Sondaj IRES: 46% dintre părinții elevilor de 12-18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID. 16% dintre elevi sunt imunizați, dar 70% dintre părinții copiilor nevaccinați vor școală în format fizic fără să-i vaccineze

1.796 de vizualizări
Rezultatele sondajului IRES despre Vaccinarea COVID-19 în România / Foto: IRES
Rezultatele sondajului IRES despre Vaccinarea COVID-19 în România (sept. 2021) / Foto: IRES
70% dintre părinții copiilor care nu sunt vaccinați, cu vârste între 12 și 18 ani, din România, vor ca elevii să meargă fizic la școală, dar să nu îi vaccineze, arată datele unui sondaj IRES făcut după începerea școlii, în perioada 16-29 septembrie 2021. Cei nevaccinați reprezintă mai mult de jumătate din părinții chestionați (54%), potrivit studiului.

„Dacă ar avea posibilitatea de a alege, 80% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani care nu sunt – până în prezent – vaccinați împotriva COVID-19, ar alege pentru copiii lor ca aceștia să nu fie imunizați: 70% ar dori ca aceștia să participe la școală în format fizic, neimunizați fiind, iar 10% ar dori pentru copiii lor neimunizați să participe la școală în format online. 17% ar alege vaccinarea copiilor lor, 16% urmând să participe fizic la cursuri, iar 1% în format online”, potrivit analizei Institutului Român pentru Evaluare și Strategie.

  • Sondajul IRES a fost făcut pe un eșantion de 1.032 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani și este reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România. Studiul are o eroare maximă tolerată de ± 3,1%, fiind realizat în perioada 16 – 29 septembrie 2021 prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

16% dintre părinții chestionați au spun că, până în prezent, copilul lor (12-18) a fost deja vaccinat împotriva COVID-19.

În ce îi privește pe ei, 46% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID-19. Rata la nivel național fiind în jurul a 28%.

Potrivit sondajului, vaccinarea copiilor este strict corelată cu disponibilitatea de vaccinare a părinților lor: 2% dintre copiii vaccinați au părinți nevaccinați, în timp ce în cazul a 97% dintre copiii nevaccinați nici părinții lor nu sunt imunizați împotriva COVID-19. Totodată, testarea copiilor cu vârsta între 12 și 18 ani este mai ridicată în rândul părinților care se încadrează în profilul celor preocupați și informați, care sunt vaccinați sau au trecut prin boală.

„Sondajul IRES evaluează percepțiile, atitudinile și comportamentele părinților care au copii cu vârste între 12 și 18 ani cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Am ales să investigăm acest segment de populație în contextul începerii anului școlar în format fizic, dar și din perspectiva faptului că au trecut deja 4 luni de când este posibilă și vaccinarea copiilor mai mari de 12 ani”, potrivit autorilor studiului.

Articolul este în curs de actualizare


3 comments
  1. 70 la suta. Si abia asta e un procent real. Nu ca”caturile prezentate recent cu nu stiu careasiciatie a parintilor care cere online. Adevarul adevarat e ca msi toti vrem fizic. Doar ca parintii nu vor sa i si vaccineze. Inconstienti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Igor Șarov, ministrul Educației din Republica Moldova: Planificăm începerea anului școlar pe 1 septembrie, când cadrele didactice vor recupera materia restantă și vor consolida subiectele predate online / Despre educația digitală de la clasa I și soarta examenelor

Copiii din Republica Moldova au educație digitală obligatorie încă de la clasa I, iar după primele 3 săptămâni de la închiderea școlilor au la dispoziție o platformă de educație online…
Vezi articolul

Gerontocrația amenință universitățile, prin securizarea posturilor de conducere pentru „dinozauri“: Orice grad universitar va putea rămâne titular în facultăți până la 70 de ani, după care cu prelungire anuală poate preda „fără limită de vârstă“, prevede proiectul Legii educației Deca

Legea educației prezentată public de ministrul Ligia Deca pe 27 februarie 2023 transformă universitățile în moșii ale clicilor universitare la putere acum: profesorii și cercetătorii vor putea să rămână titulari…
Vezi articolul

Profesorii au nevoie ca statutul social să le fie recunoscut și munca lor apreciată, să lucreze într-un mediu al încrederii, iar salariile nu se corelează automat cu mulțumirea față de profesie – Andreas Schleicher, OCDE, despre lucrurile care fac atractivă cariera didactică

“Dacă îi izolezi pe profesori într-o clădire, societatea nu o să interacționeze niciodată cu respect. Dacă îi transformi în personalități publice, le oferi ocazia să joace un rol, nu doar…
Vezi articolul