Sorin Cîmpeanu a încercat să nuanțeze declarația prin care a calificat drept “grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care cereau prelungirea dezbaterii legilor Educație și susține că „Nu este nimic rău să fie format un grup de interese”

547 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Liviu Chirica
„Nu este nimic rău să fie format un grup de interese. Interesele sunt multe și sunt majore atunci când este vorba despre educație, este normal să fie exprimate, este absolut în regulă”, a fost replica ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, când i-a fost amintit că i-a calificat drept „grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care au cerut public prelungirea perioadei de dezbatere pe legile educației. Declarațiile ministrului au avut loc în cadrul unei intervenții la Digi24.
  • O scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, Radu Vancu, a fost adresată public ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru modificarea radicală a proiectelor de Legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbatere publică.
  • Amintim că Sorin Cîmpeanu a lansat în dezbatere publică legile Educației, de importanță capitală pentru dezvoltarea societății, în plină perioadă de concedii: pe 13 iulie 2022, cu dată finală ieri, 24 august 2022.

„Nu este niciun scandal, cu atât mai puțin un scandal uriaș, este o opinie normală, exprimată de un grup de personalități care solicită o prelungire de dezbatere. Această solicitare a fost înregistrată și am răspuns: nu poate fi prelungită dezbaterea din mai multe motive”, a spus ministrul.

Acesta a mai menționat că nu toți semnatarii sunt implicați direct în învățământ: „Am spus doar că nu toți semnatarii grupului sunt implicați direct în procesul de învățământ, foarte puțin dintre ei sunt. Nu vreau contest sub nicio formă personalitatea remarcabilă a multora dintre semnatari, dar totuși sunt 100, cum ați spus dumneavoastră”.

  • Precizăm că, în declarația pentru Hotnews, Sorin Cîmpeanu nu a făcut nicio referire la implicarea directă sau indirectă a celor 100 de semnatari în procesul de învățământ. De asemenea, în ieșirea de la postul de televiziune Euronews nu a spus dacă semnatarii sunt sau nu implicați direct în învățământ.
  • La întrebarea Edupedu.ro, ministrul a declarat că „99,7% din profesori nu au solicitat acest lucru. O să merg pe punctul de vedere al celor care sunt mai mulți”. Declarațiile integrale pe subiect, făcute în cadrul dezbaterii publice pe legea învățământului superior.

Sorin Cîmpeanu: Nu este niciun scandal, cu atât mai puțin un scandal uriaș, este o opinie normală, exprimată de un grup de personalități care solicită o prelungire de dezbatere. Această solicitare a fost înregistrată și am răspuns: nu poate fi prelungită dezbaterea din mai multe motive. Dacă sunt de interes, pot să le reiau. Legea 52 este o lege clară și pentru Ministerul Educației, și pentru oricine altcineva. Are niște termene. Termenele au fost respectate: 43 de zile. Dezbaterea nu se încheie aici. Propunerile care doresc să fie formulate pot fi făcute în continuare. Am spus că s-a încheiat perioada de dezbatere organizată de către Ministerul Educației, 43 de zile, 75 de dezbateri. A existat posibilitatea pentru oricine să se exprime în cadrul acestor dezbateri. Rezultatul dezbaterilor nu a fost formal, el a fost anunțat după cele mai multe dintre aceste dezbateri, cu privire la propunerile care au fost reținute și care vor face parte din proiectul legii.

Moderatoare: Am văzut răspunsul dumneavoastră în urma acestei scrisori semnate de profesori profesor universitar, scriitori, rectori, istorici. Și dumneavoastră ați vorbit, în replică, „despre un grup de interese”. Despre ce interese este vorba și ale cui?

Sorin Cîmpeanu: Nu este nimic rău să fie format un grup de interese. Interesele sunt multe și sunt majore atunci când este vorba despre educație, este normal să fie exprimate, este absolut în regulă. Am spus doar că nu toți semnatarii grupului sunt implicați direct în procesul de învățământ, foarte puțin dintre ei sunt. Nu vreau contest sub nicio formă personalitatea remarcabilă a multora dintre semnatari, dar totuși sunt 100, cum ați spus dumneavoastră. M-am raportat la cele 21 de mii de cadre didactice din învățământul superior, ca să nu vorbesc de cei aproape 200 de mii de profesori din preuniversitar. Proporția nu este foarte semnificativă, dar punctul de vedere al oricărui intelectual, al oricărei persoane dorește să se exprime este foarte important și este analizat, doar că nu vei putea, pe baza unei dezbateri, să ții cont de propuneri care sunt antagonice de foarte multe ori”.

Citește și:
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, îi califică drept „grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care au cerut public prelungirea perioadei de dezbatere pe legile educației
BREAKING Scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, Radu Vancu, care îi cer ministrului Educației “consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților”, reanalizarea proiectelor de legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbateri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Structura anului școlar 2019-2020 – Semestrul al II-lea să înceapă după vacanța de iarnă sau o vacanță mai scurtă – printre planurile ministrului Educației

Structura anului școlar 2019-2020 aduce modificări față de structura acestui an, a anunțat Ecaterina Andronescu. Semestrul al II-lea să înceapă imediat după vacanța de iarnă, iar examenele din vară –…
Vezi articolul

O sală de clasă a liceului de Informatică ‘Grigore Moisil’, renovată cu ajutorul unei companii IT, în proiectul “Adoptă o clasă pentru Iași” / Liceul are și două laboratoare de robotică dotate cu ajutorul foștilor absolvenți, care acum lucrează la companii în domeniu

Elevii de la una din clasele a X-a de la Liceul de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi au o nouă sală de clasă, care a fost renovată şi dotată de…
Vezi articolul