Sondaj IRES: 46% dintre părinții elevilor de 12-18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID. 16% dintre elevi sunt imunizați, dar 70% dintre părinții copiilor nevaccinați vor școală în format fizic fără să-i vaccineze

Rezultatele sondajului IRES despre Vaccinarea COVID-19 în România / Foto: IRES

Rezultatele sondajului IRES despre Vaccinarea COVID-19 în România (sept. 2021) / Foto: IRES

70% dintre părinții copiilor care nu sunt vaccinați, cu vârste între 12 și 18 ani, din România, vor ca elevii să meargă fizic la școală, dar să nu îi vaccineze, arată datele unui sondaj IRES făcut după începerea școlii, în perioada 16-29 septembrie 2021. Cei nevaccinați reprezintă mai mult de jumătate din părinții chestionați (54%), potrivit studiului.

„Dacă ar avea posibilitatea de a alege, 80% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani care nu sunt – până în prezent – vaccinați împotriva COVID-19, ar alege pentru copiii lor ca aceștia să nu fie imunizați: 70% ar dori ca aceștia să participe la școală în format fizic, neimunizați fiind, iar 10% ar dori pentru copiii lor neimunizați să participe la școală în format online. 17% ar alege vaccinarea copiilor lor, 16% urmând să participe fizic la cursuri, iar 1% în format online”, potrivit analizei Institutului Român pentru Evaluare și Strategie.

16% dintre părinții chestionați au spun că, până în prezent, copilul lor (12-18) a fost deja vaccinat împotriva COVID-19.

În ce îi privește pe ei, 46% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID-19. Rata la nivel național fiind în jurul a 28%.

Potrivit sondajului, vaccinarea copiilor este strict corelată cu disponibilitatea de vaccinare a părinților lor: 2% dintre copiii vaccinați au părinți nevaccinați, în timp ce în cazul a 97% dintre copiii nevaccinați nici părinții lor nu sunt imunizați împotriva COVID-19. Totodată, testarea copiilor cu vârsta între 12 și 18 ani este mai ridicată în rândul părinților care se încadrează în profilul celor preocupați și informați, care sunt vaccinați sau au trecut prin boală.

„Sondajul IRES evaluează percepțiile, atitudinile și comportamentele părinților care au copii cu vârste între 12 și 18 ani cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Am ales să investigăm acest segment de populație în contextul începerii anului școlar în format fizic, dar și din perspectiva faptului că au trecut deja 4 luni de când este posibilă și vaccinarea copiilor mai mari de 12 ani”, potrivit autorilor studiului.

Articolul este în curs de actualizare

Exit mobile version