Iulian Cristache, reprezentantul părinților: Bugetul de anul aceasta nu asigură reformarea, ci, mai degrabă, menținerea mediocrității

778 de vizualizări
Foto: CNE
Bugetul de anul aceasta nu asigură reformarea, ci, mai degrabă, menținerea mediocrității, spune Iulian Cristache într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. Cristache este președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar – FNAP.

Reprezentantul părinților face apel la autorități să aloce Educației 10% din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ar însemna 3 miliarde de euro, din cele 30,4 miliarde pe care România le are la dispoziție din acest fond de urgență.

„Zilele acestea se va bate-n cuie bugetul. Știu și înțeleg că avem în continuare un an special, știu și înțeleg că statul nu are un sac fără fund, știu și înțeleg modul în care pensiile și alocațiile nu s-au mărit – deși dacă văd unele cheltuieli nu mai sunt de acord. Din punctul meu de vedere bugetul este unul echilibrat, cu interes major pe partea investițiilor – esențial într-un an de criză majoră, dar am regretul că Educația este trecută, cel puțin din declarația dlui ministru Cîțu, la cheltuieli și nu la investiții și că suma alocată bate pasul pe loc. Un guvern liberal ar trebuie să prioritizeze învățământul, care stă la baza dezvoltării și implementării ideologiei liberalismului. Avem nevoie de educație ca de oxigen. Nu mai putem continua astfel. Sigur, declarația dlui ministru are ceva adevăr, dar în ultimii 10 ani tot vorbim de reformă și nu avem cu ce s-o facem. Printre multe altele, finanțarea are un rol important și dl ministru ar trebui să știe că un sistem nu se poate dezvolta și reforma cu venituri la nivel de avarie.

Bugetul se consumă într-un procent major – 90% dpdv, doar pe salarii. Salarii care au un rol important, fără discuție, dar care nu asigură reforma. Când vorbești de liberalism te gândești automat la marii cărturari, la cei educați. Așadar, dle Cîțu, educația are nevoie de un sistem reformat și, ca atare, finanțat.

Bugetul de anul aceasta nu asigură reformarea, ci, mai degrabă, menținerea mediocrității.

În atare condiții, gândul mă duce la PNRR, acolo unde sper să cheltuim cei 30 de miliarde de euro. De aceste fonduri se leagă și speranța mea că veți tine cont de recomandarea U.E. Adică, 10% alocați educației!

Știu că discuțiile sunt pentru 3%. Știu că dl ministru a declarat că are promisiuni de 6%. Promisiuni, nu certitudini. Așadar, țineți cont de recomandarea partenerilor, alocați 10% și atunci putem vorbi de începutul unei reforme, nu doar declarații politice. 3 miliarde, pe mandatul unui exercițiu financiar, pot ajuta educația în mod real. Altfel, d-le ministru, nu faceți altceva decât să bateți și dvs un cui în coșciugul sistemului educațional. Nu cred că vă doriți această imagine.

Federația va face toate demersurile necesare care să ducă spre alocarea procentului indicat de către Comisiile de specialitate. Dacă nu suntem în stare să alocam din banii părinților, măcar să alocam din banii marii familii europene”, a scris Iulian Cristache.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: CNE


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor: Am propus să înceapă întâi cu studenții și elevii de liceu / E bine să nu depășim grupuri de 15 elevi într-o clasă, să fie decalate pauzele

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ ar putea fi făcută “gradual”, potrivit G4Media.ro. Acesta a declarat că a propus, împreună…
Vezi articolul

VIDEO Cosmin Prelipceanu, derapaj în direct, la Digi24: ”Să-i scăpăm pe copii de părinții lor. Asta trebuie să facă școala”/ Sorin Cîmpeanu, invitat în emisiune: ”Nu pot să fiu părtaș la această afirmație”

Moderatorul de televiziune Cosmin Prelipceanu a înregistrat un derapaj în direct, marți seară, în timpul emisiunii de la Digi24, atunci când, în timpul unui dialog cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu,…
Vezi articolul