Sorin Cîmpeanu a încercat să nuanțeze declarația prin care a calificat drept “grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care cereau prelungirea dezbaterii legilor Educație și susține că „Nu este nimic rău să fie format un grup de interese”

Foto: INQUAM Photos - Liviu Chirica

„Nu este nimic rău să fie format un grup de interese. Interesele sunt multe și sunt majore atunci când este vorba despre educație, este normal să fie exprimate, este absolut în regulă”, a fost replica ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, când i-a fost amintit că i-a calificat drept „grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care au cerut public prelungirea perioadei de dezbatere pe legile educației. Declarațiile ministrului au avut loc în cadrul unei intervenții la Digi24.

„Nu este niciun scandal, cu atât mai puțin un scandal uriaș, este o opinie normală, exprimată de un grup de personalități care solicită o prelungire de dezbatere. Această solicitare a fost înregistrată și am răspuns: nu poate fi prelungită dezbaterea din mai multe motive”, a spus ministrul.

Acesta a mai menționat că nu toți semnatarii sunt implicați direct în învățământ: „Am spus doar că nu toți semnatarii grupului sunt implicați direct în procesul de învățământ, foarte puțin dintre ei sunt. Nu vreau contest sub nicio formă personalitatea remarcabilă a multora dintre semnatari, dar totuși sunt 100, cum ați spus dumneavoastră”.

Sorin Cîmpeanu: Nu este niciun scandal, cu atât mai puțin un scandal uriaș, este o opinie normală, exprimată de un grup de personalități care solicită o prelungire de dezbatere. Această solicitare a fost înregistrată și am răspuns: nu poate fi prelungită dezbaterea din mai multe motive. Dacă sunt de interes, pot să le reiau. Legea 52 este o lege clară și pentru Ministerul Educației, și pentru oricine altcineva. Are niște termene. Termenele au fost respectate: 43 de zile. Dezbaterea nu se încheie aici. Propunerile care doresc să fie formulate pot fi făcute în continuare. Am spus că s-a încheiat perioada de dezbatere organizată de către Ministerul Educației, 43 de zile, 75 de dezbateri. A existat posibilitatea pentru oricine să se exprime în cadrul acestor dezbateri. Rezultatul dezbaterilor nu a fost formal, el a fost anunțat după cele mai multe dintre aceste dezbateri, cu privire la propunerile care au fost reținute și care vor face parte din proiectul legii.

Moderatoare: Am văzut răspunsul dumneavoastră în urma acestei scrisori semnate de profesori profesor universitar, scriitori, rectori, istorici. Și dumneavoastră ați vorbit, în replică, „despre un grup de interese”. Despre ce interese este vorba și ale cui?

Sorin Cîmpeanu: Nu este nimic rău să fie format un grup de interese. Interesele sunt multe și sunt majore atunci când este vorba despre educație, este normal să fie exprimate, este absolut în regulă. Am spus doar că nu toți semnatarii grupului sunt implicați direct în procesul de învățământ, foarte puțin dintre ei sunt. Nu vreau contest sub nicio formă personalitatea remarcabilă a multora dintre semnatari, dar totuși sunt 100, cum ați spus dumneavoastră. M-am raportat la cele 21 de mii de cadre didactice din învățământul superior, ca să nu vorbesc de cei aproape 200 de mii de profesori din preuniversitar. Proporția nu este foarte semnificativă, dar punctul de vedere al oricărui intelectual, al oricărei persoane dorește să se exprime este foarte important și este analizat, doar că nu vei putea, pe baza unei dezbateri, să ții cont de propuneri care sunt antagonice de foarte multe ori”.

Citește și:
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, îi califică drept „grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care au cerut public prelungirea perioadei de dezbatere pe legile educației
BREAKING Scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, Radu Vancu, care îi cer ministrului Educației “consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”, reanalizarea proiectelor de legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbateri
Exit mobile version