Vasile Dâncu: Îmi pare rău că Ligia Deca a acceptat cel mai mic buget din istoria României post-revoluționară

1.586 de vizualizări
Vasile Dîncu / Foto: Alex Tudor – Agerpres Foto
Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD și sociolog, subliniază că ministra Educației, Ligia Deca a acceptat “cel mai mic buget din istoria României post-revoluționară, și că ar fi trebuit să insiste pentru asta” (n. red. să insiste pentru a primi un buget mai mare), a spus Vasile Dâncu la TVR Info.

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, a spus miercuri seară că ministra Educației “a acceptat cel mai mic buget din istoria României post-revoluționară, cel mai mic procent din PIB pentru Ministerul Educației, la începutul anului”, a spus Dâncu.

Sociologul Vasile Dâncu a mai spus că ministra Educației ar fi trebuit să insiste să primească mai mulți bani pentru Educație în decembrie, la rectificarea bugetară.

“Sunt greșelile noastre, ale tuturor. Noi n-am avut Ministerul Educației, dar așa cum președintele Iohannis a zis că a avut Ministerul Muncii, a zis că este problema Ministerului Muncii, nu este problema Ministerului Muncii. A fost un ministru care și-a dat demisia pentru că nu a primit bani [referire la Mircea Miclea, singurul ministru al Educației din istoria României care și-a dat demisia după ce Guvernul nu i-a acordat bugetul promis la preluarea mandatului, buget necesar majorării salariilor profesorilor și aplicării unei grile de plată în funcție de performanță. Demisia lui Miclea a fost cea care a declanșat marea grevă din educație din 2005, singura din ultimii 18 ani, până la aceasta – N.Red.].


Ministrul educației trebuia să insiste pentru asta. Îmi pare rău că doamna Deca a acceptat cel mai mic buget din istoria României post-revoluționare, cel mai mic procent din PIB pentru Ministerul Educației. La începutul anului, cred că dânsa ar fi trebuit să conexeze ceea ce știa destul de bine, proiectul România educată pe care l-a coordonat o bună perioadă, să conecteze aceste obiective majore din România educată cu salarizarea, pentru că sunt conectabile 90% din ele. Trebui să găsim bani să ne reprioritizăm în bugetul de stat salariile profesorilor. Poate sigur că nu la nivelul cel mai mare de expectație, dar cu siguranță se vor găsi bani, dar nu va fi în niciun caz neapărat o bilă albă, pentru că nu se va putea ajunge la un nivel satisfăcător de salarizare pentru profesorul chiar după această criză, chiar după negocieri, după părerea mea, sunt foarte multe lucruri de făcut aici. E un început care nu este neapărat favorabil lui Marcel Ciolacu, chiar dacă până la urmă se rezolvă această criză. Este până la urmă, o bilă neagră și pentru unii, și pentru alții. Este o bilă neagră pentru coaliție”, a spus Vasile Dâncu.

Informații de context

Nu este prima oară când Vasile Dâncu subliniază că trebuie alocați bani profesorilor.

Amintim, în decembrie 2022, Ligia Deca accepta cel mai mic buget din PIB pentru Ministerul Educație din istoria recentă a României și spunea pentru Edupedu.ro că este acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ.

Dacă Ligia Deca susținea public în 2013 alocarea a 6% din PIB pentru Educație, argumentând că „este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”, în momentul în care a preluat conducerea Ministerului Educației, în 2022, aceeași Ligia Deca declara, pentru Edupedu.ro, în decembrie 2022: „Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege” (Sursa și detalii).

Dacă pentru 2023 Guvernul Ciucă a acordat 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, exact anul în care președintele Klaus Iohannis a cerut aplicarea unei noi legi a educației, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. În 2021 bugetul Educației a fost de 2,39% din PIB, în 2020 bugetul Educației – 2,90% din PIB, în 2019 bugetul Educației – 2,92% din PIB, în 2018 bugetul Educației – 2,24% din PIB. Vezi aici detalii despre alocările pentru Minister din ultimii ani.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Ligia Deca anunță că nu luptă pentru alt buget decât cel mai mic din istoria recentă, de doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, pe legea din prezent: E acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege
Ligia Deca în decembrie, când accepta cel mai mic buget din PIB pentru Ministerul Educație din istoria recentă a României: Este acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ / 5 luni mai târziu, peste 200.000 de profesori și angajați din școli sunt în prima grevă generală din ultimii 18 ani
Vasile Dâncu, PSD: Cu siguranță se vor găsi bani pentru profesori. De data aceasta eu cred că sindicatele nu vor mai ceda și va trebui ca Guvernul să reprioritizeze / Nu se poate ca salariul unui procuror să fie de 4 ori mai mare decât al unui profesor
Vasile Dîncu, PSD: Împotriva ministrului educației care ține ascunse legile educației, încercăm să facem o dezbatere a acestora / Nu se poate face educație în actuala sărăcie. Președintele trebuie să dea și bani, pe lângă libertate, către școală și profesori

1 comment
  1. În acest context, mai poate cineva considera că actualul/actuala ministru mai poate ocupa funcția? Poate fi respectată de cei pe care, crede, că îi reprezintă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce spune președinția în cazul copiilor folosiți pentru imaginea lui Klaus Iohannis, la Buzău: Intrarea elevilor a fost un demers spontan, din dorința copiilor și a cadrelor didactice de a interacționa cu Președintele României

“Nu a existat nicio intenție din partea AP (Administrația Prezidențială – n.red.) de a construi deliberat un cadru în care să se afle și elevii”, spune Președinția într-un răspuns pentru…
Vezi articolul