Mai mult timp pentru teme înseamnă o performanță mai bună la matematică pentru elevii români, dar nu și dacă e depășit pragul de 3 ore pe zi – analiză pe baza evaluării PISA 2022

9.530 de vizualizări
Foto: © Xalanx | Dreamstime.com
Timpul mai îndelungat alocat temelor pentru acasă, în ansamblul lor, îi ajută pe elevii români în mai mare măsură decât pe cei din alte țări, când vine vorba despre întărirea performanței la matematică, după cum reiese din analiza rezultatelor PISA 2022, publicate la sfârșitul anului trecut. Lucru remarcat atunci, pe scurt, și de ministrul român al Educației, Ligia Deca: pe elevii români în vârstă de 15 ani îi ajută la îmbunătățirea performanței la matematică până la 3 ore pe zi dedicate temelor în ansamblul lor, pe când, în cazul altor țări, performanța crește dacă temele nu depășesc două ore.

Potrivit volumului II de analiză pe baza evaluării PISA 2022, România – alături de țări cu rezultate mai bune (precum Coreea de Sud sau Vietnam) dar și de țări cu rezultate mai slabe (Georgia) – se numără printre sistemele educaționale unde rezultatele elevilor la matematică au fost mai bune în cazul celor care au raportat că fac teme până la 3 ore pe zi.

Sursa: Raport PISA 2022 – Volumul II

Comparativ, în țări aflate în prima parte a clasamentului, date drept exemplu în analiza citată, (Macao, Belgia, Portugalia), dar și într-o țară aflată în coada topului PISA 2022 (Macedonia de Nord), elevii care au raportat că fac teme până la 2 ore pe zi au înregistrat rezultate mai bune, după care mai mult timp petrecut făcând teme este asociat cu o stagnare a performanței la matematică, urmată de o scădere (când elevii fac teme mai mult de 3 ore pe zi).

Sursa: Raport PISA 2022 – Volumul II

Prin urmare, potrivit analizei PISA, perfomanța la matematică se asociază, astfel, pozitiv cu timpul petrecut făcând teme, până la un anume prag zilnic. Cu cât timp petrec mai mult elevii făcând teme, cu atât înregistrează o performanță mai bună la matematică, dar, după un anume prag (3 ore în cazul României, 2 ore în cazul Belgiei, de exemplu, nivelul performanței începe să scadă.

  • Raportul precizează că datele bazate pe declarațiile elevilor participanți la PISA arată că elevii cu rezultate mai slabe au nevoie de mai mult timp decât cei cu rezultate bune, pentru a-și însuși lecțiile sau pentru a finaliza temele. Pe de altă parte, în cazul elevilor care petrec mai mult timp învățând la școală și acasă, fără a înregistra îmbunătățiri ale rezultatelor ar putea avea nevoie de sprijin individual, nu de timp suplimentar.

De notat că, în analiza internațională, România – țară cu rezultate slabe la nivel european și situată în ultima parte a plutonului de mijloc în ierarhia PISA – se numără în prima parte a clasamentului din punct de vedere al punctelor obținute la testarea de matematică, per fiecare oră din timpul total alocat învățării (atât acasă, cât și prin teme).

Sursa: Raport PISA 2022 – Volumul II

Evaluarea PISA notează, folosind alte țări ca exemplu, că există diferențe de prag și când vine vorba despre numărul de ore de învățare la școală, în fiecare săptămână. Astfel, în țări precum Japonia, Israel, Grecia sau Maroc, elevii au o performanță în creștere la matematică până la pragul de 32 de ore de studiu pe săptămână, după care performanța lor stagnează. 

Pe de altă parte, în cazul altor țări precum Slovenia, Republica Cehă sau Spania, performanța la matematică înregistrează o creștere până la 27 de ore de studiu pe săptămână, după care începe să scadă. 

Sursa: Raport PISA 2022 – Volumul II

Chestiunea temelor, așa cum este reflectată în PISA 2022, a fost atinsă și de ministrul Educației, Ligia Deca, în conferința de la SNSPA în care a prezentat Raportul național bazat pe rezultatele evaluării internaționale, pe 8 decembrie.  Atunci, ministrul a sugerat că ar urma posibile măsuri pe această temă, fără vreun angajament concret.

În acest sens, ea a menționat că ar fi în plan o extindere a programului „Școală după școală”, pentru a ajuta elevii cu temele, precizând însă că „Asta nu înseamnă că trebuie să îi inundăm cu teme”.

Ligia Deca, în momentul prezentării Raportului național PISA 2022: 

  • „Trebuie să promovăm mai multă învățare prin investigație, mai multă învățare bazată pe proiecte. Trebuie să facem lucrurile interesante pentru copii. Dar, în același timp, unii copii chiulesc de la școală pentru că nu au mijloacele necesare pentru a aduce un sandviș la școală sau pentru că nu au mijloacele necesare pentru a ajunge la școală. Și de aceea extindem programele de oferire a unei mese la școală și plănuim, de asemenea, să extindem programul “Școală după școală” pentru a-i ajuta cu temele pentru acasă, deoarece am văzut că rezultatele PISA sunt corelate cu timpul petrecut individual pentru învățare, care pentru noi reprezintă temele pentru acasă. Cei care petrec mai mult de o oră pe zi pregătindu-se individual au rezultate mai bune la PISA. Asta nu înseamnă că trebuie să îi inundăm cu teme, dar trebuie să ne asigurăm că există un sprijin școlar pentru ca ei să se pregătească în afară de ceea ce fac în mod normal împreună cu ceilalți colegi ai lor.” 

În România, chestiunea temelor pentru acasă revine periodic pe agenda discuțiilor publice legate de educație, ultima reglementare majoră fiind un ordin din 2016, semnat de fostul ministru Mircea Dumitru, care prevede maximum o oră pentru temele pentru acasă în învățământul primar și maximum 2 ore pentru celelalte niveluri de învățământ. 

Citește și:
La clasele I-IV, temele pentru acasă nu trebuie să depășească 60 de minute, se arată în scrisoarea metodică a inspectoratelor școlare pentru învățători
Dacian Dolean, despre temele la clasele primare: Este foarte important ca părintele și profesorul să lucreze împreună iar părintele să mai lucreze acasă cu copilul, dar în același timp, trebuie să înțelegem că și părintele are o viață
La ce folosesc temele pentru acasă? Oana Moraru: Există foarte mulți copii care aparent pricep în clasă, dar când sunt puși în situația de a rezolva singuri, nu mai au abilitatea de a se descurca pe cont propriu. Recomand părinților, în special în clasele I și a II-a, să-și dedice timp temelor

Foto: © Xalanx | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


14 comments
  1. OanaM, daca a sta si a spurca profesorii fara oprire pe un site indiferent de subiect inseamna sa fii om realizata, atunci tu esti exemplul de fericire suprema. Fericiti cei saraci cu duhul…

  2. Mai multe teme înseamnă mai mult stres pentru elevi și care trebuie să aprofundeze singuri ajutați de părinți, din cauza faptului că sunt foarte multe materii inutile și stufoase, manuale făcute prost cu un limbaj de lemn, neînțelese de copii și mulți profesori care nu își dau interesul la clasă sau le acordă atenție doar celor care fac meditații cu aceștia, să le predea frumos și elevii să înțeleagă materia predată și să vină cu drag la școală.
    Știu că vor fi mulți care vor zice că sunt nebună (individul ăla odios B, care nu vrea să vadă realitatea, ca mulți alții cu mintea îngustă și închistată cu doctrine comuniste), dar copiilor din ziua de azi, școala le provoacă repulsie și stres, deoarece nu sunt ajutați să înțeleagă materia predată.

    1. 🤣🤣🤣🤣
      B,Be,Bee,Behehee, odiosul si sinistra! Ghici cine esti tu, sarmana amoeba! Tot fara curent la injectomat in salon?

        1. Nu-s. Am fost gestionar la cantina PCR, iar acum sunt influencer in piata la Domenii. Daca te lasa asistentele in permisie, poate ne intalnim!😉

  3. Deja se exagerează . Elevilor le-ar trebuie reduse orele de școală, precum și temele , exact după modelul occidental . Elevii au dreptul să respire la fel ca toate categoriile societății.

  4. Într-adevăr multi copii pierd timpul în alte activități inutile, dar nu se poate generaliza! Se pornește greșit de la premisa că toți copiii sunt dotați/înclinați spre matematica/științe exacte….dar totuși așa o fi?
    Nu se pune în discuție și faptul că la celelalte discipline sunt teme: discipline de la educație vizuala, religie, limbi străine până la cele mai “importante”- adică de admitere/EN/BAC. Si atunci cate ore se aduna???
    După un calcul simplist: 4 discipline pe zi (minim!) * 0,5 h de teme ( ceea ce nu e posibil pentru că numai la lb. romana sunt necesare 1-2h) reies cel puțin 2-3 ore de teme in programul de după-amiază al unui elev.
    Si atunci cum rămâne cu cititul, cu mișcarea fizică, timpul liber sau efectiv relaxarea?
    Poate că nu ar fi rău că învățarea sa se facă în cea mai mare măsură la școală, temele sa fie doar pentru aprofundare și consolidare, nu o corvoada, o povară a fiecărei zi…. poate….

  5. Ca de obicei, se compară mere cu pere și vrem să obținem aceleași rezultate. Problema este materia multă, stufoasă și predată într-un ritm alert. De asta este nevoie ca elevul să petreacă mai multe ore acasă să aprofundeze. Și cine nu are ajutor este pierdut începând cu clasa a cincea. Dar nu vrem să acceptăm asta, mai bine găsim alte țări cu care să ne comparăm, alte grile și nu schimbăm nimic, dar vrem alte rezultate. Vor fi altele, din ce în ce mai proaspete evident.

    1. Elevul este 80 la suta din timpul liber pe internet. Punct.Restul e cancan. Aviz descreieratelor precum Oana M.

      1. Descreierat ești tu. E foarte limpede de ce copiii urăsc școala. Din cauza unora ca voi. Copiii trebuie să fie înțeleși și sunt de acord ca ei să aibă mai multe drepturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deși banii din PNRR sunt pentru 10 de consorții regionale, Guvernul și Ministerul Educației au decis să găsească finanțare pentru 29 de proiecte declarate eligibile, a anunțat Ligia Deca. Obiectivul este ca „în anul 2025-2026, până la 40% dintre elevi să fie înscriși pe o rută duală”

Deși ținta asumată în PNRR este de 10 consorții regionale, 29 de proiecte au fost declarate eligibile după evaluarea calitativă, conform listei publicate de ministerul Educației. Ligia Deca a declarat…
Vezi articolul

Elevii revin la școală miercuri, 19 aprilie. Calendarul evaluărilor pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a / Modulul 5 de cursuri se încheie pe 16 iunie

Miercuri, 19 aprilie, elevii și copiii de grădiniță încep cursurile ultimului modul din anul școlar 2022-2023, potrivit calendarului oficial. Vacanța de Paște a ținut de pe data de 7 aprilie…
Vezi articolul

Firea și Pandele au intrat în clasă cu copiii lor, deși este interzis accesul părinților în școli din cauza pandemiei / Firea: Toți părinții și copiii au acces în grupuri de 5 pentru a prelua manuale. Am dat măștile jos 30 de secunde pentru o fotografie

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, și soțul ei, Florentin Pandele, primarul din Voluntari, au intrat în clasă cu copiii lor luni, unde s-au și fotografiat fără a purta măști,…
Vezi articolul

VIDEO „Ce conține vaccinul? Să nu mai fiu tristă, să nu mai fie școala online. Vaccinul înseamnă să mă bucur de copilărie” – mesajul unui copil în campania de comunicare privind importanța vaccinării pentru revenirea la normalitate și la școala fizică

Revenirea la normalitate înseamnă întoarcerea la școala fizică, pe terenul de joacă împreună cu colegii și în sălile de clasă fără mască. Este mesajul transmis de o elevă în cadrul…
Vezi articolul