Profesorii care nu sunt plătiţi pentru coordonarea implementării proiectelor europene în școli pot beneficia de reducerea normei didactice cu 1-2 ore/săptămână, la propunerea directorului, din anul şcolar 2024-2025 – proiect

14.840 de vizualizări
Foto: © ​Mooshny | Dreamstime.com
Profesorii care coordonează implementarea proiectelor europene în școli, dar nu sunt plătiți pentru această activitate, pot beneficia de reducerea normei didactice cu 1-2 ore/săptămână, la propunerea directorului, conform proiectului metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2024-2025, pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei.

Directorul unității de învăţământ poate propune reducerea normei în perioada constituirii normei didactice de predare şi la începutul lunii septembrie.

Prevederea privind reducerea normei didactice: 

„În aceeaşi perioadă, directorul unității de învăţământ poate propune reducerea normei didactice de predare cu 1-2 ore/săptămână pentru cadrele didactice care coordonează implementarea unor proiecte europene la nivel de unitate de învățământ şi nu sunt remunerate pentru această activitate, cu încadrarea în bugetul alocat și avizul ISJ/ISMB, conform art. 131 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare”, conform Art. 9. 

Perioada la care se  face referire este cea a „constituirii normei didactice de predare pentru personalul didactic de predare titular propriu, respectiv la începutul lunii septembrie, până la data începerii cursurilor, pentru cadrele didactice încadrate ca urmare a derulării etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar pentru anul şcolar 2024-2025”.

Reducerea normei didactice este prevazută și în legea învătământului preniversitar: 

„Cadrele didactice care coordonează implementarea proiectelor europene la nivel de unitate de învățământ, dar nu sunt remunerate pentru această activitate pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore/săptămână cu acordul consiliului de administrație, la propunerea directorului unității de învățământ, în conformitate cu condițiile și metodologia aprobată prin ordin al ministrului educației”, potrivit art. 131 alin. 11.

„Orele eliberate se ocupă numai pe perioadă determinată în etapele ulterioare ale mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, cu respectarea prevederilor prezentei Metodologii. 

După începerea cursurilor, consiliile de administraţie din unităţile de învăţământ pot aproba cereri privind reducerea normei didactice de predare a cadrelor didactice, în condiţiile art. 207 alin. (12) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, cu avizul ISJ/ISMB”, conform proiectului metodologiei-cadru. 

Foto: © ​Mooshny | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Aproape 190 de inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc sporuri de 50% mai mari din salariu, pentru că figurează în proiecte PNRR, în timp ce personalul din școli nu este plătit pentru managementul de proiect
DOCUMENT Șapte persoane din fiecare inspectorat școlar vor primi majorări de salarii de 276.000 de lei pe an, pentru că au fost desemnate să gestioneze și proiecte din PNRR, potrivit Ministerului Educației / Personalul din școli nu este plătit pentru managementul de proiect
EXCLUSIV Inspectorii școlari generali numiți politic, din pixul ministrului Cîmpeanu, vor putea decide la ce școli merg banii din PNRR, vor putea semna contracte și tot ei se vor verifica și vor monitoriza derularea proiectelor – document
DOCUMENT Profesorii care implementează în fiecare școală proiectul gigant de reducere a abandonului școlar, în valoare de 543 mil euro, nu sunt plătiți pentru managementul de proiect

7 comments
  1. Ce reducere de 1 ora pe săptămână? Asta e bătaie de joc! Vrem să fim plătiți pentru munca depusă, nu povești ! Să nu mai vorbim de faptul că școala s-a transformat în birou de asistență socială: burse , rechizite, tichete …..

    1. Profesorii pot munci oricat, pot indeplini tot mai multe sarcini suplimentare, fara bani in plus, ba chiar aducand bani de acasa… Ca intotdeauna! Nimic nou!

  2. Stimabililor, se pare ca este o problema cu implementa proiectelor PNRAS în școlile din România. Negrii pe plantație sunt directorul contabilul și directorul adjunct acolo unde există. Muncim foarte mult, in acest proiect dar nu primim nimic. Cele două ore reduse din norma de bază ….sunt ….nu îmi permit să scriu, vreau sa păstrez limita decentei.

  3. pai de ce sa beneficieze …sunt pe plantație,nu se plimba european că restul …
    penibil…plus că au și puncte in plus la gradații…și în aceste proiecte sunt cam aceiași mereu…

  4. Incredibil dar adevărat!

    În școli toate posturile cu rol de conducere au fost redenumite în ,,responsabil comisie/departament/… ca să nu se plătească nimic apoi toate posturile de răspundere au fost redenumite pompos ,,coordonator de …..” în timp ce in Minister si ISJ uri avem numai “șefi si manageri de ….”(plătiți cu sporuri substanțiale).

    Acum în unitățile de învățământ se reinventează șmecheria.
    Primești răspundere dar nu și remunerație.
    În schimb îți dăm o adeverință fără valoare, niste puncte insignifiante și mai nou o reducere de ,,1 oră pe săptămână ” în condițiile in care pt un proiect european se muncește zeci sau chiar sute de ore.

    Cu astfel de practici sclavagiste vom rămâne mereu codașii Europei.

    Apropo, sporul de suprasolicitare, la salarizare, rămâne in continuare plafonat la valoarea de acum 5 ani?

    Să aibă si sindicatele activitate si fraierii speranțe???

  5. Coordonatorii de proiecte si programe educative muncesc infinit mai mult, pe tot parcursul anului scolar, ei de ce nu beneficiaza de asa ceva?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Elevilor: Proiectul de HG privind decontarea cheltuielilor de transport privează elevii de drepturi și discriminează / Nu prevede sancțiuni în cazul în care operatorii nu respectă obligațiile

O propunere de hotărâre de guvern privind decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi ridică o serie de probleme, susține Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat transmis EduPedu.ro. Organizația arată că…
Vezi articolul

Ministrul Sănătății spune că nu are nicio reținere să-și vaccineze copilul: E pregătit, chiar mă întreabă când îl vaccinez / Dacă am reuși în școli să introducem o astfel de disciplină, Educație pentru sănătate, serios făcută, după o curriculă, cu personal pregătit, ar fi un mare câștig

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu are nicio reţinere să îşi vaccineze copilul împotriva SARS-CoV-2, acesta fiind pregătit şi chiar ştie despre discuţiile legate de utilitatea serului, scrie…
Vezi articolul

Scena în care personajul Jean Valjean din “Mizerabilii” fură argintăria din casa preotului care îl adăpostise, invocată de senatorul Ștefan Pălărie, USR, în replică la justificarea plagiatului publicată de Sorin Cîmpeanu

Senatorul USR Ștefan Pălărie face o paralelă între romanul Mizerabilii al lui Victor Hugo, și acuzațiile de plagiat la adresa lui Cîmpeanu: “În carte, personajul Jean Valjean, primit de un…
Vezi articolul