Scrisoarea unei mame către guvernanți: Nimeni nu va fi cu gândul la carte în școli, ci la boală și la moarte. Lăsați copiii acasă până în toamnă!

46.009 vizualizări
Foto: Pexels.com
Edupedu.ro publică scrisoarea unei mame care povestește că are doi copii, dintre care unul cu alergie, și le cere public guvernanților ca elevii să fie lăsați acasă până în toamnă. “Organizați sesiunile de examene respectând normele necesare și lăsați copiii acasă până în toamnă. Nimeni nu va fi cu gândul la carte în școli, ci la boală și la moarte. Nu uitați faptul că un copil de școală știe despre boala asta exact ceea ce știm și noi, adulții: că ne poate omorî pe unii dintre noi”, scrie părintele.

“Nu e o povară ușoară pentru un copil să știe că merge la școală și își poate îmbolnăvi familia când vine acasă… Lăsați-i acasă până în toamnă, cumpărați-le niște timp, oferiți niște timp medicinei să câștige puncte în cursa cu boala! Poate îi privați de niște cunoștințe, dar e costul pe care ni-l asumăm ca să salvăm niște vieți! Vă rog!”, spune aceasta.

Scrisoarea apare în contextul în care autoritățile au anunțat că pregătesc un plan pentru redeschiderea școlilor.

Redăm conținutul integral al acestei scrisori, cu acordul autoarei care a dorit să își protejeze identitatea.

Scrisoare deschisă din partea unei mame

Stimați guvernanți,

Un lucru important pe agenda dvs este legat de redeschiderea unităților de învățământ, de la grădinițe până la universități. Sunt mama de doi copii și aș vrea să vă adresez niște întrebări.

După cum sunt sigură că știți, școlile din mediul urban sunt, aproape fară excepție, supraaglomerate. Clasele de 20 de elevi, cu o suprafață a sălii de clasă adecvată la numărul de suflete care petrec acolo între 4 și 8 ore pe zi, există numai pe hârtie. Realitatea noastră este alta: clase de peste 30 de elevi (adesea peste 35), înghesuiți în spații în care abia încap băncile, printre care tu, cadru didactic, cu greu te strecori.

Cum se poate asigura distanțarea socială în aceste condiții? Cum poți controla ca peste 30 de copii de ciclu primar să poarte corect masca și să nu ducă mâna la față 4 – 5 ore pe zi? Cum îi poți determina să se spele corect pe mâini, la fiecare pauză, când pe palier există un singur grup sanitar, cu 1 – 2 chiuvete și adeseori fără săpun?

Spuneți că la cei mici, formele de boala sunt ușoare. Dar există, domnilor miniștri, copii cu alergii, copii cu astm, copii cu alte comorbidități, care au și ei dreptul să trăiască. Există copii care vin acasă la părinți cu comorbidități, sau care sunt îngrijiți, după ore, de bunici care au peste 60 de ani.

Poate copilul face o formă ușoară de boală, poate nici nu vom ști că s-a infectat, decât când îi vom îngropă un părinte sau un bunic…

Ce ne facem, domnilor miniștri, cu cadrele didactice? Pe dumnealor le-ați întrebat ce vârste au, ce boli asociate? Și ei petrec ore lungi în compania a 30 de elevi în ciclurile primare, sau a o sută de elevi pe zi mai târziu, în anii mai mari. Profesorii de limbi străine intră și la clasele primare, intră și la clasele mai mari. Școlile au o intrare pentru profesori și tot o intrare și pentru sutele de elevi. Cum rezolvăm problemele acestea?

Probabil vă uitați la exemplul altor state europene. Știm că Danemarca și-a deschis de curând școlile. Nu pe toate, domnilor miniștri, doar pe unele dintre ele. Am urmărit un interviu cu un director al unei unități care s-a deschis acum, în primul “val”. Domnul acela povestea ce măsuri s-au luat pentru prevenirea îmbolnăvirilor. De pildă, ne spunea că s-au deschis doar câteva dintre școli, ca un fel de experiment – să se vadă ce se va întâmplă după. Petrecuse câteva zile asigurandu-se că:

  • geamurile și ușile claselor și ale școlilor vor fi permanent deschise, ca să se ventileze corespunzător spațiul;
  • copiii nu vor avea pauze propriu-zise, pentru a se evita contactul prea apropiat între ei; ei își vor petrece timpul doar în bancă;
  • băncile au fost rearanjate în clase, astfel încât copiii să respecte distanța minimă de 2m între ei;
  • grupurile sanitare au fost reevaluate și pregătite în ideea în care copiii aceia trebuie să se spele pe mâini frecvent și să aibă la dispoziție apă caldă, săpun și dezinfectant;
  • sălile de clasă și băncile urmau să fie dezinfectate zilnic.

Cum facem, domnilor miniștri, în școlile de stat în România? Copilul meu învață într-o clădire care are 7 clase pe palier, cu un grup sanitar cu două chiuvete la care deseori săpunul dispare pentru că fie se termină, fie se joacă copiii cu el. Clasa e la parterul unui corp care are și două etaje și în care se intră printr-o ușa simplă, ca de apartament. Prin clasa ei, învățătoarea abia are loc să se miște printre bănci. Și suntem privilegiați, pentru că avem grup sanitar și încălzire iarna; dar câte școli sunt private și de acest confort elementar?

Cât despre igiena și dezinfecție… Personalul auxiliar din școli era insuficient și pe vremea când se considera că un mop plimbat și la baie, și pe culoare, e ok; cum să discutam despre dezinfectarea zilnică a claselor, făcută cu simț de răspundere, când femeia de serviciu are în sarcina să intre în fiecare clasă o dată pe săptămână? De unde facem rost de substanțe adecvate petnru dezinfecție și cine le aplică corespunzător?

Le-am închis primele, domnilor miniștri, pe ideea că toți copiii sunt vectori excelenți pentru boala asta, chiar dacă majoritatea dintre ei nu fac forme grave de boală. Ăștia ca mine, mai ghinioniști, care au un copil cu teren alergic sau cu astm, nu mai îndrăznim să spunem nimic. Dacă le deschidem de la primele măsuri de relaxare, pierdem două luni de stare de urgență. Efectiv le pierdem, le ștergem cu buretele, toate eforturile și pierderile economice de până acum vor fi fost în van.

Gândiți-vă bine, vă rog. Și la copii, dar și la profesorii lor, și la părinții și la bunicii lor. Deschideți mai întâi magazinele mici. Afacerile mici. Dați-le oamenilor ălora o șansă să nu moară de foame, dar dați-ne și nouă o șansă să ne protejăm în continuare. Pentru că atunci când trimiți copilul la școală, în condițiile din România, nu mai putem vorbi despre nici o măsură de protecție sau de distanțare socială. Copiii nu știu și nu pot să se protejeze, iar ei vin acasă la părinți, frați, bunici.

Organizați sesiunile de examene respectând normele necesare și lăsați copiii acasă până în toamnă. Nimeni nu va fi cu gândul la carte în școli, ci la boală și la moarte. Nu uitați faptul că un copil de școală știe despre boala asta exact ceea ce știm și noi, adulții: că ne poate omorî pe unii dintre noi. Uneori, pe cei care ne sunt dragi. Nu e o povară ușoară pentru un copil, să știe că merge la școală și își poate îmbolnăvi familia când vine acasă… Lăsați-i acasă până în toamnă, cumpărați-le niște timp, oferiți niște timp medicinei să câștige puncte în cursa cu boala! Poate îi privați de niște cunoștințe, dar e costul pe care ni-l asumăm ca să salvăm niște vieți! Vă rog!

Photo by Stefan Lobont from Pexels


24 comments
  1. Ar trebui să se găsească soluții realiste, pornindu-se de la realitatea existentă în școlile românești la acest moment, nu din birouri transmițând ordine absurde: școlile vor face …., cadrele didactice vor face …. Se dă o școală cu 1700 de elevi, cu colective între 30 și 44 de copii (că nu se suplimentează norme didactice pt că se face economie), cu clădire de 3 nivele în care există grupuri sanitare doar la parter (că așa a fost construită), cu un singur asistent medical la 1700 de copii și 6 corpuri de clădire (că nu aprobă DAC-ul un alt post pt că ai cabinet stomatologic cu 2 medici la care de altfel nu vine nimeni), fără medic școlar din ianuarie (când s-a dat legea cu interzicerea detașărilor, medicul a trebuit să plece iar soluția din ianuarie a fost 1 medic la 11 școli) …. Asta este o parte a realității. Care trebuie schimbată. Dar nu se poate schimba acum. Și arată mai bine decât multe alte situații concrete. Probabil că nu se știe care este realitatea. Dacă nu știi că medicii nu sunt angajați de școală ….. Și, în aceste condiții, ”conducerea școlii va găsi soluții” pentru ca elevii să fie în siguranță la școală. Propunerea mea, ca profesor, este să se continue activitățile online (cu rezolvarea punctuală de către comunitate a situațiilor în care elevii chiar nu au acces la internet), să se susțină doar Evaluarea națională și Bacalaureatul. Nu se întâmplă nimic dacă o parte dintre competențele planificate anul acesta se vor face anul viitor. Sănătatea, siguranța și liniștea sufletească a copiilor sunt mai importante. Și, ca să închei, așa este: profesorii nu sunt bone. Confundați lucrurile.

  2. Buna ziua!
    Eu cred ca e cazul sa învățăm sa fim responsabili și sa găsim soluții astfel încât procesul de învățământ sa se desfășoare în condiții optime. Statul acasă seamănă, din punctul meu de vedere, cu struțul care bagă capul în nisip și crede ca s-a ascuns și astfel se rezolva problema. Daca stau acasă elevii, cadrele didactice, nu dispare virusul ca prin minune. Școala online este o metoda temporara. Daca învățământul ar însemna doar transmiterea de cunoștințe, atunci, da, este soluția. Dar nu despre asta e vorba în învățământ, ci despre înțelegerea noțiunilor, despre motivație , despre formarea de abilități și atitudini.
    Intr-adevăr cred ca problema cea mai importanta o reprezinta terminarea anului școlar, mai ales pentru cei din clasele terminale. De aceea propunerea mea este ca numai aceștia sa reînceapă cursurile iar celorlalți sa li se încheie mediile doar cu notele pe care le-au obținut pana acum. Cat privește tezele, acestea vor putea fi planificate astfel încât sa se respecte distanțarea sociala printr-o planificare la nivelul școlii.
    In învățământul universitar cred ca se pot reîncepe cursurile având în vedere ca aici vorbim de adulți responsabili care știu sa se protejeze, dar atenție trebuiesc luate măsuri de asigurarea a distanțării sociale și de protecție (masca, mănuși, dezinfectant, scanere de temperatura etc.). Ar trebui făcută analogia cu măsurile de protecție luate în cazul magazinelor alimentare, eu cred ca sunt bune.
    Mai rămâne sa fim și noi responsabili atunci când ieșim din casa. PROTEJAȚI-VA!

  3. Concluzia la mai multe articole având ca subiect reluarea cursurilor:
    – nu poți organiza cursuri online, pentru că disctiminezi copii defavorizați și profesorii incompetenți, care nu pot fi controlați;
    – nu poți relua cursurile afectiv în școli, pentru că e periculos pentru copii și profesori;
    MORALA: să mergem toți la cules de ceva, undeva, unde trăiesc oameni întregi la cap!

    1. 1. Cum adica, sa reiei cursurile, in scoli, …AFECTIV ???
      2. Ce inseamna “sa disctiminezi “???
      3. La cules de ceva….. Ce ???

  4. De ce nu facem o petitie online? Poate ne vor lua cumva in seama! S-a punctat totul foarte bine! Nu ai cum sa faci distantare sociala in scoli sau in clase super aglomerate. Cat de multi poti responsabiliza un copil din gradinita sau ciclul primar sa se spele foarte bine pe maini minim 20 de secunde, sa nu atinga apoi nimic pana ajunge in clasa, sa nu-si sufle in gura unul celuilalt si exemplele pot continua! Mie personal imi este frica sa-mi duc copilul la scoala, mai ales ca locuiesc cu parintii care au bineinteles diverse probleme de sanatate!😤😔

  5. Acum ne cer noua profesorilor parerea, ca apoi sa hotarasca ei …si dau vina pe noi. Adica ati avut dreptul la parere. Asta fac guvernantii. Nu toti profesorii suntem de acord sa inceapa scoala in mai, sa se dea examene de bacalaureat, admitere si titularizare . Nu poti sa spui prea multe pentru ca politrucii decid. Nu muncesc cu copiii si nu stau la catedra. Stau in partid si dorm. Vai de noi ce va iesi. Imi pare rau dar si eu am copil in clasa a 12 , pot sa recunoasca mediile din anii precedenti , dar nu vor. Pot sa recunoasca mediile de la titularizare din anul trecut dar…trebuie sa intre iar cineva pe pile… Asta e tara.

  6. Adevărat..copii cu astm sunt pe ,,linia întâi,,de front ei vor avea teama că orice minut inpreuna cu colegii îl poate costa viața…(vorbesc în cauză )

  7. Unitatile scolare din tara nu sunt pregatite pentru revenirea copiilor in siguranta la scoala,sunt multi in clasa ,elevii nu sunt educati riguros pentru respectarea unor reguli clare la scoala,cadrele didactice sunt superficiale si oricum ei si nici in conditii normale nu-i supravegheaza in timpul pauzelor,multi dintre ei nici in timpul orelor de curs.Profesorii intarzie la ore,stau la discutii in cancelarie.Din contactul si asa zisa,,colaborare” cu ei ,unii mi-au spus ca ce fac copiii in pauza nu este problema lor.Singurii carora le pasa de copiii nostri,suntem noi parintii,profesorii ,societatea nu -i sprijina deloc.

    1. e frumos sa generalizati? dar dvs, stimate parinte, nu tot prin scoala ai trecut pana te.ai format ca om? ce ti s-a intamplat atunci cand un “profesor de serviciu” se uita dupa tine printre alte 250 de copii in pauze? ai patit ceva? cum poate un singur om sa aiba grija de asa multi elevi in timpul pauzelor? el nu are dreptul la cele 10 minute de recreere??? ce ati scris sunt doar rautati, iar daca vreti sa faceti ceva cu real folos, atunci EDUCATI-VA COPILUL inainte si in paralel cu scoala!!!

  8. Adevărul e că și politicienii noștri nu au învățat prea mult. Eu propun fără școală. Clar te poate îmbolnăvii. Mămica zice bine. Și să nu uităm #staiînvizuină.

  9. Și la toamnă cu ce va fi diferit? Și cum să deschideți afacerile mici cu copiii acasă? Noi avem o afacere mică, cine ne educă și supraveghează copilul cât suntem la job, la clienți etc.? În teorie, sunt de acord cu dumneavoastră că e mai sănătos să stea acasă. În practică, e imposibil. În plus, copilul meu este înscris la o grădiniță privată care nici nu va mai exista în toamnă dacă vor fi obligate să stea închise toată vara. Și ele sunt tot afaceri. Mici. Cu respect.

    1. Scoala nu este agentie de bone.In ultima vreme tot mai multi parinti frustrati ca stau cu odraslele pe cap, clacheaza psihic si se umplu de frustrari si refuleaza asupra tagmei profesorilor( by the way, voi nu va stapaniti copilul acasa, dar balacariti cadrul didactic ce trebuie sa va tina in frau si sa va educe zeci de plozi pe ora). Ai facut copii, ti ai facut si un plan B pentru situatia in care se inchid scoli, se amana, se inzapezesc s.a.m.d. Daca nu, iti iei babysitter.Ca eu n-am facut 4-5 ani de scoala ca sa ti sterg tie la fund copiii ca nu ai tu cu cine ii lasa acasa.Pentru asta sunt bone.Scoala este institutie de educatie, nu sociala. STITI DOAR SA ARUNCATI CU NOROI IN CADRUL DIDACTIC.Fiti voi profesori! Aveti voi grija de ei mai bine decat noi!!!

      1. Dar cand te-ai facut invatator sau profesor nu stiai ca trebuie sa lucrezi cu copii?
        La asa limbaj (odrasle, plozi, sters la fund) ar trebui sa fi dat afara din sistemul de invatamant, instant.
        Sigur esti un frustrat care poate a luat examenul pentru post cu nota 5-6 dar are aere de mare academician.

        Penibil!

        Si din pacate mai sunt multi care gandesc exact ca si tine. Si sunt sigur ca esti printre aceia care se simt importanti cand intra pe in scoala pe INTRAREA PROFESORILOR iar “plozii” prin spatele gardului.

        RUSINE !!!

        1. Dacă privim lucrurile cu realism, fiecare are o justificare a punctului său de vedere. E firesc ca cei care au afaceri să le pună pe primul plan, deoarece de ele depinde venitul familiei și aceștia sunt mai dispuși să își asume riscul trimiterii copiilor la școală. Pe de altă parte, e normal ca mulți părinți să se teamă pentru că, să fim serioși, nu se pot asigura măsuri de protecție și distanțare în școli. Mai este și problema expunerii unor profesori care au riscuri legate de vârstă sau diverse boli.
          Există, de asemenea, o anumită frustrare a profesorilor care au și ei dreptate când afirmă că școala este considerată de mulți părinți ca un substitut de baby-sitter: profesorul trebuie să supravegheze constant zeci de copii, să-i captiveze și să-i distreze prin tot felul de „artificii” care de multe ori nu au legătură cu materia, să le fie psiholog, medic, paznic, părinte, prieten, ghid turistic, consilier de carieră etc, mai puțin… profesor, pentru a nu-i stresa. Să dea atenție exclusivă fiecăruia… în același timp, să fie mereu în formă și vesel, indiferent ce probleme personale are. Și pe lângă toate astea, să-i facă tobă de carte pe toți. Și în tot acest timp, părintele îi dedică propriului copil un minim de timp, fiind foarte ocupat, timp care se concretizează de multe ori în plimbarea de weekend la mall și săptămâna la resortul estival turcesc sau românesc. Acum se vede în situația de a petrece cu propriul copil 24/24, de a-i fi prieten, psiholog, entertainer, ghid , supraveghetor etc etc. Și constată că nu e ușor. Și își dorește să înceapă mai repede școala aia cu profesori nervoși și frustrați, care nu se dedică suficient elevilor…

          1. Stimata doamna, nici daca mi-as fi pus in ordine de o mie de ori ideile zdruncinate de predarea online( mentionez ca nu mi mai simt incheietura mainii si ochii miopici ma dor), n as fi putut pune atat de bine punctul pe i ca dumneavoastra.Doamna, NE AM SATURAT SA FIM UN JEG IN FATA AUTORITATILOR SI PARINTILOR, SA FACEM DE TOATE si nu mai putem.Da, suntem frustrati de propria neputinta in fata: prostiei, urii, invrajbirii, bataii de joc, sfidarii si mai ales luarii de prosti.Si ne am inrait.Si nu se intreaba nimeni de ce, ci doar cum poate sa ne mai dea un pumn in gura, in speranta ca vom riposta, ca sa se demonstreze ca suntem…rai.Va multumesc pentru cel mai pertinent comentariu.Este atat de obiectiv, incat, citindu l, m am intrebat de 3 ori daca nu cumva este ironic, scris la misto sau cu rautate.Nu mai credem in nimic bun.

      2. Stimate domn, daca dumneavoastra sunteti profesor, sper ca fiica mea sa nu va intalneasca niciodata. Ce-ati scris mai sus e o mizerie si ma intreb de ce un site care modereaza comentariile lasa publice asemenea atacuri la persoana.
        Spre deosebire de dumneavoastra, opinia mea liber exprimata nu a jignit pe nimeni.

        1. Stimata doamna, nu trebuie sa o luati ca pe ceva direct.Efectiv, s-a pus de atatea ori problema sa nu mai tot plangeti pe la colturi ca nu aveti unde va lasa copiii cand se inchid din varii motive scolile.Dreptul dumneavoastra la opinie este liber, ca si al meu si faptul ca avem opinii diferite pe un articol educational nu inseamna ca puteti sa catalogati si dumneavoastra si Paul Rusu cat de capabil am fost eu cand mi-am dat examenele sau cat de bun cadru didactic sunt.In primul rand, munca unui cadru didactic nu presupune tot ceea vreti voi mereu.Deja ni se pun in carca atributii multe care nu au legatura cu profesia de cadru didactic.Sunt dintre cei ce sustin NEinceperea scolii pana la toamna, dar nu pentru ca voi sa aveti cu cine lasa copiii, ci pentru binele nostru comun.Inclusiv binele copilului tau. E chiar culmea: femeia aceea isj striga durerea deoarece copiii s-ar putea imbolnavi, iar dumneavoastra disperati ca nu veti avea cu cine-i lasa.Este parerea mea si va rog sa o respectati: din ce in ce mai mult scoala nu mai este vazuta ca o institutie de educatie, ci un fel de cresa.Si asta mi se pare gresit.Dati-mi in cap pentru asta!

  10. Este o scrisoare care exprimă îngrijorarea multor părinți !!! Eu,mă îndoiesc, că vor fi capabili să gestioneze corect copiii în școli !!!Cei care decid ,în numele nostru,pentru copiii noștrii să se gândească la SIGURANȚA lor !!! De ce nu rămâne școala online ? Și până în toamnă să dotați școlile cu materiale dezinfectante și echipament de protecție ? Poate revizuiți și programa ,mult prea stufoasă și manualele depășite fizic și uneori moral. Dacă nu înțelegeți că învățământul românesc trebuie să se reseteze, riscăm să devenim o țară plină de analfabeți și analfabeți funcționali.

    1. Scoala online functioneaza foarte bine in multe scoli.
      Scoala fizica a epuizat multi elevi de gimnaziu prin stresul si presiunea timpului.

  11. Foarte adevărat!Cea mai greșită mișcare în momentul de față ar fi redeschiderea universităților,școlilor și grădinițelor.Lăsați copii acasă până la toamnă și încercați să asigurați cele necesare până atunci.Ne grăbim sa redeschidem unitățile de învățământ și ne poate costa viețile celor dragi.Copii nu au cum să se poată concentra pe lectiile predate in clasa atâta timp cât ei nu se simt în siguranță și se gândesc ca stau cu sabia deasupra capului.Predați cursurile ca și până acuma, examenele on-line și redeschideți la toamnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LIVE VIDEO Ministrul Educației: Suspendarea cursurilor în București, pentru 14 zile, ar trebui să fie decisă de Comitetul pentru Situații de Urgență. Săptămâna aceasta s-ar desfășura cursurile online, iar săptămâna viitoare ar fi vacanță pentru grădinițe și primar

Ministrul Educației a declarat în această dimineață că, “în conformitate cu rata incidenței care a depășit limita de 3 la mia de locuitori, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență ar…
Vezi articolul

Clădirea nouă a liceului Tonitza, nefuncțională la 5 ani după finalizare. Părinții elevilor vor protesta joi în fața Primăriei Sectorului 1. Primăria: Vom întreprinde toate demersurile cu respectarea normelor ISU în cel mai scurt timp

Părinții elevilor de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București au anunțat că vor protesta joi, de la ora 10:00, în fața primăriei Sectorului 1, față de situația…
Vezi articolul

Testele pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia CNSC va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost…
Vezi articolul