu cercetarea cu o locomotivă. Într-un tren, importantă e locomotiva. Cred că cercetarea trage după ea toate vagoanele. Cercetarea are nevoie de inginerie de calitate, de oameni de știință buni, folosește mintea oamenilor”.

Laureatul premiului Nobel pentru fizică a mărturisit pentru Edupedu.ro că “e extraordinar” să fii cel care primește această distincție, “dar ai foarte multe responsabilități, pentru că oamenii ascultă ce spui și nu poți face greșeli. La acest nivel, trebuie să fii foarte atent cu ce faci și ce spui”.

Ca să concluzionez: Primul laser de 10 PetaWatt (PW) va funcționa în martie sau mai, când România ar trebui să fie gata să ofere cea mai mare putere laser din lume. Cred că acesta va fi un eveniment demn de paginile New York Times”, a declarat Gérard Mourou.

Premiul Nobel “presupune foarte multă muncă, foarte mult timp și e ceva ce nu poți prezice. Dar cred că ai șansă să primești unul, dacă ceea ce faci e foarte serios și unic. Dar sunt foarte mulți oameni de știință excelenți, care fac o treabă excelentă și care nu au premiul Nobel. Nu cred că ăsta trebuie să fie obiectivul. Important e ceea ce faci, iar dacă pentru asta primești și Nobelul, foarte bine. Dar cred că munca de calitate e ceea ce contează, fără să te bazezi prea mult pe premiu”, a încheiat Gérard Mourou.

Cum arată laserul de la Măgurele, într-un videoreportaj realizat de HotNews.ro acum 6 luni

Despre Gérard Mourou:

Gérard Mourou a făcut mai multe vizite în România, iar vizita din 2010 a fost hotărâtoare pentru ministrul de atunci, Daniel Funeriu, în participarea guvernamentală în proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care acum este unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare paneuropene.

Gérard Mourou este profesor la Haut Collège al Ecole Polytechnique, Franța, și director al centrului IZEST (International Center for Zetta-Exawatt Science and Technology) din cadrul Ecole Polytechnique. Este și profesor emerit la University of Michigan SUA și la University of Nizhny Novgorod Russia.

Gérard Mourou a inventat, alături de Donna Strickland, tehnica Chirped Pulse Amplification (CPA). Iată cum a explicat Nicolae Zamfir pentru Edupedu.ro, la momentul anunțării premiului Nobel în fizică, teoria din 1985 a lui Gérard Mourou și Donna Strickland: “pentru a crește puterea laserului, te izbești de dificultăți tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topește tot. Ideea lor a fost că întâi se lungește pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă și la sfârșit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârșit, după ce trece prin tot sistemul și se folosește întreaga putere numai la final, când interacționează cu materia”.

Gérard Mourou și-a petrecut 30 de ani din carieră în Statele Unite, la University of Rochester și la University of Michigan. Sursa și detalii

Citește și:


5 comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Independența instituției care acreditează și autorizează toate școlile și grădinițele din România, în pericol. ARACIP ar urma să fie puternic politizată, atrage atenția Ovidiu Voicu, președintele Centrului pentru Inovație Publică: Nu pot să facă parte din consiliul Agenției cei care vor să fie evaluați, pentru că nu ar mai fi evaluarea externă

Ministerul Educației a organizat, luni, 27 decembrie, o dezbatere publică în legătură cu proiectul unei Hotărâri de Guvern care schimbă modul de funcționare al instituției care acreditează toate școlile și…
Vezi articolul

Bacău: 13 profesori și secretara unei școli din Neamț, condamnați la un an de închisoare după ce au trecut elevi fictivi în catalog, ca să nu își piardă catedrele. Decizia nu este definitivă

Treisprezece profesori din judeţul Neamţ şi o secretară de liceu au fost condamnaţi în primă instanţă pentru fals intelectual în înscrisuri oficiale, după ce ar fi falsificat cataloage pentru a-şi…
Vezi articolul

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali solicită Ministerului Educației ca săptămâna 10-14 ianuarie, în care se încheie mediile, să fie de școală online pentru toți elevii: Scopul e „încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică”, în condițiile în care nu există teste și nici măsuri suplimentare de siguranță sanitară

Încetinirea pe cât posibil a valului 5 și pregătirea eficientă a școlii cu prezență fizică astfel încât etapele de predare și consolidare ale procesului educațional din semestrului 2 să nu…
Vezi articolul
Contestații depuse după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională

Mai multe asociații de elevi, după declarațiile Ralucăi Turcan referitoare la măști: Guvernul dă dovadă de iresponsabilitate înainte de începerea anului scolar / Asigurarea măstilor este obligatorie

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucuresti si Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramures (AEM) si Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) au emis, sâmbătă, un comunicat prin care…
Vezi articolul