Ligia Deca, odă pentru propriul secretar de stat, la PNL Dâmbovița: De 3 ani de zile, Sorin Ion este imaginea digitalizării și a modernizării în învățământul preuniversitar

5.147 de vizualizări
Ligia Deca si Sorin Ion / Foto: Ilona Andrei – G4Media / Inquam Photos – George Călin
Ministrul Educației, Ligia Deca, l-a lăudat pe Sorin Ion, secretar de stat ministerul Educației, la evenimentul de lansare a candidaților PNL din județul Dâmbovița, de pe 24 aprilie. „De 3 ani de zile, Sorin Ion este imaginea digitalizării și a modernizării în învățământul preuniversitar. Dacă nu era Sorin, astăzi nu am fi avut evaluarea digitalizată la examenele naționale”, a declarat Ligia Deca, într-un discurs politic fără precedent. 

De precizat că Sorin Ion este secretarul de stat responsabil cu corectarea digitalizată a lucrărilor la Evaluarea Națională și este cel care a menținut în metodologie greșeala remarcată de profesori încă de anul trecut ca cei doi corectori să acorde note diferite la subiectele grilă. În urmă cu doar o săptămână, ministra a anunțat că a găsit o soluție tehnică la greșeala permisă de metodologie.

Amintim că în iunie 2022 a avut loc pilotarea corectării digitalizate pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, care s-a făcut în județele Călărași și Dâmbovița. Autoritățile aveau în plan generalizarea acestei măsuri din iunie 2023, dar lipsa de formare a profesorilor și greva generală din învățământ au fost printre motivele care au menținut evaluarea digitalizată în aceleași două județe ca în anul precedent (Sursa și detalii).

Ministrul s-a schimbat, Ligia Deca l-a menținut pe Sorin Ion secretar de stat, care a păstrat la rândul său aceeași greșeală în modalitatea de evaluare digitalizată a lucrărilor.

  • Sorin Ion va candida, din partea PNL, pentru postul de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. Acesta a declarat pentru Edupedu.ro că în luna în care va fi în campanie electorală, va intra în concediu pentru funcția din minister.

Sorin Ion este coordonatorul proiectului de digitalizare a examenelor naționale – Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a și Bacalaureat 2024 și coordonează examenele pentru profesori – concursul naționale de Titularizare 2024 și Definitivat 2024.

Secretar de stat încă din Guvernul Orban, în 2020, Sorin Ion a rezistat pe poziție sub ultimii trei miniștri ai Educației: Monica Anisie, Sorin Cîmpeanu (două mandate) și Ligia Deca (aflată la al doilea mandat).

Discursul ministrului Educației, Ligia Deca, despre Sorin Ion, la PNL Dâmbovița

„Mă bucur tare mult că filiala PNL Dâmbovița a ales să susțină la funcția de președinte al Consiliului Județean o persoană care înțelege foarte bine importanța educației și a dovedit că o susține în întreaga sa carieră. Domnul profesor Sorin Ion nu este doar un liberal convins, că asta știați, dar este mai ales un om onest, dedicat. E un profesor cu vocație și mai ales, este un om de echipă. 

Ca secretar de stat în Ministerul Educației, să știți că este mâna mea dreaptă în a gestiona învățământul preuniversitar și dacă este o piatră dură în minister, acest domeniu este. Dacă nu era Sorin, astăzi nu am fi avut evaluarea digitalizată la examenele naționale. Profesorii încă ar fi completat borderourile de mână, încă am fi dus lucrările în saci dintr-un județ în altul, ca să evităm parti-pris-urile și nu am fi știut ce anume n-au reușit să învețe bine copiii noștri pe fiecare porțiune de materie.

Credeți-mă că acest demers nu a fost nici aplaudat, nici ușor de realizat și nici făcut în câteva luni.  De 3 ani de zile, Sorin Ion este imaginea digitalizării și a modernizării în învățământul preuniversitar și pentru asta chiar aș vrea să-i mulțumesc. 

Sorine, mult succes! Ești un om al faptelor, ești extrem de onest și, mai ales, ești un Dâmbovițean autentic și sunt absolut convinsă că poți dezvolta județul, pentru că un om care ține la educație, ține la comunitate și am de asemenea, mare încredere că echipa formată din Sorin, la Consiliul Județean și Dan Alexandru Tică, la Primăria Târgoviște va înțelege să continue investiția în educație în Dâmbovița, pentru că numai așa avem viitor. Vă mulțumesc și vă invit să îi aplaudați.”

  • Discursul laudativ al Ligiei Deca este fără precedent în mandatul său de ministru, caracterizat printr-o comunicare controlată printr-un număr redus de conferințe organizate la Ministerul pe care îl conduce și prin limitarea permanentă a numărului întrebărilor din partea jurnaliștilor. Până la această oră, ministra, ea însăși membră PNL, nu și-a anunțat încă o candidatură. În acest an, în România sunt organizate toate cele patru tipuri de alegeri politice: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Deca este membră PNL de mai puțin de un an. S-a înscris în Partidul Național Liberal în iunie 2023. 
Citește și:
Ministerul Educației, prins de febra electorală. Vârf de lance în comunicarea de partid: secretarul de stat Sorin Ion, candidat PNL în Dâmbovița, în campanie cu realizările „conducerii liberale” a instituției
Secretarul de stat din Ministerul Educației, pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion, și-a anunțat candidatura din partea PNL la alegerile pentru postul de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița
ULTIMA ORĂ Greșeală descoperită de un profesor în corectura digitalizată a grilelor de la simularea Evaluării Naționale 2024: Elevi cu punctaje diferite acordate de cei doi evaluatori la același item și acceptate de platformă, care a făcut media notelor / Mihaela Popa: Platforma trebuie să aibă un filtru la grilă, care să nu permită trecerea peste o greșeală umană
ULTIMA ORĂ Ministrul Deca susține că „încearcă” o modificare a platformei de corectare digitizată de la Evaluarea Națională 2024, astfel încât greșelile de notare de la subiectele grilă să se întoarcă „la aceiași corectori, cu rugămintea să se mai uite o dată, să nu fie o eroare umană”
Sorin Haiduc, profesor de matematică: Este inadmisibil să ai subiecte grilă până la nota 7, la Evaluarea Națională. Evaluez mai mult norocul, că gândirea matematică sigur nu / Corectarea digitizată a lucrărilor de examen este „un instrument fantastic”
Cătălin Ciupală, profesor de matematică, propune calibrarea corecturii la Bacalaureat și Evaluarea Națională pe o lucrare-test, ca la BAC-ul internațional: dacă profesorul evaluator supraevaluează sau subevaluează o lucrare, atunci îi apare în platformă un steag roșu de atenționare

5 comments
  1. Platforma de evaluare digitalizata este de departe unul dintre cele mai bune lucruri care s-au intamplat in sectorul de educatie din ultimii 10 ani. Riscurile pe care aceasta reuseste sa le excluda de la plimbarea in saci intre judete pana la posibile fraude, timpul de evaluare redus considerabil sunt doar cateva puncte forte ale aplicatiei. Problemele de natura tehnica ale aplicatiei clar nu se pot pune in seama dl secretar de stat, avand in vedere ca nu domnia sa a scris codul aplicatiei ci o firma specializata.
    Cat despre omul politic Sorin ION, este mult prea onest pentru politica zilelor noastre.

    1. e o aberatie sa spui ca e digitalizare. digitalizare inseamna examen pe calculator. sa timiti un pdf ar fi fost in anii 90 ceva. acum e bataie de joc. bani cheltuiti aiurea. timpul si hartia consumata a crescut exponential. avand in vedere ca sorin ion a primit foarte multi bani din acest proiect, miroase a coruptie de la o posta. erorile exact acestui secretar i se pot imputa. nu ai cum sa introduci o asemenea aplicatie de doi lei decat in 2 situati,i coruptie si prostie. sorin ion arata a om politic exact ca vali vijelie cantaret de opera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Va fi nevoie de cel puțin 14 elevi pentru disciplinele din oferta liceului pe noile planuri-cadru – secretarul de stat Bogdan Cristescu / Despre cum vor fi plătiți profesorii: Când vom avea impactul financiar, mergem cu el la Finanțe și Guvern

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, a spus legat de finanțarea orelor din curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ) la liceu, propuse în noile planuri-cadru, că…
Vezi articolul

Liceele pedagogice să poată forma în continuare învățători, dar aceștia să nu poată să se titularizeze în sistem decât după ce fac facultatea, solicitarea Asociaţiei Naţionale a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice – DOCUMENT

Liceele pedagogie să poată forma în continuare, iar absolvenții acestora să poată să fie angajați doar pe perioadă determinată și să poată fi titulari după ce finalizează studiile de licență…
Vezi articolul

Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, cea mai veche școală din oraș, din vremea lui Spiru Haret, “are crăpături, fisurile par mai adânci” după seismul de marți de 5.7, spune inspectorul școlar din Gorj / Elevii din județ nu erau la școală, sunt în vacanța “mobilă”

Inspectorul școlar general din județul Gorj, Marcela Mrejeru, spune pentru Edupedu.ro, la scurt timp după seismul de 5,7 grade pe scara Richter, produs marți după amiază, că cea mai veche…
Vezi articolul

Regulile pentru concursul de viitori inspectori școlari din direcțiile de învățământ preuniversitar, amânate până pe 30 iunie 2025. Legea educației prevede inspectorate școlare reformate din septembrie 2025

Regulile pentru concursul pentru viitorii inspectori școlari din direcțiile de învățământ preuniversitar (DJIP/ DMBIP), adică actualele inspectorate școlare, sunt amânate până cel târziu 30 iunie 2025, după cum prevede un…
Vezi articolul

Numărul școlilor care organizează programul Masă caldă crește de la 300 la 350, anunță ministrul Educației, fără să fie publicată și lista celor 50 de școli în plus / Măsura a fost adoptată prin ordonanță de urgență, iar proiectul este tot unul pilot, pentru al șaptelea an la rând

„Este vorba de ordonanța de urgență prin care creștem numărul școlilor beneficiare în programul Masă Caldă, de la 300 la 350, după ce într-una dintre ședințele de guvern de luna…
Vezi articolul