ERATĂ Mai puțini analfabeți în ultimii 10 ani, potrivit Recensământului 2021 – 143.600 de persoane / Peste 7 milioane de persoane au terminat cel mult 8 clase, adică 40 % din populația rezidentă

303 vizualizări
Foto: © Samorn Tarapan | Dreamstime.com
În România, 143 de mii de persoane sunt analfabete, potrivit Recensământului Populației și Locuințelor din 2021. Numărul este în scădere cu circa 100 de mii de persoane față de cifrele de la Recensământul din 2011.

ERATĂ: Ne cerem scuze pentru eroarea difuzată în forma inițială a articolului, legată de numărul persoanelor analfabete!

  • Datele recensământului populației și locuinței 2021 arată că populația rezidentă a României a scăzut cu un milion față de 2011, ajungând în 2021 la 19.053.815 de persoane.
  • Datele complete și finale (pe județe) vor fi făcute publice, etapizat, începând cu luna mai a anului viitor și până la finalul anului 2023.

Potrivit recensământului populației și locuințelor din 2021, 43,5% din populația țării are studii medii (include persoane care au absolvit nivelul postliceal și de maiștri, liceal sau profesional de ucenici), mai mult cu aproape 6% față de ultimul recensământ din urmă cu 10 ani. 

Sunt cu 10% mai puține persoane cu studii scăzute față de recensământul din 2011: 40,5% în 2021 din populația rezidentă (care au absolvit doar nivelul gimnazial, primar, preșcolar sau care nu au absolvit școala). În cifre, asta înseamnă 7.716.975 de persoane. Dintre acestea, 143.600 de persoane sunt analfabete.

Pe sexe, sunt mai multe femei cu studii scăzute decât bărbați, 3.948.223 de femei față de 3.551.932 bărbați. 

În urmă cu 10 ani erau 10.060.820 de persoane care aveau studii scăzute, dintre care 245.400 erau analfabete.

Populația cu studii medii (include persoane care au terminat liceul, nivelul postliceal și de maieștri sau profesional de ucenici) este de 43,5%, dintre care mai mulți bărbați decât femei: 4.331.899 de bărbați decât femei, 3.948.223.

Date principale despre recensământ 2021

Populația activă este de 8.185.049 de persoane, față de 9.180.337 persoane în 2011.

Recensământul populației și locuințelor 2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital.

Procentajul persoanelor care nu s-au recenzat (fie prin autorecenzare, fie prin intermediul recenzorului) până la finalul zilei de 31 iulie 2022, ultima zi de recenzare, a fost de 4,8% din totalul populației rezidente.

Populația inactivă cuprinde 10.868.800 persoane din care elevii și studenții aproape o treime (32,0%).

Metodologie

Conform acestor recomandări, populația rezidentă a României include:

  • persoanele de cetățenie română, străină sau fără cetățenie cu reședința obișnuită în România;
  • persoanele cu cetățenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forțelor armate naționale staționate în restul lumii, personalul național al bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului geografic al țării, persoanele de cetățenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave și platforme plutitoare operând parțial sau în întregime în afara teritoriului economic, notează INS în comunicat.

Conform definiției internaționale, nu s-au cuprins în populația rezidentă a țării:

  • persoanele de cetățenie română, străină sau fără cetățenie cu domiciliul în România plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puțin 12 luni sau cu intenția de a rămâne în străinătate o perioadă de cel puțin 12 luni: la lucru, în căutarea unui loc de muncă, la studii, în interes de afaceri etc. (persoane plecate pe perioadă îndelungată);
  • persoanele de cetățenie străină sau fără cetățenie venite în România pentru o perioadă mai mică de 12 luni (persoane temporar prezente).

Nu au făcut obiectul recensământului și nu au fost înregistrate la recensământ următoarele categorii de populație: persoanele care nu dețin cetățenie română din cadrul reprezentanțelor diplomatice, consulare și comerciale sau al reprezentanțelor organizațiilor internaționale și nici membrii familiilor lor, personalul forțelor armate străine, personalul flotei comerciale navale și aeriene – cetățeni străini, care la momentul de referință al recensământului se află temporar pe teritoriul țării.

Au făcut obiectul recensământului, dar nu au putut fi înregistrate în chestionarele individuale
următoarele categorii de persoane:

  • persoane care au refuzat explicit sau tacit recenzarea, care nu au vrut să se auto-recenzeze și nici să primească vizita recenzorului (populație necontactată).

Procentajul persoanelor care nu s-au recenzat (fie prin autorecenzare, fie prin intermediul recenzorului) până la finalul zilei de 31 iulie 2022, ultima zi de recenzare, a fost de 4,8% din totalul populației rezidente de 19,05 milioane persoane, transmite INS.

Foto: © Samorn Tarapan | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2023 – sesiunea specială. Elevii susțin joi, 18 mai, proba scrisă la Limba română. Candidații vor avea asupra lor doar cartea de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă de culoare albastră

Elevii care s-au înscris la sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2023 susțin joi, 18 mai, proba scrisă la Limba și literatura română, potrivit calendarului oficial. Ieri a avut loc…
Vezi articolul

INTERVIU Cercetătoarea Alina Dolea: Migranții ajung să dezvolte o anumită sensibilitate cu privire la modul în care România e percepută. Experiența „între aici și acolo, nici aici, nici acolo” contribuie la sentimentul de însingurare, teren propice pentru teme precum cele ale AUR

Partidul AUR s-a clasat pe locul treilea în diaspora, cu aproape 25% din voturi, imediat după USR Plus și PNL, potrivit rezultatelor parțiale. Cum a fost posibil ca diaspora românească,…
Vezi articolul