Alianța organizațiilor studențești cere creșterea fondului de burse, bani pentru dotări în universități, subvenții mai mari pentru cămine și sprijin pentru centrele de orientare în carieră

1.092 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Creșterea fondului de burse și a subvenției pentru cămine, o subvenție pentru centrele de orientare în carieră și bani pentru îmbunătățirea dotărilor din Universități sunt printre principalele cereri ale Alianței organizațiilor studențești, în contextul pregătirilor pentru Legea bugetului de stat pe 2021, potrivit unui comunicat al organizației, preluat de Agerpres.

Principalele cerințe ale Alianței Naționale ale Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)):

  • Creşterea fondului de burse studenţeşti, garantând creşterea cuantumului burselor și păstrarea numărului actual de bursieri;
  • Creşterea subvenţiei pentru cămine şi cantine;
  • Stabilirea unei subvenţii distincte pentru finanţarea activităţilor Centrelor de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC);
  • Asigurarea gratuităţii la serviciile Bibliotecilor Centrale Universitare prin subvenţionarea abonamentului;
  • Creşterea substanţială a fondului de investiţii alocat Ministerului Educaţiei, pentru a permite îmbunătăţirea dotărilor universităţilor din România, departe de a fi comparabile cu cele europene.

ANOSR estimează că cererile sale implică o creștere a bugetului învățământului superior cu aproape 5,7 miliarde de lei, bugetul total vizat fiind de 1,0006% din PIB. 

Organizația scrie, în context, că reafirmă și “nevoia de finanțare corespunzătoare a cercetării cu 1% din PIB”.

ANOSR cere autorităților “să demonstreze faptul că educația reprezintă cu adevărat o prioritate” și țină cont că “învățământul superior suferă de o subfinanțare cronică”, dezinteresul de până acum al guvernanților față de acest domeniu reflectându-se în “performanță scăzută în comparație cu alte țări membre ale Uniunii Europene”. Anume:

  • “România se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte procentul din produsul intern brut alocat educaţiei, în timp ce doar 25.8% din tinerii cu vârsta de 30-34 de ani au studii superioare, faţă de media europeană de 40% (…).”
  • “România se află pe penultimul loc, în faţa Greciei, la cheltuielile pe student în standardul puterii de cumpărare, iar statisticile europene arată că 38% dintre studenţii români declară că au probleme financiare moderate (…).” 
  • “Vizavi de componenta de cercetare, România, alături de Bulgaria, este un inovator modest, cu o performanţă în inovare sub 50% din scorul mediu al UE, şi se află pe ultimul loc la nivelul ţărilor UE.”

Photo 51624298 © LightpoetDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Un guvern responsabil ar trebui sa micșoreze taxele și sa înceapă sa reducă banii dați “moca”.
    Şi nu sa deschidă robinetul pomenilor încă și mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un șef din Ministerul Educației a candidat pe postul de Director general al Direcției România Educată, care era și în subordinea lui. A luat concursul cu 100 de puncte la interviu / „Dacă era conflict de interese, nu făceam asta”, susține Sorin Decă

Secretarul general adjunct al Ministerului Educației, Sorin Decă, a candidat pentru funcția de Director general al Direcției România Educată, direcție aflată și în subordinea sa, conform surselor Edupedu.ro. Concret, acesta…
Vezi articolul

Gafă a consilierului Premierului Ciucă pe Educație, după ce a citit mesajul de 4 pagini al prim-ministrului României la un eveniment pentru profesori: Am făcut exact ce uram în școală, să citesc referate

Consilierul premierului Ciucă pe Educație, Sorin Costreie, a citit mesajul de 4 pagini al prim-ministrului Nicolae Ciucă, la Gala SuperTeach 2022, eveniment organizat cu ocazia Zilei Copilului. După ce a terminat…
Vezi articolul
colegiile universitare la care se intră fără BAC

EXCLUSIV Corectarea la examene va fi digitalizată de anul viitor. Ministrul Educației: Scanarea lucrărilor pe care se aplică un cod de identificare se va face în sala de examen, în prezența candidaților. Corectarea va fi online, făcută de evaluatori care nu pot comunica între ei

Ministrul Educației anunță modificări radicale în corectarea lucrărilor de la examenele naționale și în evaluarea rezultatelor, începând de anul viitor, după ce la Evaluarea Națională au fost depuse peste 20.000…
Vezi articolul