Vasile Dâncu, PSD: Cu siguranță se vor găsi bani pentru profesori. De data aceasta eu cred că sindicatele nu vor mai ceda și va trebui ca Guvernul să reprioritizeze / Nu se poate ca salariul unui procuror să fie de 4 ori mai mare decât al unui profesor

13.387 de vizualizări
Vasile Dincu / Foto: INQUAM Photos George Calin
Vasile Dincu / Foto: INQUAM Photos George Calin
Anunț de forță al președintelui Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu: „de data aceasta eu cred că sindicatele nu vor mai ceda și va trebui ca Guvernul să reprioritizeze”. „Cu siguranță se vor găsi bani, dar nu va fi în niciun caz neapărat o bilă albă, pentru că nu se va putea ajunge la un nivel satisfăcător de salarizare pentru profesor chiar după această criză, chiar după negocieri, după părerea mea, sunt foarte multe lucruri de făcut aici”, a declarat senatorul social-democrat într-o emisiune la TVR.

Din declarațiile făcute la TVR, reiese că Vasile Dâncu a fost implicat în scrierea programului de guvernare al executivului Marcel Ciolacu ce urmează să preia conducerea Palatului Victoria, inclusiv pe capitolul Educație.

„E un început care nu este neapărat favorabil lui Marcel Ciolacu, chiar dacă până la urmă se rezolvă această criză. Este până la urmă, o bilă neagră și pentru unii, și pentru alții. Este o bilă neagră pentru coaliție”, a declarat Vasile Dâncu, în contextul în care profesorii sunt în prima grevă generală din ultimii 18 ani, solicitând majorări de salarii. Precizăm că salariul unui profesor debutant este de 2.400 de lei în prezent.

Declarațiile făcute de Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD, la TVR:
 • „Întotdeauna se termină banii când este vorba de profesori. Dar nu se poate să fie atât de mare diferența între salariul unui procuror, de exemplu – care are de patru ori salariul mai mare decât un profesor – și salariul oamenilor care formează până la urmă societatea și care construiesc viitorul României.
 • Va trebui să reprioritizăm ceea ce avem în acest moment. Or, noi am avut creștere economică, am spus tot timpul că avem creștere economică. Ce să înțeleagă profesorul tânăr de care are 2000 și ceva de lei, mai puțin decât un șofer de la un minister, când i se spune mereu că avem creștere economică? Suntem tigrul Europei și pentru ei nu se găsesc bani.
 • Este o criză reală, nu este o criză inventată de sindicate și pe care trebuie s-o rezolvăm. Din păcate, trebuie s-o rezolvăm în acest moment de tranziție de la un guvern la altul. Și asta oarecum încurcă lucrurile, pentru că amestecă o problemă socială gravă, importantă, pentru că este o criză reală, nu este o criză inventată de sindicate. Asta am văzut, ce se întâmplă și cu educația, din perspectiva disciplinării copiilor, din perspectiva oamenilor care lucrează managementul educațional. Deci este o criză reală.
 • Sunt greșelile noastre, ale tuturor. Noi n-am avut Ministerul Educației, dar așa cum președintele Iohannis a zis că a avut Ministerul Muncii, a zis că este problema Ministerului Muncii, nu este problema Ministerului Muncii.
 • A fost un ministru care și-a dat demisia pentru că nu a primit bani [referire la Mircea Miclea, singurul ministru al Educației din istoria României care și-a dat demisia după ce Guvernul nu i-a acordat bugetul promis la preluarea mandatului, buget necesar majorării salariilor profesorilor și aplicării unei grile de plată în funcție de performanță. Demisia lui Miclea a fost cea care a declanșat marea grevă din educație din 2005, singura din ultimii 18 ani, până la aceasta – N.Red.].
 • Ministrul educației trebuia să insiste pentru asta. Îmi pare rău că dna. Deca a acceptat cel mai mic buget din istoria României post-revoluționare, cel mai mic procent din PIB pentru Ministerul Educației.
 • La începutul anului, cred că dânsa ar fi trebuit să conexeze ceea ce știa destul de bine, proiectul România educată pe care l-a coordonat o bună perioadă, să conecteze aceste obiective majore din România educată cu salarizarea, pentru că sunt conectabile 90% din ele.
 • Trebui să găsim bani să ne reprioritizăm în bugetul de stat salariile profesorilor. Poate sigur că nu la nivelul cel mai mare de expectație, dar cu siguranță se vor găsi bani, dar nu va fi în niciun caz neapărat o bilă albă, pentru că nu se va putea ajunge la un nivel satisfăcător de salarizare pentru profesorul chiar după această criză, chiar după negocieri, după părerea mea, sunt foarte multe lucruri de făcut aici. E un început care nu este neapărat favorabil lui Marcel Ciolacu, chiar dacă până la urmă se rezolvă această criză. Este până la urmă, o bilă neagră și pentru unii, și pentru alții. Este o bilă neagră pentru coaliție„.

12 comments
 1. “Nu se poate…”??!!
  Hai sictir, jigodie!

  Ia uite ce “se poate” in Romania voastra, unde tu ne sfidezi ca “nu se poate” asa ceva, ia uite ce “se poate”:
  19.04.2023: “Salariul unui șofer la ministerul Educației, cu tot cu sporuri, a ajuns la 5.500 de lei pe lună în martie, adică PESTE cel al unui profesor cu 25 de ani vechime și gradul I. Concret, șoferul de pe grila Ministerului Educației câștigă o îndemnizație lunară de 5.090 de lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 410 de lei, în total 5.500 de lei pe lună. Pentru postul de șofer sunt necesare studii medii, adică liceul, arată Edupedu.Un profesor cu studii superioare și gradul I didactic, cu o vechime de peste 25 de ani, are un salariu brut lunar de 5.517 lei, iar cel al unui profesor cu vechime de 20-25 de ani este de 5.101 lei pe lună, în martie 2023, lună în care cadrele didactice au ajuns la maximul grilei de salarizare prevăzut în Legea 153/2017.”

  Nu mai spun de salariile soferilor de la ANRE, ASF, BNR…. etc!
  Cred ca depasesc salariul presedintelui Romaniei!!!

  Vezi ca “se poate”, Dancule, jigodie PSDista!!!

 2. La ei,analfabetii de la conducere,nu este o prioritate invatamantul,hotia si minciuna e pe primul plan.

  1. Cum poți evalua pe cineva ca analfabet când tu faci cel mai întâlnit dezacord dintre subiect și predicat?

 3. Cine vorbeste, un analfabet-Dancu. Propun sa se redirectioneze banii de la meditatii si de la fondul clasei pentru marirea salariului. In invatamant, ca si in sanatate, toata lumea e corupta si, in mare masura, fara valoare. Dupa rusinea cu scoala online in care nu ati fost in stare sa porniti un calculator si o aplicatie ar fi trebuit sa fiti demisi nu sa cereti salarii mai mari…

  1. “Toti medicii sunt corupti, toti procurorii sunt corupti, toti profesorii sunt corupti….” presupun ca ati ramas singura persoana integra din Romania. De ce nu incercati sa lucrati in invatamant? macar o luna … eventual intr-o zona defavorizata

  2. Tu mai bine tăceai decât să-ți dai cu părerea aiurea. Știu că au fost și astfel de profesori, dar aveți prostul obicei de a-i judeca pe toți după comportamentul câtorva. Incă din a treia zi de pandemie am intrat cu copiii si am desfășurat toate orele pe Zoom, cu clasa pregătitoare.Știi ce înseamnă asta? In nici un caz!Zilnic stăteam câteva ore să caut jocuri și aplicații potrivite sa-mi ating obiectivele și sa nu-i plictisesc pe copii. Nici unul nu a lipsit și nu a stat cu camera închisă.I-am invățat așa până și literele!De atunci,vederea mea e praf! Nu-ți da cu părerea despre ce nu știi!

 4. Ca să fie corect ce a zis dom’ profesor, trebuia să spună așa:
  “Întotdeauna se termină banii când este vorba de pensionari și profesori”!
  Acesta este adevărul rotund!

 5. Pe procurori cine i-a invatat carte ?!?! Invatatorii si profesorii.

  De ca a coordonat Romania educata si ce a iesit…
  “Aceste legi este despre viitor” a spus o fosta ministreasa a invatamentului, profesoara de limba romana…aceasta doamna trebuie educata.

 6. Corect! Daca suntem prioritari sa reduca risipa in alta parte si sa-i dea sistemului de Educatie.
  Toti trebuie sa primim acelasi procent, de ce oferta pentru auxilar este mai mica?

 7. In sănătate, o infirmiera cu 10 clase pornește de la 3900 lei net, o asistenta 6500 lei net.
  Sper sa deschidem ochii si sa nu cedam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima de carieră didactică de 1.500 de lei n-a ajuns la toți profesorii, deși banii trebuiau dați încă din octombrie 2023. Sunt și carduri care n-au fost încărcate cu sumele corecte, potrivit sindicatelor din Educație

Unii profesori n-au primit cardurile pe care ar fi trebuit să fie încărcată prima didactică de 1.500 de lei, după cum informează Sindicatul Învățământ Preuniversitar Hunedoara. Marți, 12 martie, a…
Vezi articolul

Elevii din 87 de școli din județul Gorj nu se întorc la cursuri în săptămâna 20-24 februarie și intră în Săptămâna ”Verde” și ”Școala Altfel” / În restul de 22 de școli și grădinițe copiii vor merge fizic, anunță inspectoratul școlar Gorj, după seismele din ultimele zile

Săptămâna viitoare, între 20-24 februarie, elevii din 87 de școli din județ vor face activități educative ce țin de Săptămâna ”Verde” și ”Școala Altfel”, care nu necesită prezența la școală,…
Vezi articolul
Iohannis

Iohannis atacă la Curtea Constituţională “Contul de economii Junior – gROwth”: Încalcă dreptul la proprietate asupra banilor depuși și GDPR

Preşedintele Klaus Iohannis sesizează Curtea Contituţională asupra Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 104/2018 privind implementarea Programului guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”. Edupedu.ro…
Vezi articolul