Premiile pentru elevii olimpici vor fi mărite: 1.000 de lei – premiul I, 700 de lei – premiul al II-lea și 500 de lei – premiul al III-lea, prevede un proiect de ordonanță de urgență / Creșterea alocației pentru cazare și hrană la 200 de lei pe zi

5.642 de vizualizări
Foto: © Ian Allenden | Dreamstime.com
Cuantumul pentru premiile elevilor olimpici va fi mărit, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce a fost pus în consultare publică de Ministerul Educației. Astfel, elevii care obțin premiul I la olimpiadele naționale vor primi 1.000 de lei. Suma alocată pentru premiul al II-lea este de 700 de lei.

Cu referire la aceste stimulente financiare, proiectul prevede modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011. Astfel, la articolul 57, după alineatul (4), se introduce un nou alineat, alin. (4^1 ) și va avea următorul cuprins: „(4¹) Cuantumul minim al stimulentelor financiare pentru elevii care obțin performanțe la olimpiadele naționale este după cum urmează:

  • i) pentru premiul I – 1000 de lei;
  • ii) pentru premiul al-II -lea – 700 de lei;
  • iii) pentru premiul al- III-lea – 500 de lei;
  • iv) pentru mențiuni – 300 de lei.”

Iată ce a declarat ieri Ministrul Educației despre creșterea acestor premii, la B1TV, că actualele premii sunt derizorii în raport cu performanța acestor copii: „Un alt lucru pe care Ministerul Educației poate să-l facă este creșterea premiilor, care în momentul de față sunt 300 de lei – premiul I, 200 de lei – premiul al II-lea, 100 de lei – premiul al III-lea și doar 65 de lei – mențiune, care sunt premii derizorii în raport cu performanța acestor copii, la un cuantum de minimum 1000 de lei – premiul I, 700 de lei – premiul al II-lea, 500 de lei premiul al III-lea și 300 de lei – mențiune. Alături de bursa care se primește în fiecare lună de 500 de lei (…).”

O altă modificare se referă la stabilirea unui cuantum de 200 de lei/zi pentru fiecare participant la olimpiadele naționale școlare.

În legătură cu alocațiile zilnice pentru fiecare elev care participă la olimpiadele naționale, Sorin Cîmpeanu a spus că, „deși au crescut de la 50 de lei la 100 de lei pe zi pentru a plăti costurile cazare și de masă, trei mese pe zi, apreciez că este puțin, motiv pentru care am decis să propun Guvernului creșterea cuantumului de la 100 la 200 de lei pe zi, alocație pentru cazare și masă”. 

Proiectul de ordonanță de urgență:

Nota de fundamentare:

Foto: © Ian Allenden | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Editarea notelor și absențelor din catalogul electronic este permisă doar profesorului responsabil de disciplină, unul dintre standardele tehnice necesare pentru utilizarea catalogului electronic în școli – proiect

Editarea notelor și absențelor din catalogul electronic este permisă doar profesorului responsabil de disciplină/modul, potrivit unui proiect de ordin care stabilește standardele tehnice minime necesare pentru utilizarea catalogului electronic în…
Vezi articolul