VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de Arthur Ashkin și Donna Strickland

396 de vizualizări
Francezul Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018, alături de americanul Arthur Ashkin şi canadianca Donna Strickland. Premiul Nobel pentru Fizică 2018 a fost acordat pentru “invenții inovatoare în domeniul fizicii laser”, a anunțat pe 2 octombrie Comitetul Nobel.

Gerard Mourou a făcut mai multe vizite în România, iar vizita din 2010 a fost hotărâtoare pentru ministrul de atunci, Daniel Funeriu, în participarea la proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), care acum este unul dintre cele mai mari proiecte de cercetare paneuropene. Decizia finală pentru participarea României în proiectul de cercetare bazat pe ideea lui Mourou i-a aparținut ministrului Funeriu și premierului de atunci, Emil Boc.

Academia Suedeză arată că Mourou (École Polytechnique, Palaiseau, Franţa, şi University of Michigan, Ann Arbor, SUA) şi Strickland (University of Waterloo, Canada) au „pavat drumul către cele mai scurte şi intense impulsuri laser create de om. Tehnica dezvoltată de ei a deschis noi arii de cercetare şi a dus la aplicaţii industriale şi medicale”, relateaza News.ro.

Arthur Ashkin (Bell Laboratories, Holmdel, SUA) a fost premiat „pentru crearea pensetelor optice şi aplicarea lor în domeniul sistemelor biologice“. Academia explică faptul că „pensetele optice ale lui Ashkin apucă particule, atomi şi molecule cu degetele lor din fascicule laser. Pot examina şi manipula virusuri, bacterii şi alte celule vii, fără a le deteriora. Astfel, au fost create noi oportunităţi pentru observarea şi controlarea maşinăriei vieţii”.

Cunoscutul cercetător Cristian Presură a explicat, pe înțelesul tuturor, tehnica de amplificare a pulsurilor laser numită “Chirped pulse amplification”, pentru care Gerard Mourou și Donna Strickland au primit Nobelul în fizică:

Citește și:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Negocieri de fuziune între Universitatea Maritimă și Politehnica București, anunțate în presa din Constanța. UPB discută și cu Universitatea din Pitești, rectorul Costoiu confirmă discuții cu “multiple universități”. Ținta: o Universitate Națională de Științe și Tehnologie Politehnica 

Universitatea Maritimă din Constanța (UMC) poartă discuții pentru o posibilă fuziune cu Universitatea Politehnica din București (UPB), relatează mai multe publicații constănțene. UPB desfășoară negocieri similare cu cel puțin încă…
Vezi articolul

Premierul Cîțu – niciun răspuns la 2 luni de când rectorul uneia din marile universități din România i-a cerut schimbări legislative pentru a face funcțională relația universități-mediul economic. Daniel David: Recunosc, cu oarecare surprindere și poate chiar o ușoară dezamăgire, că nu am avut încă o reacție

Premierul Florin Cîțu nu a trimis niciun răspuns solicitării oficiale transmise acum 2 luni de rectorul Universității Babeș-Bolyai, printr-o scrisoare deschisă, de a schimba legislația astfel încât relația dintre universități…
Vezi articolul

Rectorul Nicolae Istudor spune că Academia de Studii Economice, instituție care se declară “independentă față de religii”, este o “instituție credincioasă”. El anunță cenzurarea “comentariilor negative” – Reacție în controversa icoanelor date ca premiu pentru studenții de nota 10

Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din București spune că universitatea pe care o conduce este “o instituție credincioasă”, potrivit Euronews România. Totodată, el este citat vorbind despre o cenzurare…
Vezi articolul

Studenții solicită suspendarea cursurilor în universități și un plan de urgență pentru prevenirea răspândirii Covid-19

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a solicitat, luni, Ministerului Educației suspendarea cursurilor în universități și măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului Covid-19, “pentru siguranța membrilor comunității universitare”.…
Vezi articolul