VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de Arthur Ashkin și Donna Strickland

383 de vizualizări
Francezul Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de americanul Arthur Ashkin şi canadianca Donna Strickland. Premiul Nobel pentru Fizică 2018 a fost acordat pentru “invenții inovatoare în domeniul fizicii laser”, a anunțat pe 2 octombrie Comitetul Nobel.

Gerard Mourou a făcut mai multe vizite în România, iar vizita din 2010 a fost hotărâtoare pentru ministrul de atunci, Daniel Funeriu, în participarea la proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care acum este unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare paneuropene. Decizia finală pentru participarea României în proiectul de cercetare bazat pe ideea lui Mourou i-a aparținut ministrului Funeriu și premierului de atunci, Emil Boc.

Academia Suedeză arată că Mourou (École Polytechnique, Palaiseau, Franţa, şi University of Michigan, Ann Arbor, SUA) şi Strickland (University of Waterloo, Canada) au „pavat drumul către cele mai scurte şi intense impulsuri laser create de om. Tehnica dezvoltată de ei a deschis noi arii de cercetare şi a dus la aplicaţii industriale şi medicale”, relateaza News.ro.

Arthur Ashkin (Bell Laboratories, Holmdel, SUA) a fost premiat „pentru crearea pensetelor optice şi aplicarea lor în domeniul sistemelor biologice“. Academia explică faptul că „pensetele optice ale lui Ashkin apucă particule, atomi şi molecule cu degetele lor din fascicule laser. Pot examina şi manipula virusuri, bacterii şi alte celule vii, fără a le deteriora. Astfel, au fost create noi oportunităţi pentru observarea şi controlarea maşinăriei vieţii”.

Cunoscutul cercetător Cristian Presură a explicat, pe înțelesul tuturor, tehnica de amplificare a pulsurilor laser numită “Chirped pulse amplification”, pentru care Gerard Mourou și Donna Strickland au primit Nobelul în fizică:

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile trebuie să aibă până la finalul anului o strategie proprie de prevenire și combatere a plagiatului, care trebuie publicată pe site-ul lor. Vor primi 5 milioane de euro pentru verificarea doctoratelor din 1990 – 2016 – Cîmpeanu | VIDEO

„Fiecare universitate care e organizatoare de studii de doctorat va trebui să aibă, până la finele anului, o strategie proprie de prevenire și combatere a plagiatului, care trebuie publicată pe…
Vezi articolul